Fotografija: Tomislav Marković, Danica Cetin Pajer, gradonačelnik Prelog Ljubomir Kolarek i Boris Peranović/ Foto: Grad Daruvar
Galerija
Tomislav Marković, Danica Cetin Pajer, gradonačelnik Prelog Ljubomir Kolarek i Boris Peranović/ Foto: Grad Daruvar

Grad Daruvar želi pomoći svojim poduzetnicima: "Naglasak je na ženama, mladima i početnicima"

Detalji se još trebaju finalizirati, ali idemo u smjeru da poduzetnici plaćaju iznos kamate između 0,5 i 1 posto, a ostalo bi pokrio Grad, kaže Cetin PajerDaruvarski poduzetnici, posebice žene, mladi i početnici, uskoro bi mogli dobiti dodatnu pomoć. Naime, tijekom radnog posjeta Gradu Prelogu, gradska pročelnica za gospodarstvo Danica Cetin Pajer i njen suradnik Boris Peranović, sastali su se i s Tomislavom Markovićem, predstavnikom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), s ciljem dogovaranja poslovne suradnje vezane za kreditiranje poduzetništva.

Prvo takvo sufinanciranje

- Prve pregovore s predstavnikom HBOR-a započeli smo još prije korone, međutim pandemija je ipak usporila suradnju. Sada se priča ponovno pokrenula i razmatramo mogućnosti sufinanciranja kamatne stope za poduzetništvo, s naglaskom na žene, mlade i početnike. Detalji se još trebaju finalizirati, ali idemo u smjeru da poduzetnici plaćaju iznos kamate između 0,5 i 1 posto, a ostalo će pokriti Grad. Podsjetit ću, kamatne stope kredita HBOR-a iznose 3 posto, a aplikanti moraju zadovoljiti određene uvjete, objasnila je Danica Cetin Pajer.

Dodala je i to da bio ovaj projekt zapravo bio i odličan nastavak priče za polaznika edukacija iz područja robotike i programiranja, od kojih se očekuje otvaranje startupova. 

Pročelnica Cetin Pajer i društvu kolege Željka Poredoša i gradonačelnika Ljubomira Kolareka/ Foto: Grad Daruvar
Pročelnica Cetin Pajer i društvu kolege Željka Poredoša i gradonačelnika Ljubomira Kolareka/ Foto: Grad Daruvar

- Nadalje, postignutom suradnjom s HBOR-om, po prvi put u Daruvaru bi imali program kojim bi sufinancirali kamate kredita poduzetnika. Nadam se da ćemo sredinom ove godine uspjeti izrealizirati ovu suradnju, naglasila je gradska pročelnica. 

Prelog - grad primjer

Sastanak je ciljano održan u Prelogu, koji je prema riječima Danice Cetin Pajer, odličan primjer dobre prakse.

- Naime, Prelog ima više zaposlenih osoba nego što ima stanovnika. Gradonačelnik Ljubomir Kolarek lijepo nas je ugostio i prezentirao njihove projekte. Primjerice, oni su jedini dobili gotovo šest milijuna kuna za produženi boravak djece u vrtićima, odnosno četiri puta više od nas. Također, razgovarali smo i s njihovim pročelnikom o programima komunalne infrastrukture, kao i o drugim stvarima koji bi našem Gradu itekako bile od pomoći, zaključila je Danica Cetin Pajer.