Fotografija: Polaznici Centra umjetne inteligencije najviše traže smještaj u Lipiku/ Foto: Danijel Soldo/CROPIX
 
Galerija
Polaznici Centra umjetne inteligencije najviše traže smještaj u Lipiku/ Foto: Danijel Soldo/CROPIX  

Velika potražnja za stanovima u Lipiku: "Traže ih studenti, umirovljenici, radnici, ali i turisti"

Kroz posljednjih godinu dana tjedno imamo jedan do dva upita za smještaj u Lipiku i ta brojka nije zanemariva, kaže Ivana Pleše, voditeljica LIRA travel turističke agencijeLIPIK - Lipička razvojna i turistička agencija LIRA pozivala je sve zainteresirane vlasnike nekretnina na području Lipika da se radi sve većeg broja upita zainteresiranih osoba za iznajmljivanjem nekretnina za stanovanje jave u njihovu agenciju Lira travel. Što se to događa na lipičkom području i zašto postoji povećana potražnja za kućama i  stanovima, pokušali smo doznati od Ivane Pleše, voditeljice Lira travel turističke agencije.

Zaposlenici novih tvrtki

- Istina, na lipičkom području traži se smještajno mjesto više. Imamo studente umjetne inteligencije kroz projekt Razvojne agencije za obuku studenata za programiranje i edukaciju i vezano uz njih, pojačana je potražnja za stanovima. Oni se ovdje kod nas obučavaju šest mjeseci i imaju potrebu za stambenim rješenjem. Mimo toga, imamo i neke nove tvrtke koje su se otvorile u Lipiku čiji vlasnici za svoje djelatnike također traže smještaj. I to obično na duže vrijeme – kazala nam je Pleše i dodala kako u Lipiku ima zgrada i stanova, no možda stanodavci ne znaju kako se spojiti s osobama kojima je smještaj potreban.

Svakih šest mjeseci smještaj u Lipiku traži i nova generacija studenata Centra za umjetnu inteligenciju/Foto: MojPortal
Svakih šest mjeseci smještaj u Lipiku traži i nova generacija studenata Centra za umjetnu inteligenciju/Foto: MojPortal

- Iz tog razloga, kako bi ih spojili uputili smo poziv svima koji imaju nekretnine koje bi željeli iznajmiti da nas se jave i mi ćemo biti posrednik. Dosta upita imamo i od osoba koje se doseljavaju u Lipik. To su obično umirovljenici koji su dosad živjeli u većim gradovima, a sada bi umirovljeničke dane voljeli provesti u manjoj sredini koje ima sve potrebno za kvalitetan život – istaknula je Pleše i dodala kako je teško doći do podataka onih koji imaju stanove za iznajmljivanje.

Ivana Pleše iz lipičke agencije Lira travel/Foto: Compas
Ivana Pleše iz lipičke agencije Lira travel/Foto: Compas

Možda ima i onih osoba čiji stanovi zjape prazni jer njihovi vlasnici nisu niti svjesni da bi ih vrlo lako mogli iznajmiti, napomenula je Pleše.

Turistički smještaj

- Potražnja zaista postoji. Kroz posljednjih godinu dana tjedno imamo jedan do dva upita za smještaj u Lipiku i ta brojka nije zanemariva. Naprotiv, intenzivna je i raduje nas. Druga strana koju valja ovdje spomenuti jest da je Lipik turističko mjesto u razvoju i sve je veći interes privatnih iznajmljivača za otvaranjem turističkog smještaja. Naša sreća je što se većina tih kapaciteta, bilo stambenih, bilo privatnih, nalazi u sklopu lipičkih toplica, a to je ono što turistima odgovara, sve im je blizu – pojašnjava Pleše i dodaje kako Grad Lipik potiče razvoj turističkog smještaja. To znači da se svi stanovnici koji se žele uključiti u turistički smještaj mogu javiti u Gradsku upravu i raspitati o poticajima u tu svrhu.