Fotografija: Ivan Pušćenik i Ana Krauthacker/ Foto: Compas.hr
Galerija
Ivan Pušćenik i Ana Krauthacker/ Foto: Compas.hr

Hrvatski judo savez donirao senzorne penjalice s antistres podlogom Dječjem domu Lipik

Ove godine obilježavamo 100 godina postojanja te su naše aktivnosti na poboljšanje uvjeta rada i skrbi o djeci, kako u unutarnjim prostorima tako i na vanjskom dvorištu, a ovo je simboličan početak, kaže Ivan Pušćenik



Nakon godine velikih rezultatskih uspjeha, Hrvatski judo savez je krajem 2021. godine pokrenuo božićno-novogodišnju humanitarnu akciju "Vratimo osmijeh - judo više od sporta", kojom je odlučio pomagati domove za nezbrinutu djecu u Lipiku, Slavonskom Brodu i Vinkovcima. Judo na razini svijeta ima prepoznatljivu uzrečicu "Judo Više od sporta", a da je tako u Hrvatskoj pokazuje i spomenuta humanitarna akcija, piše Compas.hr.

Kroz nju su prikupili sredstva za nabavljanje opreme, točnije senzorne penjalice s antistres podlogom na vanjskom dvorištu Doma u Lipiku.

100 godina rada

Na ovaj način članovi hrvatske judo obitelji, kao i ostatak društvene zajednice pokazali su da je ulaganjem u mlade te poticanjem na zajedništvo i fizičku aktivnost kroz kvalitetnu infrastrukturu, moguće vratiti osmijeh na lice u ovim teškim vremenima pandemije, potresa te brojnih drugih izazova.

- Želim se zahvaliti Hrvatskom Judo Savezu na ovoj gesti, donaciji i namjeri da nam pomognu i ulažu u naš Dom, u naše štićenike, u njihovu kvalitetu života. Možda smo smješteni u maloj lokalnoj zajednici, ali radimo jednak posao kao i domovi u mnogo većim gradovima, dok smo po broju korisnika i djece o kojoj skrbimo kroz neku od usluga u samom vrhu ustanova u Hrvatskoj. Stoga nas posebno diraju i motiviraju geste donatora poput Judo Saveza koji su, izvan svojih poslova i djelatnosti kojima se inače bave, pronašli vremena da djeci u domovima unaprijede kvalitetu boravka i života, obogate slobodno vrijeme i ulože novu vrijednost u samu ustanovu. Kako ove godine Dom u Lipiku obilježava 100 godina postojanja naše aktivnosti su usmjerene značajnom poboljšanju uvjeta rada i skrbi o djeci, kako u unutarnjim prostorima tako i na vanjskom dvorištu. Ovom akcijom Hrvatskog Judo saveza smo simbolično započeli aktivnosti revitalizacije vanjskog okoliša u ovoj godini te se nadamo da će nas pratiti i dalje. Još jednom iskreno hvala Hrvatskom Judo Savezu, istaknuo je Ivan Pušćenik, ravnatelj Dječjeg doma Lipik/Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik.

Ovaj dar ujedno je i početak radova na revitalizaciji vanjskog okoliša/Foto: Compas.hr
Ovaj dar ujedno je i početak radova na revitalizaciji vanjskog okoliša/Foto: Compas.hr

Prema riječima zamjenica glavnog tajnika Hrvatskog judo saveza Ana Krauthacker, u akciji koja je trajala cijeli prosinac, prikupljeno je 111.393,40 kuna.

Nastavak akcija

- Za Dječji dom u Lipiku nabavljena senzorna penjalica s antistres podlogom, Dječjem domu u Slavonskom Brodu je uručena oprema za bavljenje sportom i druženje, dok su Dječjem domu u Vinkovcima uplaćena financijska sredstva za uređenje stambene zajednice za djecu koja moraju napustiti domove nakon navršenih 18 godina i preseliti se u stambene jedinice do prestanka školovanja, odnosno pronalaska zaposlenja. Uz ove aktivnosti Savez je u rujnu prošle godine pomogao i male judaše koji su štićenici Doma u Velikoj Gorici, te pomogao Dječjem domu Zagreb donacijom hrane poslije velike sportske manifestacije Grand prix-a Zagreb. Ovakve i slične akcije humanitarnog karaktera namjeravamo i dalje provodi i to prilikom svakog domaćeg i međunarodnog događaja, za Compas.hr kazala je Ana Krauthacker.

Senzorne penjalice s antistres podlogom/Foto: Compas.hr
Senzorne penjalice s antistres podlogom/Foto: Compas.hr