Fotografija: Zgrada budućeg doma nalazi se u samom središtu Hercegovca/Martina Čapo, KruGarešnica, MojPortal
Galerija
Zgrada budućeg doma nalazi se u samom središtu Hercegovca/Martina Čapo, KruGarešnica, MojPortal

Hercegovac dobiva dom za nezbrinutu djecu: "Prvi mali stanari stižu već iduće godine"

Zgradu u Hercegovcu vodit će Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik. Općina Hercegovac neće im naplaćivati najam, a vesele ih nova radna mjesta i dolazak djece kojih je u općini sve manjeHERCEGOVAC – Lijepe vijesti stižu iz Hercegovca. Naime, ovo bi naselje kroz 2024. godinu trebalo dobiti ustanovu koja će cijeloj Općini Hercegovac, ali i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji donijeti mnoge benefite. Riječ je o domu za nezbrinutu djecu.

Kako je došlo do ove ideje i kako ju namjeravaju realizirati, pojasnio je Boro Bašljan, načelnik Općine Hercegovac i čovjek koji se prvi dosjetio u svojoj općini urediti ustanovu kojih kronično nedostaje na nivou cijele države.

Ideja za budućnost

- Početkom ove godine kupili smo prostor bivšeg Ratarstva koji se nalazi u centru Hercegovca. Zgrada je građena krajem 80-ih godina, u odličnom je stanju, a u njoj su bili smješteni uprava tvrtke i restoran. Razmatrali smo što s njom učiniti da ju stavimo u funkciju. Jedna od ideja je bila starački dom, no tada nam je sijevnula ideja doma za djecu bez roditelja. Imamo velikih demografskih problema, mladi ljudi nam odavde odlaze, nedostaje radnika, a sve je više onih koji dolaze raditi npr. iz Nepala. Sve su to razlozi koji nam govore da moramo razmišljati o budućnosti ovoga kraja. No, s obzirom da ideja jednog malog načelnika ne znači ništa posebno, potražio sam savjet župana Marka Marušića, prisjeća se Bašljan.

Boro Bašljan/Foto: Martina Čapo
Boro Bašljan/Foto: Martina Čapo

Nakon što je ispričao čelnom čovjeku BBŽ-a svoje planove, zajedno su se uputili u nadležno ministarstvo.

- Županu se ideja svidjela budući da u BBŽ-u takva ustanova ne postoji. Dao mi je podršku i dogovorio razgovor u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne skrbi. Zajedno smo prezentirali ideju, a otada je bilo više sastanaka na tu temu. Ministar je predložio da zgradu preuzme Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik, odnosno da za početak u Hercegovcu bude njihova ispostava, prisjeća se načelnik Bašljan koji je u međuvremenu primio delegaciju iz ministarstva koji su pregledali zgradu  ustanovili da odgovara budućoj svrsi. U Hercegovcu je bio i ravnatelj lipičkog Doma Ivan Pušćenik, kojemu se, kaže nam načelnik Bašljan, ideja uistinu svidjela.

Vijećnici dali zeleno svjetlo

- Oduševio se nakon što je pregledao zgradu. Baš sam mu jutros javio kako je su općinski vijećnici na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća donijeli odluku da se ide u realizaciju ovog projekta. Odnosno vijećnici su potvrdili da se kupljena zgrada ustupi Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik u vremenskom periodu na 30 godina, pojašnjava Bašljan.

Riječ je o zgradi bivšeg Ratarstva/Foto: KruGarešnica
Riječ je o zgradi bivšeg Ratarstva/Foto: KruGarešnica

Nakon što preuzmu zgradu, Lipičane čekaju manji zahvati kako bi prostor prilagodili smještaju djece.

- Zgrada oblikom i rasporedom njima jako odgovara. No, s obzirom da u zgradi dvije do tri godine nije bilo nikoga, mora se detaljno pregledati grijanje, instalacije, priključci… No, to će riješiti Centar zajedno s ministarstvom koje ih financira.

Ono što sve najviše zanima, jest u kojem periodu bi moglo doći do realizacije ovakvog projekta.

Načelnik Bašljan je uvjeren da bi prva djeca i mladi u Hercegovac mogli doći već kroz iduću, 2024. godinu.

- Centar u Lipiku radi s djecom i mladima u dobi od 7 do 21 godine. Preko puta te zgrade nalazi se osnovna škola, tako da nas veseli što će budući mali stanari polaziti našu školu. Pomoći će nam da spasimo neke razredne odjele u školi, a možda ih u budućnosti i povećamo. Time će porasti, vjerujemo, i broj zaposlenih u školi. Blizu je i dvorana čiji završetak željno iščekujemo. Blizu je i autobusna stanica pa starija djeca mogu lako otići u Garešnicu i vratiti se. Tu je park, dječje igralište, sve potrebno za ugodan život, optimističan je Boro Bašljan kojega smo upitali i za nova radna mjesta u samom budućem domu.

Nova radna mjesta i veći broj djece

- Prema onome što smo čuli od Lipičana, s obzirom na potrebe, oni smatraju da bi u Hercegovcu moglo biti smješteno od 15 do 20 djece. To znači između sedam i 11 novih radnih mjesta u Hercegovcu. Od kuhara, čistačica pa do odgojitelja i stručnih profesija. Osim toga, Centar osim smještaja nudi usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka kao podrške za svoje korisnike, udomiteljske obitelji i ostale djece za koju tako odredi nadležan Centar za socijalnu skrb, pojašnjava Bašljan.

Budući dom trebao bi prve stanare primiti već sljedeće godine/Foto: KruGarešnica
Budući dom trebao bi prve stanare primiti već sljedeće godine/Foto: KruGarešnica

Zanimalo nas je i hoće li Općina Hercegovac Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik naplaćivati najam prostora.

- Nećemo im naplaćivati najam. Oni će tu zgradu urediti i redovno plaćati režijske troškove. Mi ćemo ostvariti benefite kroz druge stvari poput novih zaposlenja, kroz djecu koja će nam doći ovdje i povećati broj učenika u školi. Bit će nam to i dodatni argumenti za završetak sportske dvorane, zaključuje Bašljan koji smatra da su na kvalitetan način riješili problem zgrade koja je stajala prazna.

Ivan Pušćenik/Foto: MojPortal
Ivan Pušćenik/Foto: MojPortal

Kako će točno izgledati ustrojstvo rada u Hercegovcu, upitali smo ravnatelja Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik, Ivana Pušćenika. Kazao nam je kako će više informacija i on osobno znati kada od nadležnog ministarstva dobije suglasnost, odnosno kada se potpišu ugovori. Tada će, obećao nam je, ispričati cijelu njihovu viziju koju imaju za zgradu u Hercegovcu.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!