Fotografija: Ovogodišnji moto je
Galerija
Ovogodišnji moto je "Ne zaustavljaj otkucaje moga srca, daj mi ljubav"/ Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

Marš za zabranu pobačaja: Sve puno policije, pred povorku stale protuprosvjednice

Ovogodišnji moto je “Ne zaustavljaj otkucaje moga srca, daj mi ljubav”Okupljanje sudionika Hoda za život, obitelj i Hrvatsku počeo je danas u 10.30 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Prosvjedna povorka prolazit će Frankopanskom i Ilicom preko glavnog trga do Ribnjaka, gdje se kasnije održava prigodni program, piše Jutarnji list.

Organizatori su se požalili da ni ove godine Grad Zagreb nije odobrio zahtjev za vješanjem njihovih zastava na javnim površinama, a pozvali su i medije da objave snimke djetetovih otkucaja srca kako bi poslali poruku da život počinje začećem.

Hod za život/Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX
Hod za život/Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

- Predlažem da vi, mediji, objavite snimku razvoja čovjeka od začeća do poroda ili zvuk UZV snimke s otkucajem djetetovog srca, rekla je Marija Romić.

Prosvjed u 12 gradova

Prosvjedi koje organizira udruga U ime obitelji u kojima se zahtjeva zakonska zabrana pobačaja i zaštita života od začeća, ove godine planirani su u 12 hrvatskih gradova.

Istovremeno se ove subote održavaju u Zagrebu i Vinkovcima, a za 3. lipnja su najavljeni u Varaždinu, Kninu i Metkoviću.

Završetak prosvjednih povorki organiziran je 17. lipnja, kada se održavaju u Sisku, Rijeci i Splitu. Okupljanja su već prethodno održana u Osijeku, Zadru, Imotskom i Slavonskom Brodu.

Ovogodišnji moto je “Ne zaustavljaj otkucaje moga srca, daj mi ljubav”, a vjeruju da će se u povorke pridružiti brojni građani, javne osobe i sportaši kako bi se borili za zaštitu svakog života, a pogotovo onog nerođenog.

- Ne postoji nijedno dijete čiji život nije željen i koje nije željeno od nekoga, izjavila je članica organizacijskog odbora Kristina Kolovrat.

Već u 9.45 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta počeli su se okupljati sudionici povorke Hoda za život, obitelj i Hrvatsku.

Prostor oko kazališta je ukrašen bijelim, zelenim i plavim balonima, dok volonteri iz kombija vade pakiranja flaširanih boca vode, hrvatske zastave i transparente, kako bi se pripremili za početak povorke.

Stigla i Željka Markić

Pored desetaka vozila policije je i manji plavi autobus s transparentom Hoda za život. Postavljeni su i drveni stolovi gdje se prodaju majice s natpisom Hod za život i vrećice po cijeni od 8 eura, dok je cijena rokovnika 10 eura.

Na prosvjed je stigla i Željka Markić, nacionalna koordinatorica Hoda za život Hrvatska i izvršna direktorica udruge U ime obitelji. te Marijana Petir.

Stigla i Željka Markić/ Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX
Stigla i Željka Markić/ Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

Kristina Kolovrat, članica organizacijskog tima, rekla nam je da očekuju lijep odaziv građana, navodeći da je tako i svake godine.

- Posebno nas veseli što svake godine broj građana raste, tako da nikad nemamo procjenu u brojkama koliko očekujemo, kaže.

Ovogodišnje geslo “Ne zaustavljaj otkucaje moga srca, samo daj mi ljubav” inspirirano je pjesmom Ante Casha, koja je istovremeno i odabrana kao pjesma povorke.

Nadodala je kako smatraju da za sve žene izbor postoji, dok su oni tu da se zalažu kako bi se svima njima pružila podrška u svakom smislu - ekonomskom, zaštiti i prisutnosti za njih kroz cijelu godinu i u svakom trenutku.

Za sada ima 400 sudionika

- Svaka žena zaslužuje pomoć i podršku, nema načina da vam to preciziram, općenito smo spremni pružiti podršku kao društvo na svim razinama, za Jutarnji list rekla je Kristina Kolovrat vezano za ekonomsku podršku koju nude.

U 10:30 sati već se okupilo oko 400-tinjak sudionika koji čekaju početak povorke. Dolazili su u većim skupinama preko župa, a stigle su i brojne obitelji koje su povele i djecu.

Dvije djevojke iz Pisarovine na Hod za život dolaze već četiri godine, a prvi put su sudjelovale u Sisku gdje su putovale sa župom. Za Jutarnji su izjavile da im je to daleko i požalile se na tadašnju organizaciju povorke, ali im je svejedno bilo lijepo.

Okupljanje kod HNK/ Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX
Okupljanje kod HNK/ Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

- Svaku sljedeću godinu smo dolazile u Zagreb. Primijetile smo i da je svake godine sve više mlađih posjetitelja, rekle su.

Dvije članice udruge ADMA iz župe na Jarunu ove godine su stigle ranije jer inače svi skupa pješače do mjesta okupljanja, ali im je to postalo naporno jer kažu da s prolaskom godina više ne mogu toliko hodati.

- Evo čekamo ostale, nismo sigurne koliko će nas se iz župe okupiti, ali bili su pozvani svi koji su voljni doći i zna biti dosta članova oratorija, objasnile su.

Prekinut tramvajski promet

Par minuta prije 11 sati, povorka je krenula prema Frankopanskoj ulici. Na ruti povorke je prekinut tramvajski promet i linije su preusmjerene na Vodnikovu ulicu i Glavni kolodvor.

Na sredini povorke je plavi autobus s natpisima Hoda za život i zvučnicima preko kojih svira pjesma “Iđen doli” Ante Casha i “Igraj moja Hrvatska” Zaprešić Boysa.

Većina prosvjednika nosi službene transparente Hoda za život, dok su neki napravili i svoje.

Na jednom od njih piše: “Odluka Ustavnog suda Poljske: Svako ljudsko biće pozvano je u postojanje Božjom voljom i stoga mu je potrebna zaštita”.

Ekipa Jutarnjeg upitala je sudionika s tim transparentom vjeruje li da bi ista odluka trebala biti uvedena i u Hrvatskoj, na što nam je nakon promišljanja rekao da bi.

- Pa… trebalo bi. Mislim, to je dobro, jer je to od Boga tako, kazao im je.

Pred povorku je stalo nekoliko žena, nose transparente podrške dostupnom pobačaju.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!