Fotografija: Polaganje vijenaca ispred biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana/ Foto: MojPortal
Polaganje vijenaca ispred biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana/ Foto: MojPortal

HDZ obilježio 32. godišnjicu osnutka stranke u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

HDZ kroz povijest uvijek je nosio najteži teret u Republici Hrvatskoj. Mi smo uvijek ta stožerna stranka koja nosi teret društva i vremena te koja pronalazi pronalazi prava rješenja, poručio je TotgergeliPolaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na čak tri lokacije obilježena je 32. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Članovi ove stranke predvođeni predsjednicima županijske i bjelovarske organizacije Mirom Totgergelijem i Markom Marušićem, vijenac su najprije položili kod bivšeg ugostiteljskog objekta Tropicana na Križevačkoj cesti, u kojemu je i 1989. godine osnovan bjelovarski HDZ.

Isto su kasnije učinili kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pokraj četvrte osnovne škole Bjelovar te u središnjem gradskom parku kod spomenika hrvatskim braniteljima.

Stožerna stranka

- HDZ kroz povijest uvijek je nosio najteži teret u Republici Hrvatskoj. Ponajprije kroz Domovinski rat, a kasnije pri ulasku u Nato i Europsku uniju, a u zadnje vrijeme borimo se s pandemijom i potresima. Mi smo uvijek ta stožerna stranka koja nosi teret društva i vremena te koja pronalazi pronalazi prava rješenja. Nažalost, zbog covid krize obljetnicu ne obilježavamo onako svečano kao što smo to ranijih godina radili, međutim pridržavamo se mjera koje je donio Stožer civilne zaštite, stoga je i ovogodišnje obilježavanje ovako skromno, poručio je prvi čovjek županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Miro Totgergeli. 

U ime zajednice utemeljitelja dr. Franjo Tuđman obratio se i predsjednik Slavko Prišćan.

Mladi moraju biti upućeni

- Iza nas je 32 godine kontinuiranog rada. Nažalost, među živima je sve manje ljudi koji su sudjelovali u samo početku. Također, svake godine sa sjetom se prisjećamo našeg prvog predsjednika, kao i svih naših članova koji su od prvog dana dragovoljno stupili u rat za slobodnu i nezavisnu državnu Hrvatsku, kazao je Prišćan.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić u svom obraćanju ponajviše se osvrnuo na mlađe generacije.

- Kao pripadnik mlađe generacije, koja je u vrijeme osnutka HDZ-a i Republike Hrvatske tek kretala u školu, s posebnim pijetetom govorim o tim događajima. Vrlo je bitno da generacije koje tek dolaze, ili još uvijek nisu ni rođene, budu dobro upućene te imaju sve relevantne činjenice, kako je stvarana država Hrvatska te koju je ulogu u tome imao HDZ, zaključio je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.