Fotografija: Miro Totgergeli/Foto: MojPortal.hr
Miro Totgergeli/Foto: MojPortal.hr

Izabrana lokalna vodstva HDZ-a, evo rezultata unutarstranačkih izbora u BBŽ-u

HDZ je najjača politička opcija u županiji, a to smo dokazali na lokalnim izborima. Nikad u povijesti nismo imali i župana i zamjenicu", kaže Miro TotgergeliČlanovi najveće hrvatske stranke jučer su birali nova županijska, gradska i općinska vodstva. Jedina promjena čelnih ljudi, barem što se gradova Bjelovarsko-bilogorske županije tiče, dogodila se u G.O. Bjelovar, gdje je umjesto sad već bivšeg Ante Topalovića za predsjednika izabran župan Marko Marušić. 

Nadalje, za prvog čovjeka županijskog HDZ-a s 1437 glasova ponovno je izabran saborski zastupnik Miro Totgergeli, dok će njegovi zamjenici iduće četiri godine biti Marko Marušić, kojeg je zaokružilo 1294 članova stranke, Josip Bilandžija s 1061 glasa, Damir Lneniček, 981 glas te Ivica Vranić, koji je dobio 976 glasa.

Najjače stranka u županiji

- HDZ je najjača politička opcija u županiji, a to smo pokazali na lokalnim izborima. Nikad u povijesti nismo imali i župana i zamjenika, odnosnu zamjenicu. Također, unutarstranački smo jako dobro posloženi, a upravo su unutarstranački izbori odraz takvog stanja, poručio je novi-stari predsjednik županijskog HDZ-a Miro Totgergeli te se zahvalio svim članovima stranke koji su jučer izašli na izbore. 

Podsjetimo, unutarstranački izbori u HDZ-u bili su prije godinu dana, jer je tadašnjem vodstvu istekao mandat, a prema novom Statutu ove stranke, nakon provedenih lokalnih izbora ponovno su na redu unutarstranački izbori.

- Budući da smo na lokalnim izborima pobijedili u gradovima u kojima smo i prije imali izbore te da u Čazmi i Bjelovaru sudjelujemo u vlasti, odnosno imamo predsjednike Gradskih vijeća, kao stranka doista stojimo jako dobro, kazao je prvi županijski HDZ-ovac. 

Bez protukandidata

Zanimljivost ovih izbora svakako je činjenica da niti jedan novi predsjednik bilo kojeg ogranka u županiji, nije imao protukandidata, a takav scenarij Totgergeli drži za potpuno logičnim.

- Nismo imali veliku navalu kandidata, jer su rezultati na lokalnim izborima bili dobri. Naime, osim ranije spomenute situacije po gradovima, zadržali smo i osam načelnika općina, koje smo imali i prije, a dobro surađujemo i s velikim brojem načelnika koji nisu članovi naše stranke, ističe Totgergeli te dodaje da je zbog navedenih činjenica razumljiva mala izlaznost, koja je bila oko 20 posto. 

Pored ranije spomenutog novog čelnika bjelovarskog HDZ-a, svakako treba reći da će gradske organizacije i dalje voditi Damir Lneniček u Daruvaru, Željko Starčević u Garešnici, Marija Jungić u Grubišnom Polju te Ivica Vranić u Čazmi.

Najteži posao svakako očekuje župana Marka Marušića, koji bjelovarski HDZ preuzima u najtežem mogućem trenutku.

- Naš gradski odbor nikada u povijesti nije stajao lošije, stoga je prvenstveni cilj ponovno vratiti bjelovarski HDZ tamo gdje mu je i mjesto, odnosno da postanemo najjači gradski odbor u županiji, kratko je kazao župan Marušić te se zahvalio svima koji su jučer izašli na birališta. 

Dva nova lica

Od ukupno 23 čelnika tek su dva imena nova, u odnosnu na situaciju prije godinu dana. Promjene su se tako dogodile u Velikoj Pisanici, gdje je Lahorku Lebinec zamijenio Ivor Košutić te u Severinu, u kojemu je načelnika Žarka Žgelu naslijedio Zdenko Rogović.

Novi stari predsjednici općinskih organizacija su:

BEREK - Mato Tonković

DEŽANOVAC - Ivana Grgić

ĐULOVAC - Drago Hodak

HERCEGOVAC - Sonja Glas

IVANSKA - Tomislav Križan

KAPELA - Dražen Kovač

KONČANICA - Zlatko Bakunić

NOVA RAČA - Davor Sabolović

ROVIŠĆE - Slavko Prišćan

SIRAČ - Denis Orčik

ŠANDROVAC - Dario Halauš

ŠTEFANJE - Silvestar Štefović

VELIKA TRNOVITICA - Ivan Marković

VELIKI GRĐEVAC - Matija Grdinić

VELIKO TROJSTVO - Mladen Sabolović 

ZRINSKI TOPOLOVAC - Jasna Mikles Horvat