Fotografija: Unatoč povećanju cijene, broj učenika koji se hrani u školskim kuhinjama se povećava/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Unatoč povećanju cijene, broj učenika koji se hrani u školskim kuhinjama se povećava/ Foto: Deni Marčinković

Igor Brajdić stisnuo ravnatelje: "U školama hoću kuhani, topli obrok i repete"

Što se tiče poskupljenja, treba znati da od 2008. godine cijene nisu mijenjane. Znam da njihovo podizanje nikada nije popularno, ali naš cilj je da djeca jedu zdravu, domaću i svježu hranu, tvrdi Brajdić
Cijena obroka u bjelovarskim osnovnim školama početkom godine porasla je sa šest na devet kuna, a do poskupljena je došlo, kako se i na današnjoj konferenciji za medije moglo čuti, na inicijativu školskih ravnatelja. Razlog za to je, tvrde ravnatelji, poskupljenje energenata, ali i živežnih namirnica, odnosno nemogućnost spravljanja obroka za šest kuna.

Naglasak na zdrav obrok

- Unatoč povećanju cijene, jelovnici se nisu bitno mijenjali, jer smo i lani prehranu radili prema savjetima nutricionistice, baš kao što je slučaj i sada. Jedina promjena je dodatan naglasak na domaću hranu. Mjesečno sada roditelji za jedno dijete školsku kuhinju plaćaju oko 160 kuna, što je oko 40 kuna više nego prošle godine. Međutim, moram reći da ove godine imamo više djece koja jedu u školskoj kuhinji istaknula je ravnateljica 1. osnovne škole Bjelovar Martina Supančić, ujedno i domaćin današnjeg obilaska.

<p>Martina Supančić/ foto: Deni Marčinković</p>

Martina Supančić/ foto: Deni Marčinković

Prema riječima zamjenika bjelovarskog gradonačelnika Igora Brajdića, u fokusu bi zapravo trebala biti kvaliteta samog obroka, a ne toliko njegova cijena.

- Drago mi je da se Bjelovarski doručak i dalje provodi. U dogovoru sa svim ravnateljima, angažirali smo nutricionisticu, jer nam je školska prehrana izrazito bitna. Što se tiče poskupljenja, treba znati da od 2008. godine cijene nisu mijenjane. Znam da podizanje cijena nikada nije popularno, ali naš cilj je da djeca jedu zdravu, domaću i svježu hranu, a ne da mi budemo popularni. Puna su nam usta razvoja poljoprivrede i domaćih proizvoda, a upravo je ovo jedan od načina da naši poljoprivrednici plasiraju svoje proizvode na tržište. Primjerice, danas je na meniju meso i umak, s tim da je to meso iz jedne lokalne mesnice, baš kao i salata iz bilogorskog vrta, poručio je Brajdić dodavši da su svi jelovnici javni.

<p>Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković

Ako bilo koji roditelj primijeti da se navedena hrana razlikuje od one na tanjuru, Brajdić ih poziva da mu se osobno jave. Također, u svom izlaganju osvrnuo se i na besplatne obroke za djecu čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja.

Repete moraju biti omogućene

- U Bjelovaru se u školskoj kuhinji hrani oko tri tisuće djece, od kojih njih gotovo tisuću školski obrok ne plaća. Sredstava u tu svrhu osigurana su europskim projektom te gradskim financijama. Nadalje, pored zdrave hrane, bitno je da su i količine dovoljne, odnosno da svi mogu dobiti repete. Ako neko dijete traži, a ne dobije repete, također molim roditelje da me i o tome obavijeste, odlučan je Brajdić.

<p>Čak četiri dana na meniju su kuhani obroci/ Foto: Deni Marčinković</p>

Čak četiri dana na meniju su kuhani obroci/ Foto: Deni Marčinković

Iako se u javnom prostoru po ovoj temi vodila žustra rasprava, ravnateljica 2. osnovne škole Bjelovar Ines Kapša tvrdi da ona pritužbi nije imala.

- Niti jedan razrednik nije me obavijestio o takvom slučaju. Kao i u 1. osnovnoj školi, i u našoj školi došlo je do porasta broja djece koja se hrane u školskoj kuhinji, s 460 na 500 učenika. Nadalje, ukoliko primijetimo da neko od jela slabije prolazi, javimo nutricionistkinji te pronalazimo zamjenu za taj obrok, govori Kapša.

<p>Ines Kapša/ Foto: Deni Marčinković</p>

Ines Kapša/ Foto: Deni Marčinković

Za menije u kuhinjama bjelovarskih osnovnih škola zadužena je magistra nutricionizma Margita Zlatić, koja također ističe da se oko poskupljenje ne treba raditi halabuka.

- Činjenica da djeca jedu u jednakoj mjeri, ili čak i više nego prošle godine, govori da su i roditelji svjesni poskupljenja hrane. Na jelovnicima mora biti kompletan obrok koji će djecu držati sitim cijeli dan u školi. Nažalost, ponedjeljkom ne može biti kuhani obrok, jer se ne stigne napraviti priprema. Nadalje, jednom tjednom djeca jedu varivo, a dva dana na stolu je mesni obrok s prilogom i salatom, uz kojeg ide voće ili mliječni obrok. Petkom je uglavnom bezmesni obrok na bazi lakto vegetarijanskog menija, poručila je Zlatić.

<p>Margita Zlatić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Margita Zlatić/ Foto: Deni Marčinković