Fotografija: Foto: Jana Sabeth/Unsplash (ilustracija)
Foto: Jana Sabeth/Unsplash (ilustracija)

PROBLEMI S VODOM U Daruvaru razmišljaju o noćnim redukcijama

Trenutno imamo oko metar vode u vodospremnicima, što nikako nije dobro. Vjerojatno se neće ništa osjetiti danas do podneva i onda će početi padati pritisak, rekao nam direktor Vladimir LukačinIako iz Darkom vodoospkrbe i odvodnje uporno pozivaju građane da racionalno troše vodu, čini se da njihovi apeli nisu urodili plodom. Ekstremne vrućine učinile su svoje i sada u Daruvaru imamo problem s vodoopskrbom.

Naime, kako nam je objasnio direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje Vladimir Lukačin, količine vode koje su zahvaćali prije tjedan dana, sada su se prepolovile. 

Neki dijelovi grada bez vode

- Vodoopskrbni sustav funkcionira na način da se voda čuva u vodospremnicima i onda ti vodospremnici kompenziraju razliku u dnevnoj i noćnoj potrošnji. Odnosno, preko dana osiguravaju potrebne količine vode, a pune se preko noći, kada je potrošnja manja. Problem je to što su nam dnevne količine koje zahvaćamo skoro dostatne, međutim, noćne nam se prepolovljavaju. Budući da sada vodospremnike jednostavno ne možemo puniti, očekuju problemi u sustavu vodoopskrbe. Razmišlja se o više varijanti, a najvjerojatnije je da će se, ako se bude išlo u redukcije, ići u noćne redukcije vode kako bi tu razliku između dnevne i noćne potrošnje nadoknadili. To konkretno znači da će neki dijelovi grada vjerojatno biti zatvoreni - rekao nam je Vladimir Lukačin.

Upitali smo direktora Darkom vodoopskrbe i odvodnje može li se ikako izbjeći redukcija vode, odnosno može li Daruvar i okolna mjesta osigurati vodu od drugih opskrbljivača u županiji. 

Koncepcijsko rješenje

- Postojalo je koncepcijsko rješenje cijele županije gdje bi se u ovakvim slučajevima naša vodosprema nadopunjavala čak iz Delova kod Đurđevca, no fali cjevovod između Pavlovca i Zdenaca. Mi imamo puno veći sustav od nekih drugih gradova u županiji i bilo bi apsurdno da od njih uzimamo vodu kad je oni imaju manje nego mi. Delovi stvarno imaju abnormalne količine vode koja može opskrbiti cijelu županiju, međutim, to riješenje, nažalost nije zaživjelo - kaže nam Vladimir Lukačin i dodaje kako postoji cjevovod između Zdenaca i Daruvara, no on strahuje kako ta crpna stanica, koja je napravljena kod Ribarske kolibe u Končanici, jednostavno nema kapaciteta da digne vodu do njihove vodospreme. 

- Trenutno je stanje takvo da imamo otprilike metar vode u bazenu, što nikako nije dobro. S obzirom da je cjevovod i mreža dugačka, vode u tim cjevovodima za sada ima. Znači, vjerojatno se neće ništa osjetiti danas do podneva i onda će početi padati pritisak - kazao nam je na kraju direktor Lukačin koji moli građane da budu strpljivi i da maksimalno racionalno troše vodu.