Fotografija: Hoće li TVP i Daruvarske toplice ubuduće postati jedna ustanova?Foto: TVP, MojPortal
Galerija
Hoće li TVP i Daruvarske toplice ubuduće postati jedna ustanova?Foto: TVP, MojPortal

Iza TVP-a je teška sezona: "Aquae Balissae ne može dalje samostalno, tražimo partnera"

"Ne isključujem da jedan od tih strateških partnera danas, sutra mogu biti i Daruvarske toplice. To bi bio najlogičniji i najbolji mogući slijed događanja", smatra daruvarski gradonačelnikDARUVAR – Ljetna sezona Termalnog vodenog parka Aquae Balissae Daruvar završila je 3. rujna. Ponovno otvaranje bazena je planirano 4. listopada od 10 sati. Obavijest je ovo koja je Daruvarčane i sve ostale posjetitelje Termalnog vodenog parka dočekala na društvenim mrežama.

Razgovarali smo s ravnateljicom Dunjom Grubić o tome kakva je bila minula sezona, ali i kakve promjene slijede u TVP-u u narednom razdoblju.

Postavljanje solarnih panela

- Sezona je krenula s relativno malim brojem posjetitelja u lipnju, pa je zabilježen i pad u odnosu na prošlu godinu. No, srpanj i kolovoz su bili dosta dobri pa smo čak i malo premašili broj prodanih ulaznica u odnosu na lani, kazala nam je ravnateljica Dunja Grubić otkrivši kako se ovih dana na zgradu TVP-a postavljaju solarni paneli koji bi im trebali donijeti uštedu energenata.

- Struja nam je jedna od viših stavki. Tu je i održavanje postojenja koje je od 2008. godine, ono uistinu zahtjeva velika ulaganja, kazala je Grubić.

Važno je napomenuti i kako će Dunja Grubić i u narednom mandatu biti ravnateljiica ove ustanove. Tako je odlučeno nakon provedenog natječaja.

Foto: Grad Daruvar
Foto: Grad Daruvar

Budući da se ponovno uhvatila u koštac s mnogobrojnim problemima koji godinama more TVP, upitali smo ju kako su joj planovi za naredno razdoblje i novi mandat.

Teška situacija

- Mi koji smo tu već 10ak godina, rekla bih da smo veterani i da smo ojačali. Naučili smo plivati u teškim uvjetima, vrlo je teško ući u taj ritam koji vam izgleda kao vruće-hladno. Tri mjeseca ste u ubrzanom tempu, a zatim devet mjeseci u usporenom. Situacija je teška. Tako je od 2013. godine otkako sam došla ovdje i otkako smo bili u predstečaju. U TVP-u za mene nije nikada bilo lako, valjda se čovjek više ne zna ponašati u jednostavnim uvjetima, iskrena je Grubić koja priznaje da su naviknuli nositi se s poteškoćama iz godine u godinu.

Upitali smo ju kako vidi dugoročni plan za TVP.

- Jedino rješenje je da TVP bude dio nečega. Kao samostalan objekt on je pokazao da ne može dobro poslovati. Po meni bi dobro funkcionirao kao prošireni sastav nečega. Ovako mu nedostaje smještajni kapacitet, više bazena, dubina u postojećem bazenu. Mladi nisu sretni u bazenu dubine 1,35. Dosadno im je. Mi smo destinacija za obitelji s djecom i umirovljenike. To je strašno ograničeno, imamo usku ponudu, vrtimo se u začaranom krugu, pojašnjava Grubić koja za minulu sezonu kaže da joj je bila jedna od najizazovnijih i najzahtjevnijih u njezinih 10 godina otkako je u TVP-u.

- Strateški se u TVP-u mora nešto posložiti. Vlasnik je tu ključan. Mi smo samo operativa. Mora se neštto promijeniti. Radnici su umorni od svega, vesele se i iščekuju neko bolje i dugoročnije rješenje, zaključuje Grubić.

Lneniček: "Stavit ćemo TVP na tržište"

A kako razmišlja vlasnik, odnosno Grad Daruvar kada je u pitanju TVP, otkrio nam je gradonačelnik Damir Lneniček. I više je nego svjestan problema u toj ustanovi.

- Kada podvučemo crtu, odradili smo sezonu usprkos problemima. Uredba Vlade pomogla nam je da energenti ne divljaju, za razliku od prošloga ljeta. S druge strane, ulaznice su bile za nijasnu skuplje pa se to odrazilo na broj posjetitelja koji je bio nešto manji. Ono što je sigurno, ove je sezone bio izazov pronaći sezonske djelatnike koji će za nešto više od minimalne plaće odraditi ljeto. Sve u svemu daleko je to od odlične situacije, priznaje Lneniček i dodaje kako tu nema puno filozofije.

Gradonačelnik Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Gradonačelnik Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Mi ćemo u svakom slučaju ponuditi Termalni vodeni park tržištu. Želimo pronaći strateškog partnera. Ne isključujem da jedan od tih strateških partnera danas sutra mogu biti i Daruvarske toplice. To bi bio najlogičniji i najbolji mogući slijed događanja. Naravno, u nekom obliku. Bi li to bio najam, kupnja, spajanje..., to su nijanse o kojima ćemo razgovarati s vlasnikom, Bjelovarsko-bilogrskom županijom, te Daruvarskim toplicama. Naročito je to dobra ideja kada uzmemo u obzir otvaranje Veteranskog centra. A ako projekt Daruvarskih toplica prođe na Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, bila bi to cijela zaokružena priča. TVP kao samostalna ustanova je nezavršena priča. Nedostaju dodatni sadržaji. Ima tu niz poteškoća koje se  moraju riješiti, istaknuo je Lneniček zaključivši kako je bez investicije nemoguće podići uslugu na višu razinu.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!