Fotografija: Zvonimir Žarec i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Zvonimir Žarec i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak: "Nova bušotina grijat će zonu Korenovo. Taj primjer trebao bi slijedi cijeli sjever Hrvatske"

Ovo je prvi projekt u Hrvatskoj gdje se geotermalna energija koristiti za javne potrebe. Ovakvi izvori energije rade cijele godine 24 sata dnevno, kaže Hrebak- U srcu buduće poslovne zove u Velikom Korenovu, svega nekoliko stotina metara od silaska s buduće brze ceste, imat ćemo bušotinu koja će grijati staklenike, sušare, hale, Bjelovarski sajam i bjelovarske toplice, pored ostalog poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je predstavljen novi gradski projekt.

Riječ je o izgradnju nove geotermalne bušotine, koja bi prema Hrebakovim riječima, trebala preporoditi Bjelovar. Naime, očekivana temperatura vode iz te bušotine, dodao je gradonačelnik, trebala bi iznositi oko 70°C i tako omogućiti "district heating", odnosno grijanje na daljinu.

Potpora Norveške, Islanda i Lihtenštajna

Inače, vrijednost projekta iznosi oko 3,5 milijuna eura, od kojih je 1,3 milijuna eura osigurano iz fondova Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna.

- Ovo je prvi projekt u Hrvatskoj gdje se geotermalna energija koristiti za javne potrebe i taj primjer trebao bi slijediti cijeli sjever Hrvatske. Solari neće biti dovoljni jer ne mogu osiguravati toplinu i energiju 365 dana u godini, dok ovakvi izvori rade 24 sata tijekom cijele godine, dodao je Hrebak.

Ukupna vrijednost izgradnje nove bušotine iznosi oko 25 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković
Ukupna vrijednost izgradnje nove bušotine iznosi oko 25 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, u planu je dodatnih 5,6 sličnih bušotina na drugim gradskim lokacijama, kojima bi Bjelovar u budućnosti u potpunosti trebao biti grijan toplom vodom.

Zajednički problem cijele EU

- Taj projekt možda neću osobno voditi, ali ćemo ostaviti sve da budući gradonačelnik završi tu priču. Vjerujem da je to izvedimo u idućih 10 do 15 godina. Što se bušotine u Velikom Korenovu tiče, tijekom prosinca trebao bi biti raspisan natječaj za izvođača radova, a prvi iskopi trebali bi početi u lipnju. Ti radovi trebali bi trajati oko mjesec dana, potom slijedi analiza, a do kraja sljedeće godine trebali bi imati u potpunosti izvedenu bušotinu, poručio je Hrebak.

Današnjoj konferenciji nazočio je i veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Haakon Blankenborg.

Veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Haakon Blankenborg/ Foto: Deni Marčinković
Veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Haakon Blankenborg/ Foto: Deni Marčinković

- Nadam se da je projekt važan za Bjelovar, ali i Hrvatsku. Diljem Europe imamo isti energetski problem, zato i ulažemo u ovu investiciju. Limitirani smo resursima, stoga ako pronađemo nešto dobro za Hrvatsku, našli smo nešto dobro i za Norvešku, ali i cijelu Europu, pored ostalog poručio je norveški veleposlanik. 

Korist će imati i toplice

Zadovoljstvo ovim projektor iskazao je i direktor Termi Bjelovar Zvonimir Žarec.

Uvodna konferencija projekta/ Foto: Deni Marčinković
Uvodna konferencija projekta/ Foto: Deni Marčinković

- Svi istražni elaborati pokazuju da postoji jako veliki potencijal ove bušotine. Uz spomenutu temperaturu od oko 70°C, procjena je da bi bušotina trebala imati kapacitet između 25 i 27 litara po sekundi. Osim što imamo velika očekivanja od bušotine u novoj poslovnoj zoni, nadamo se da bi ona mogla uvelike pridonijela i radu Termi. Konkretno, predviđa se da će upotreba geotermalne energije smanjiti potrošnju električne energije za 40 posto, odnosno od 450 do 500 tisuća eura na godišnjoj razini, zaključio je Žarec.

Dobijete informaciju odmah, pratite nas na Facebooku!