Fotografija: Krešo Beljak, predsjednik HSS-a /Foto: Ronald Goršić/CROPIX
Galerija
Krešo Beljak, predsjednik HSS-a /Foto: Ronald Goršić/CROPIX

HSS: Stranka je na iskušenjima, na izbore idemo s Damirom Bajsom

"Pozivamo sve iskrene i poštene članove HSS-a da ostanu u jedinoj i pravoj Hrvatskoj seljačkoj stranci i da ne nasjedaju na političke smicalice onih koji osnivaju Demokratski HSS", stoji u priopćenjuPosljednjih dana velike turbulencija zahvatile su Hrvatsku seljačku stranku na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Stranka se uoči lokalnih izbora zbog neslaganja s načinom na koji Krešo Beljak provodi stranačku politiku doslovno počela raspadati.

Problemi su veliki i dugo se vuku, a uoči lokalnih izbora stranka je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji počela pucati po šavovima. Sve je krenulo, barem što se onog javnog tiče, s načelnikom općine Hercegovac Borom Bašljanom koji je ujedno i obnašao dužnost predsjednika županijskog HSS-a. On je, naime, nedavno preko interneta saznao da je izbačen iz stranke, a zatim je najavio osnivanje Demokratskog HSS-a. 

Boro Bašljan, načelnik općine Hercegovac/Foto: Facebook
Boro Bašljan, načelnik općine Hercegovac/Foto: Facebook

I stranačka organizacija u Daruvaru se raspala, što je potvrdila i donedavna čelnica daruvarskog HSS-a Tanja Novotni Golubić. Naime, na posljednjoj sjednici Gradskog odbora donesena je jednoglasna odluka da svi članovi Odbora izađu iz HSS-a. U daruvarskoj organizaciji nadaju se kako će njihov čin slijediti i stotinjak članova s tog područja.

Tatjana Novotni Golubić/Foto: Facebook
Tatjana Novotni Golubić/Foto: Facebook

Načelnik općine Sirač Branimir Miler, jedan od najdugovječnijih HSS-ovaca na poziciji, također je najavio prelazak u Demokratski HSS, a dio županijskih HSS-ovaca još ne otkriva kome će se prikloniti što će reći da kalkuliraju i još važu hoće li ostati s Beljakom ili krenuti u novu političku avanturu s Borom Bašljanom.

Branimir Miler, načelnik Općine Sirač/Foto: Nikica Puhalo
Branimir Miler, načelnik Općine Sirač/Foto: Nikica Puhalo

Dok se HSS opasno zaljuljao u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, stranka je poslala priopćenje u kojem se osvrće na ova događanja, ali i najavljuje izlazak na izbore s aktualnim županom Damirom Bajsom. Prenosimo ga u cijelosti:

"Nakon medijskih nastupa i objave pojedinih članova HSS-a kako istupanju iz HSS-a i da s njima istupa gotovo cjelokupno članstvo tih organizacija zbog neslaganja s predsjednikom stranke Krešom Beljakom moramo upoznati cjelokupnu javnost s istinom i činjenicama: Zbog osobnih interesa nekolicine pojedinaca, uglavnom dužnosnika stranke koji su obavljali i još uvijek obavljaju dužnosti na lokalnim razinama i u našoj županiji pokušava se dijeliti jedna i jedinstvena Hrvatska seljačka stranka, osnovana 1904. godine od utemeljitelja Stjepana i Antuna Radića.

Dobri izgledi

Danas je HSS parlamentarna stranka s dva saborska zastupnika, predsjednikom stranke g. Krešom Beljakom i glavnim tajnikom stranke g. Željkom Lenartom. Također nakon prošlih parlamentarnih izbora u srpnju 2020. godine provedena je legalno i u skladu sa Statutom HSS-a izborna skupština na kojoj je opet izabran za predsjednika g. Krešo Beljak, a što je i svojim rješenjem potvrdilo Ministarstvo uprave. Isto tako stranka je financijski konsolidirana i s dobrim izgledima na nadolazećim lokalnim izborima.

Na županijskoj razini HSS će podržati sadašnjeg i budućeg župana Damira Bajsa, zbog toga što vrlo uspješno vodi Bjelovarsko-bilogorsku županiju, među prve tri županije smo u Republici Hrvatskoj po energetskoj obnovi škola, energetski su obnovljene gotovo sve zdravstvene ustanove, nova bolnica u Bjelovaru već je građevinski u visokom stupnju roh bau izvedbe, sa zatvorenom financijskom konstrukcijom za potpuni završetak, po borbi s bolešću COVID 19 medu najuspješnijim smo županijama u Republici Hrvatskoj, kao i po izdvajanjima za umirovljenike.

Isto tako županija financijski kroz čitav set mjera pomaže gospodarstvenike, obrtnike i poljoprivrednike, te smo iz godine u godinu uspješniji na ljestvici svih hrvatskih županija. Na lokalnim razinama, u gradovima i općinama, preporuka je svim organizacijama da se izlazi na izbore samostalno ili u koaliciji stranaka prvenstveno onih koje podržavaju župana Damira Bajsa na županijskoj razini.

Razna neslaganja

Tek izuzetno ovisno o lokalnim prilikama moguće su i drugačije koalicije. lz organizacija gdje su istupili čelnici ili to namjeravaju učiniti već nam se javljanju članovi koji se žele jače uključiti u rad HSS-a na tim razinama, jer upravo zbog onih koji danas odlaze iz HSS-a to nisu mogli. Također nam se javljaju i novi članovi koji se žele učlaniti u HSS-a ili su bili ranije članovi ali su zbog razno raznih neslaganja u nekom trenutku napustili HSS.

Drugim riječima to znači da će HSS na sljedećim lokalnim izborima nastupiti u svim općinama i gradovima, samostalno ili u koalicijama, i ostvariti dobar rezultat, a na županijskoj razini će biti dio pobjedničke koalicije okupljene oko sadašnjeg i budućeg župana Damira Bajsa. To znači da ćemo nakon ovih iskušenja opstati i postati još jači nego što smo sada. Stoga pozivamo sve iskrene i poštene članove HSS-a da ostanu u jedinoj i pravoj Hrvatskoj seljačkoj stranci, da ne nasjedaju na takozvane političke smicalice onih koji danas dijele HSS i osnivaju takozvani Demokratski HSS iz svojih osobnih interesa, jer će takav pokušaj dijeljenja i razbijanja HSS-a propasti kao i svi takvi pokušaji do sada, a jedina prava Hrvatska seljačka stranka postoji već 117. godina.

Političke karijere

Isto tako svi dužnosnici HSS-a koji se žele ponovno kandidirati za izvršne funkcije u svojim gradovima i općinama, te za članove predstavničkih tijela ako imaju podršku svojih matičnih organizacija moći će to učiniti ponovno na listama Hrvatske seljačke stranke, te će dobiti i svu pomoć stranke kao i njenih koalicijskih partnera. Onim dužnosnicima HSS-a koji su svoj daljnji politički put pronašli izvan HSS-a poručujemo da ne govore loše o stranci s kojom su izgradili svoje političke karijere, da ne manipuliraju članovima HSS-a koji su im omogućili političke karijere jer daljnje napadanje HSS-a govori najviše o njima i njihovom moralu na koji se toliko pozivaju. 

Nakon lokalnih izbora sukladno Statutu HSS-a provesti će se izborne skupštine za sve općinske i gradske organizacije HSS-a, te za sva tijela županijske organizacije HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije. Uz tradicionalni pozdrav Vjera u Boga i seljačka sloga, čega nam toliko u ovim trenucima nedostaje", stoji u priopćenju koje je potpisao Dalibor Jurina, posebni koordinator HSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije.