Fotografija: Sa službenim spikerom na poljudskoj ljepotici/Foto: Ivan Pušćenik
Galerija
Sa službenim spikerom na poljudskoj ljepotici/Foto: Ivan Pušćenik

Mislav je štićenik Dječjeg doma u Lipiku. Njegov klub Hajduk odlučio mu je uljepšati život...

Upraviteljica zaklade Vaša pošta vidjela je Mislava u domu kako uči u dresu Hajduka. Kako je i sama navijačica splitskog kluba, odlučila je krenuti u akciju...Djeca, sanjarenje i maštanje neraskidivo su povezani i gotovo da nema djeteta koje ne mašta da će postati jednog dana astronaut, doktor, pjevač, glumac, sportaš, nogometaš...

Snovi su različiti i ima ih jako puno. Zajedničko im je da su u realnom svijetu u kojem djeca žive, uglavnom teško ostvarivi. Međutim, ima i onih koji svoje maštarije imaju prilike doživjeti i proživjeti. Među tim rijetkima čiji snovi su se zaista i ostvarili je Mislav Grdić, štićenik Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik ili popularnije Dječjeg doma u Lipiku koji će sredinom prosinca napuniti devet godina. 

Na Poljudu s Livajom i Kalinićem

Mislav je, naime, u subotu 6. studenog imao prilike zaigrati nogomet na travnjaku splitskog nogometnog stadiona Poljud i to sa svojim nogometnim idolima Markom Livajom i Lovrom Kalinićem. Upoznao je i ostale igrače Hajduka, obišao klupske prostorije, upoznao službenog spikera, čak je i dao izjavu za medije u službenom klupskom prostoru i na kraju s poljudskih tribina uživo gledao pobjedu svog Hajduka za kojeg strastveno navija. 

Mislav je na Poljudu zaigrao s Livajom i Kalinićem/Foto: Ivan Pušćenik
Mislav je na Poljudu zaigrao s Livajom i Kalinićem/Foto: Ivan Pušćenik

Kako je ova priča realizirana, pojasnio je Ivan Pušćenik, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik. 

Zapravo cijela ova lijepa priča je započela zahvaljujući Zakladi “Vaša pošta” Hrvatske pošte i upraviteljici gđi. Senki Klarić. Ova Zaklada već više od 10 godina osigurava stipendije kroz police osiguranja za štićenike dječjih domova iz cijele Hrvatske, kako bi djeca, kada dođe trenutak da moraju napustiti Dom i krenuti u samostalan život, imala onu prvu najpotrebniju pomoć, financijsku pomoć. Za najosnovnije troškove života, barem dok se ne zaposle ili ne izbore za svoju plaću. U zadnjih osam godina Zaklada “Vaša pošta” ukupno je donirala i ugovorila police osiguranja za 12 naših štićenika iz Lipika. Od toga u zadnje tri godine za čak njih osam, a svaka polica vrijedna je 6000 eura - pojašnjava Pušćenik. 

Pisao zadaću u Hajdukovom dresu

Dodaje kako je prilikom jednog obilaska Doma u Lipiku spomenuta gđa. Klarić sasvim slučajno tijekom učenja srela Mislava. 

Na sebi je imao dres splitskog Hajduka. Uslijedilo je upoznavanje i kratak razgovor iz kojeg je saznala da taj mali dečkić navija za Hajduk. Kako je i gđa. Klarić Splićanka i vatreni navijač Hajduka, odmah je došla na ideju da Mislav posjeti Split, Hajduk i Poljud. Nakon nekoliko dana gđa. Klarić se javila i s informacijom da će HNK Hajduk i Udruga Bilo srce uplatiti policu osiguranja za Mislava - rekao je Pušćenik. 

Mislav je u Split putovao 6. studenog u pratnji već spomenutog ravnatelja Pušćenika i psihologinje Matije Cesar. Naravno da je bio prepun pozitivnih dojmova. 

Mislav na Poljudu sa Senkom Klarić i Ivanom Pušćenikom/ Foto: Privatni album
Mislav na Poljudu sa Senkom Klarić i Ivanom Pušćenikom/ Foto: Privatni album

- Sve je jako lijepo i veliko, a najljepše od svega mi je ona trava na stadionu. Jako je ravna i mekana. Prije utakmice sam igrao nogomet na igralištu s Markom Livajom i Kalinićem. Pucao sam na gol i zabio sam mu par golova. Rekli su mi da dobro igram i da imam jak šut - rekao je Mislav koji je u Dom u Lipiku stigao prije godinu i pol iz Suhopolja, a ovdje je s tri starije sestre. 

Materijalne pomoć i poruka ohrabrenja

Senka Klarić, upraviteljica Zaklade “Vaša pošta” je u izjavi za medije istaknula da ova polica životnog osiguranja za Mislava u njegovim godinama ima višestruko značenje. 

To je emocionalna poruka ohrabrenja za njegovo odrastanje u dječjem domu i na neki način mu daje i mentalnu i razvojnu podršku. Puni kapacitet same pomoći će osjetiti kada napuni 18 godina i kad stekne uvjete da krene u samostalan život. Naš cilj je da se policom životnog osiguranja kroz prve dvije godine života izvan institucije djetetu osiguraju osnovne životne potrebe. Tako će proces prilagodbe i adaptacije u društvo koji za njih predstavlja veliki izazov, biti lakši uz ovu financijsku podršku - istaknula je. 

I Darko Čop, tajnik Udruge Bilo srce HNK Hajduk Split poručio je da je ovo početak jednog dugogodišnjeg prijateljstva i dodao kako je Mislav u Hajduku i u Udruzi Bilo srce dobio prijatelje koji će ga pratiti i pomagati kroz cijeli život. 

Najdraži tjelesni i matematika

Mislav je učenik 3. razreda Osnovne škole Lipik. Najdraži predmet mu je, naravno, tjelesni, ali i matematika. Igra za lokalni NK Lipik 1925 i ne čudi odgovor na pitanje što želi biti kad odraste?

Nogometaš koji zabija golove. Igrao sam već i zabio gol i super mi je veseliti se poslije gola - kaže Mislav koji je krajem prošle godine, nažalost imao prvu veću sportsku ozljedu. Baš za vrijeme igranja nogometa doživio je prijelom lijeve noge pa je dugo morao ležati i nije smio trenirati. Sada se dobro oporavio i sve više trenira pa se nada da će uskoro smjeti i igrati utakmice. 

Mislav je u Splitu dao i službenu izjavu za medije/Foto: Ivan Pušćenik
Mislav je u Splitu dao i službenu izjavu za medije/Foto: Ivan Pušćenik

Mislavova matična odgajateljica u Domu je Danijela Ančić koja mi je objasnila da nije Mislav uvijek tako miran, tihi povučen kakav je bio za našeg razgovora. 

Mislav je jedan mali, dobri zloćko. Jako je razigran i teško može biti na miru što je u stvari tipično za jednog 9-godišnjaka. Iako je živahan, moram reći i da je odgovoran i da izvršava kako treba sve svoje obaveze. I u školi je dobar i učiteljica ga hvali. Druži se sa svom djecom, aktivan je i kreativan i po potrebi pomaže drugima - hvali Mislava odgajateljica Ančić. 

Lopta s potpisima igrača 

Dok smo razgovarali Mislav nije iz ruku ispuštao loptu s grbom Hajduka koju je dobio u Splitu, a na kojoj su potpisi igrača. 

Dobio sam i šal koji je sad na pranju, a dobio sam i zastavice za navijanje, šalicu i naljepnice Hajduka i još svašta - kaže ovaj sitni, plavokosi dječak koji stvarno fizički podsjeća na Luku Modrića. U Lipiku mu je lijepo, kako kaže posebno preko ljeta kada može ići na bazene. Voli biti u Domu, a najviše mu se sviđa “namještaj i PlayStation”. 

Lopta s potpisima igrača Hajduka Mislavov je najdraži suvenir/Foto: Ivan Pušćenik
Lopta s potpisima igrača Hajduka Mislavov je najdraži suvenir/Foto: Ivan Pušćenik

Ako slučajno ne postaneš nogometaš, što bi volio biti u životu? - pitao sam ga na kraju našeg razgovora.

Onda rukometaš - odgovorio mi je nakon kratkog premišljanja Mislav koji uz Hajduk navija i za Manchester United.

Na kraju je ravnatelj Pušćenik izrazio zahvalnost splitskom klubu i svima koji su sudjelovali u ostvarenju ove lijepe priče. 

"Dirnula nas je gesta Hajduka“

U Splitu i na Poljudu su nas svi jako lijepo dočekali, Mislav je bio njihov poseban gost. Veliko hvala Zakladi Vaša pošta, HNK Hajduk  Split, Udruzi Bilo srce i Torcidi. S obzirom na to da se ponekad nogomet gleda samo kroz prizmu rezultata i navijačkog folklora, ova gesta kluba i navijača splitskog Hajduka duboko nas je dirnula i njome su pokazali zašto su veliki, obožavani i vječni - istaknuo je ravnatelj Pušćenik. 

Mislavu se ostvario san i bio je poseban gost Hajduka, kluba za koji navija/Foto: Ivan Pušćenik
Mislavu se ostvario san i bio je poseban gost Hajduka, kluba za koji navija/Foto: Ivan Pušćenik