Fotografija: Pavao Jurina i dizajn žiga/Foto: Fotomonografija "Slike rukometne bajke - 50 godina"
Galerija
Pavao Jurina i dizajn žiga/Foto: Fotomonografija "Slike rukometne bajke - 50 godina"

PRIZNANJE Zlatni olimpijac Pavle Jurina na 10. obljetnicu smrti dobiva poštanski žig

Igrajući za bjelovarski Partizan osvojio je dva prvenstva Jugoslavije te jugoslavenski Kup. Također, u tri navrata, 1979., 1980. i 1982., proglašen je za najboljeg rukometaša Jugoslavije.



Jedan od ponajboljih hrvatskih rukometaša Pavle Jurina dobio je još jedno priznanje. Naime, u srijedu, 2. prosinca, na 10. obljetnicu smrti bit će predstavljen prigodni poštanski žig upravo njemu u čast. 

Zlato iz L.A.

Inicijativu je pokrenulo Hrvatsko društvo olimpijske filatelije i memorabilije, u sklopu svoj dugoročnog projekta kojim obilježavaju obljetnice rođenja, smrti ili osvajanja medalja hrvatskih olimpijaca/paraolimpijaca.

Žig s likom Pavle Jurine/Foto: Hrvatska pošta
Žig s likom Pavle Jurine/Foto: Hrvatska pošta

Podsjetimo, Pavle Jurina rođen je u  mjestu Ledenik kraj Našica, 2. siječnja 1955., a preminuo je 2. prosinca 2011. u Bjelovaru. Rukometna karijera započeo je u Partizanu iz Našica 1972., u kojemu ostaje do 1976. godine, kada prelazi u ORK Partizan Bjelovar.

Najbolji rukometaš Jugoslavije

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 140 utakmica. Na Olimpijskim igrama nastupio je 1980. godine u Moskvi, a četiri godine kasnije u Los Angelesu osvojio je zlatnu medalju. Igrajući za bjelovarski Partizan osvojio je dva prvenstva Jugoslavije 1976./77. i 1978./79. te jugoslavenski Kup 1976. Također, Pavle je u tri navrata i to 1979., 1980. i 1982. godine proglašen za najboljeg rukometaša Jugoslavije. 

Zlatni bjelovarski olimpijci, među kojima je i Pavle Jurina, dobili su posebno mjesto u Dvorani europskih prvaka/ Foto: Deni Marčinković
Zlatni bjelovarski olimpijci, među kojima je i Pavle Jurina, dobili su posebno mjesto u Dvorani europskih prvaka/ Foto: Deni Marčinković

Prigodni poštanski žig, autora Stjepana Zdenka Brezarića, bit će u upotrebi 2. prosinca 2021. u poštanskom uredu 43000 Bjelovar, a istog dana u 11 sati ispred poslovnice održat će se i službeno predstavljanje.