Fotografija: Održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara/ Foto: Deni Marčinković

Već na konstituirajućoj sjednici došlo je do nesuglasica između vladajućih i Damira Bajsa

Kao što je bilo i najavljivano, za predsjednika Vijeća izabran je Nenad Martinovski (HDZ) dok su njegovi zamjenici Mario Holiček (HSLS) i Borislav Kozić (HSS)Prisegom novih gradskih vijećnika te starog-novog gradonačelnika Darija Hrebaka i njegovog zamjenika Igora Brajdića, službeno je započeo mandat nove gradske vlasti. 

Nenad Martinovski/ Foto: Deni Marčinković
Nenad Martinovski/ Foto: Deni Marčinković

Kao što se danima i najavljivalo, za novog predsjednika Gradskog vijeća jednoglasno je izglasan Nenad Martinovski, baš kao i jedan od njegovih zamjenika Mario Holiček. Međutim, prvo nesuglasje između vladajuće većine i dijela oporbe dogodilo se već na konstituirajućoj sjednici. 

Bajs protiv Kozića

Naime, Damir Bajs, vijećnik s liste okupljene upravo oko njegove Nezavisne liste, usprotivio se odabiru Borislava Kozića za potpredsjednika Vijeća.

Prisegnuli novi gradski vijećnici/ Foto: Deni Marčinković
Prisegnuli novi gradski vijećnici/ Foto: Deni Marčinković

- Ispred kluba Damir Bajs Nezavisna lista i HNS-a, moram reći da ćemo podržavamo sva imenovanja, osim izbora jednog od potpredsjednika. U Statutu piše da u pravilu jedan potpredsjednik mora biti iz redova oporbe. Budući da to nije poštovano, mi za Borislava Kozića nećemo glasati. Naime, on je izabran s naše liste, međutim u međuvremenu je dogovorio suradnju s HSLS-om i prešao na stranu većine. Svaka koalicija mora se platiti, ali ne baš mjestom iz oporbenog dijela. Govorimo li o popularnim žetončićima, onda to treba napraviti iz svoje kvote, a ne oporbene. Ne sporimo da je to zakonito, kao niti činjenicu da smo dobili predsjednike određenih obora, ali smatram da je zakon jasan - istaknuo je Damir Bajs.

Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković
Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković

Predsjednica kluba vijećnika HSLS-a Zlatka Pemper stala je u obranu odluke vladajućih.

- Da, gospodine Bajs, potpuno ste u pravu kad kažete da u Statutu stoji dio "u pravilu", međutim ne piše "mora". Mislim da smo fer i korektno odradili podjelu mjesta u Gradskom vijeću i odborima. Gradsko vijeće ne čine samo predsjednik, potpredsjednici i vijećnici. Ima tu još radnih tijela koja imaju velikog utjecaja na sve što se događa oko rada Gradske uprave - poručila je Pemper. 

Predsjednici odbora

Kao što smo još jučer pisali, pet od 21 vijećnika koji čini novi saziv Gradskog vijeća prepustilo je svoja mjesta drugim kandidatima i to iz istog razloga, nespojivih funkcija.

Novi saziv Gradskog vijeća/ Foto: Deni Marčinković
Novi saziv Gradskog vijeća/ Foto: Deni Marčinković

Dodajmo i to da su današnjoj sjednici izabrani i predsjednici Komisije za statut i poslovnik, Komisija za izbor i imenovanja, Odbora za financije i proračun, Odbora za dodjelu nagrada i javnih priznanja te Mandatne komisije. Redom su to Mario Holiček, Bruno Zadro, Josip Heged, Zlatka Pemper i Igor Crnomarić.

U svom obraćanju gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak istaknuo je da su u vladajuću većinu svi dobrodošli te da se bez obzira na sve nada dobroj suradnji u iduće četiri godine. 

Radit ćemo još bolje

- Vjerujem da ćemo tolerantno, kulturno i konstruktivno surađivati na dobrobit svih naših sugrađana. Također, svi smo u kampanji zagovarali da želimo Bjelovar učiniti gradom sretnih ljudi, koji svakodnevno raste te koji je uzor drugim gradovima. U prošlom mandatu puno smo toga napravili, a jednakim tempom pristupit ćemo i sada. Uvažavat ćemo sve prijedloge oporbe i žao mi je što se smatra da izbor potpredsjednika Gradskog vijeća nedemokratski postupak. Obećavam u svoje ime, ime mog zamjenika i kompletnog tima Gradske uprave, koji se sada doista uigram, da ćemo biti još bolji nego protekle četiri godine i još više raditi, jer za Bjelovar najbolje tek dolazi - zaključio je Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Konferencija za medije vladajuće većine uoči konstituirajuće sjednice/ Foto: Deni Marčinković
Konferencija za medije vladajuće većine uoči konstituirajuće sjednice/ Foto: Deni Marčinković

Uoči same sjednice vladajuće većina, koja će u ovom sazivu imati 14 od 21 ruke, održala je konferenciju za medije. Osim što su zadovoljstvo dosadašnjih radom, kao i postignutom novom suradnjom iskazali u ime HSLS-a i HDZ-a, Dario Hrebak i Ante Topalović, svoju odluku da se priključi toj većini obrazložio je i novi potpredsjednik Vijeća i redova HSS-a Borislav Kozić.

Prekinuta suradnja

- U predizbornoj suradnji bili smo u koaliciji okupljenoj oko Damira Bajsa, a nakon samih izbora predložio sam na koalicijskom sastanku da podržimo programe HSLS-a kao izbornog pobjednika. Budući da ostale stranke nisu bile za taj prijedlog, mi smo prekinuli suradnju. Mi u HSS-u, u dogovoru s predsjedništvom stranke na nacionalnoj razini, odlučili smo podržati gradonačelnika Hrebaka, kao i cijeli program HSLS-a - objasnio je Borislav Kozić dodavši da vjeruje da je to pravi smjer u kojem Bjelovar treba ići. 

Borislav Kozić/ Foto: Deni Marčinković
Borislav Kozić/ Foto: Deni Marčinković