Fotografija: Zaposlenici u pravosuđu traže ispravljanje nepravde iz 2019. godine/Foto: MojPortal
Galerija
Zaposlenici u pravosuđu traže ispravljanje nepravde iz 2019. godine/Foto: MojPortal

Zaposlenici u pravosuđu: "Ugrožena nam je egzistenicija. Kako preživjeti s 3900 kuna?"

Unatoč malim plaćama ne smijemo imati dodatan posao, a još nas prozivaju da smo uhljebi i neradnici, kaže sindikalna Sindikalna povjerenica Općinskog suda u Bjelovaru Aleksandra KneževićSindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske diljem Hrvatske organizirao je prosvjed zaposlenih u pravosudnim tijelima, a isti je održan i u Bjelovaru ispred zgrade Općinskog i Županijskog suda u Bjelovaru. Kako se moglo čuti, zaposlenici se žale na izrazito teško materijalno stanje i ugroženu egzistenciju zaposlenih u pravosudnim tijelima. Dodaju i to da zahtijevaju ispravljanja nepravde iz 2019. godine kada trećina zaposlenih nije obuhvaćena 9-postotnim povećanjem plaće.

-Ministar Malenica već dvije godine pregovara sa Sindikatom o tom povećanju, ali rezultata nema. Nema ni zelenog svjetla Ministarstva financija, iako se Vlada RH obvezala. Gotovo 6000 službenika i namještenika u pravosuđu prima neto plaću manju od 5500 kuna, od kojih 1070 ima plaću između tri i četiri tisuće kuna, naglasila je sindikalna povjerenica Županijskog suda u Bjelovaru Zdenka Barber.

Sporan dodatni rad

Sindikalna povjerenica Općinskog suda podsjetila je da sudski službenici, unatoč malim plaćama, moraju imati odobrenje za svaki dodatan posao koji obavljaju izvan službe. 

Prosvjed ispred Suda u Bjelovaru/ Foto: MojPortal
Prosvjed ispred Suda u Bjelovaru/ Foto: MojPortal

- Službenici koji su obavljali poslove čišćenja izvan službe da bi preživjeli, svojedobno su bili kažnjavani od strane Ministarstva uprave jer nisu imali njihovo odobrenje. Potiče li se ovakvim plaćama zapošljavanje ili odlazak službenika ih hrvatskog pravosuđa. Pa naši zaposlenici bez minulog rada nemaju ni minimalac. Nakon ovog prosvjeda očekujemo prihvaćanje naših zahtjeva i nećemo odustati od toga, odlučna je Aleksandra Knežević.

Uhljebi s minimalcem

Za kraj je otkrila i kolike plaće imaju pojedini zaposlenici.

- Čistačice imaju tri tisuće kuna plaću pa im država mora dodati 990 kuna da se dođe do miniranog iznosa. Nadalje, plaća zapisničara iznosi od 4600 kuna, dostavljači imaju 3900, dok arhivari i ekonomi zarade 4100 kuna. Kako preživjeti s tolikom plaćom, a još pri tome ne smijemo imati dodatan posao, pita se Knežević te dodaje da ih uz sve ti prozivaju da su uhljebi i neradnici.