Fotografija: Zbog ogromnog interesa pacijenata, ipak će u Bjelovaru biti organizirani preventivni pregledi očnog tlaka/Foto: Danijel Soldo/CROPIX (Ilustracija) 
Galerija
Zbog ogromnog interesa pacijenata, ipak će u Bjelovaru biti organizirani preventivni pregledi očnog tlaka/Foto: Danijel Soldo/CROPIX (Ilustracija)  

Liječnici organiziraju besplatne preglede očiju zbog prevencije glaukoma

U sklopu obilježavanja Tjedna oftalmologije je i predstava „Slatki jadi gospođice Karoline“, koju će sutra, 08. ožujka izvesti HORKUD Golub u Domu kulture s početkom u 18 satiBJELOVAR – Ovogodišnji Tjedan oftalmologije traje od 6. do 12. ožujka, a održava se sedmu godinu zaredom i to u sklopu Svjetskog tjedna glaukoma. Neke od planiranih aktivnosti na bjelovarskom području već su održane.

Naime, Bjelovar se, uz brojne druge gradove, pridružio u osvjetljivanju poznatih građevina i znamenitosti kako bi se skrenula pažnja na glaukom kao javno zdravstveni problem. Stoga su Bjelovarčani već imali prilike vidjeti bjelovarski paviljon u zelenoj boji.

Javnozdravstveni problem

U srijedu, 09. ožujka u Domu kulture s početkom u 18 sati održat će se predavanje pod nazivom „Glaukom kao javnozdravstveni problem“ dr. med. spec. oftalmologije Marka Raić i bacc. med. techn. Danijele Trnski.

- Budući da zbog epidemioloških mjera građani ove godine nisu bili u mogućnosti obaviti besplatan pregled očnog tlaka u OB Bjelovar, a zbog velikog interesa i važnosti prevencije glaukoma, liječnici su preglede ipak uspjeli organizirati. Kada, gdje i na koji način javnost će saznati u srijedu od dr. med. spec. oftalmologa Davora Malčića.

Bjelovarski paviljon svijetlio je zeleno u znak podrške u borbi protiv glaukoma/Foto: Facebook Tjedan oftalmologije Bjelovar
Bjelovarski paviljon svijetlio je zeleno u znak podrške u borbi protiv glaukoma/Foto: Facebook Tjedan oftalmologije Bjelovar

Dodajmo, ljudi često ne znaju da imaju glaukom jer je riječ o bolesti bez simptoma. Stoga jedino pravodobnim otkrivanjem bolesti je štetu moguće spriječiti. U razvijenom svijetu, glaukom je drugi najčešći uzrok sljepoće. Ako se ne prepozna ili ne liječi na vrijeme, on postaje javno zdravstveni problem.

Predstava „Slatki jadi gospođice Karoline“

U svijetu od glaukoma boluje oko 78 milijuna ljudi, a više od 5 milijuna osoba oslijepi zbog posljedica glaukoma. Procjenjuje se da će taj broj do 2040. godine narasti na više od 111 milijuna. Glaukom se dijagnosticira jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa. To je kronična bolest, što znači da se jednom dijagnosticiran liječi do kraja života.

Događaj koji će se također ovoga tjedna održati u sklopu obilježavanja Tjedna oftalmologije je i sutrašnja predstava (08. ožujka) „Slatki jadi gospođice Karoline“, koju će izvesti članovi HORKUD-a Golub u Domu kulture s početkom u 18 sati.