Fotografija: Župan Damir Bajs kaže da je naša županija uvodila strožije mjere svaki put kada bi se emidemiološka situacija pogoršala/Foto: BBŽ
Župan Damir Bajs kaže da je naša županija uvodila strožije mjere svaki put kada bi se emidemiološka situacija pogoršala/Foto: BBŽ

"Oporba je iznenađena jer smo osigurali financiranje bolnice"

"Poštovana oporbo HDZ, HSLS i HSS, uvijek ima vremena za podršku gradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ako nikada do sada, onda nekada u budućnosti", stoji u priopćenju ŽupanijeNakon što su HDZ i HSLS u četvrtak uoči sjednice Županijske skupštine izašli s priopćenjima u kojima navode da podržavaju izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ali ne podržavaju dodatno kreditno zaduženje Županije, oglasili su se i iz Kabineta župana Damira Bajsa.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"U tijeku je izgradnja najvećeg projekta ikada u gradu Bjelovaru, Bjelovarsko- bilogorskoj županiji, ali i u ovom dijelu Republike Hrvatske, izgradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar projekta koji ima samo jedan cilj - omogućiti građanima naše županije novu modernu bolnicu, bolnicu 21. stoljeća.

Danas, posebice u vremenima koronavirusa ne bi trebalo sumnjati u potrebitost, nužnost i opravdanost gradnje naše bolnice za sve nas, odnosno za oko 130 tisuća građana koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju upravo u Općoj bolnici Bjelovar.

Navedeni projekt predviđen je u Proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije za ovu godinu kojeg je bila potvrdila Županijska skupština i u njemu je predviđeno zaokruženje financijske konstrukcije temeljem dopunskog kredita od 107 milijuna kuna i u konačnici osigurano plaćanje prema izvođačima radova.

Pravo je, naravno, oporbe HDZ-a, HSLS-a i HSS-a da ne glasuju za bilo koju odluku vezanu uz gradnju nove zgrade bolnice, pa niti za Proračun Bjelovarsko-bilogorske županije za 2021. godinu.

Međutim, iz njihovih priopćenja proizlazi da su oni zapravo iznenađeni činjenicom da je sada u cijelosti osigurano financiranje naše nove bolnice. Naravno, da je župan Damir Bajs već zatražio sufinanciranje od Vlade Republike Hrvatske, bio na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem i dobio načelnu podršku Vlade.

Također, u vrijeme nedavne predizborne kampanje rečeno je da će HDZ poduprijeti sufinanciranje gradnje nove zgrade bolnice i bilo bi svrsishodno da HDZ i HSLS koji obnašaju vlast na državnoj razini podrže refinanciranje, a temeljem pulskog modela čiju izgradnju nove bolnice država ukupno sufinancira sa 75%.

Poštovana oporbo HDZ, HSLS i HSS, uvijek ima vremena za podršku gradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ako nikada do sada pa ni danas na sjednici Županijske skupštine, onda nekada u budućnosti", stoji u priopćenju.

Također, iz Županije poručuju kako će javnost o odlukama donesenim na današnjoj elektronskoj sjednici biti tek obaviještena u petak.