Fotografija: Premijer Andrej Plenković/Foto: Dragan Matić/CROPIX
Premijer Andrej Plenković/Foto: Dragan Matić/CROPIX

"Nema govora u zabrani pobačaja! Na jesen opet cijepljenje, raste broj zaraženih covidom"

"Zabrana ne vodi manjem broju pobačaja, ali on postaje opasniji po zdravlje žena. I referendum o tom pitanju bio bi protuustavan", poručio je premijer PlenkovićU zgradi NSK u Zagrebu održava se redovita sjednica Vlade RH.

''Od posljednje sjednice Vlade bio je intenzivan slijed događaja - obilježili smo Dan antifašističke borbe i Dan neovisnosti'', istaknuo je premijer u uvodnom govoru na početku otvorenog dijela sjednice Vlade, piše Jutarnji list.

Oprez zbog covida-19

''Imamo porast broja zaraženih koronavirusom, imali smo sastanak s užim krugom Stožera i dobili informaciju o stanju - nema povećanog broja hospitalizacija. Želimo reći - oprez, pogotovo starijih sugrađana krhkoga zdravlja'', poručio je premijer.

''Bit će preporuke HZJZ-a da se krene s novim krugom cijepljenja kad dođe jesen'', najavio je Plenković.

"Turistička je sezona u punom jeku", rekao je Plenković, dodavši da je Hrvatska ostvarila 24 milijuna noćenja, što je 94 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Vijeće Europske unije, podsjetio je, potvrdilo je da će Hrvatska s početkom iduće godine ući u eurozonu. "Ostaje formalno da se usvoji na plenarnoj sjednici mišljenje Europskog parlamenta i formalno će konačna odluka biti 12. srpnja na razini ministara ekonomskih i financijskih poslova i na taj će se način procedura dovršiti", rekao je Plenković, a javlja N1.

Kreditni rejting

"Prve naznake o tome što znači kad država ostvari jedan od svojih strateških ciljeva signalizirala je i jedna financijska agencija, Moody's. Ova je agencija prema Hrvatskoj bila možda i najkonzervativnija, rjeđe je evaluirala što se tiče našeg kreditnog rejtinga, a sad ga je podigla za dvije stepenice", rekao je Plenković, dodavši da će sad kreditni rejting Hrvatske prema svim agencijama biti najbolji dosad.

"Takvih će pozitivnih poruka biti još jako puno. Mi ćemo se na radarima ozbiljnih tržišta tek pojaviti", dodao je.

Premijer je komentirao i odluku Vrhovnog suda SAD-a o pobačaju.

Pravo žene na izbor

"Mi se zalažemo za zaštitu života i on za nas počinje od začetka, ali isto tako poštujemo pravo žene na izbor. Naša je želja da prekida života u Hrvatskoj bude što manje, no statistika i iskustva drugih zemalja pokazuju da se to ne postiže zabranama. Zabrana ne vodi manjem broju pobačaja, ali on postaje opasniji po zdravlje žena. Ova presuda neće imati utjecaja na Hrvatsku. Kao što je nedavno rekao Šeparović, zabrana prekida trudnoće bila bi protivna Ustavu, kao i eventualni referendum kojim bi se ograničio pristup. Nema potrebe za dezinformiranjem ljudi s ciljem skupljanja političkih poena i nema potrebe za unošenjem postojećih odredbi u Ustav. Opoziciju pozivam da budu konstruktivni oko ove teme, koju treba na smiren i racionalan način sagledavati u Hrvatskoj", rekao je Plenković, piše Jutarnji list.