Fotografija: Damir Lneniček i Vanda Cegledi/ Foto: Predrag Uskoković
Galerija
Damir Lneniček i Vanda Cegledi/ Foto: Predrag Uskoković

Lneniček: "Zbog cijene plina energetske obnove su nužne. Projekti su spremni..."

Ukupan iznos dodijeljenih sredstava nešto je veći od 3,7 milijuna kuna, na tragu je iznosa iz 2021.. Međutim, u odnosu na prijašnje godine, ti iznosi višestruko su povećani, kaže LneničekDaruvarski gradonačelnik Damir Lneniček potpisao je danas ugovore o izravnoj dodjeli sredstava iz gradskog proračuna Sportskoj zajednici Grada Daruvara, Domu za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković, Vatrogasnoj zajednici Grada Daruvara, Gradskom društvu Crvenog križa Daruvar, Pučkom otvorenom učilištu Daruvar te Zajednici tehničke kulture grada Daruvara. 

Posljednjih godina iznosi bitno povećani

- Ukupan iznos dodijeljenih sredstava je nešto veći od 3,7 milijuna kuna, odnosno na tragu je prošlogodišnjih iznosa. Međutim, u odnosu na prijašnje godine, ti iznosi višestruko su povećani. Nadalje, inflacijskih pritisaka, prvenstveno tu mislim na rast cijena energenata, idućim rebalansom ova sredstva dodatno ćemo povećati. Ponajprije tu mislim na Dom za starije i nemoćne osobe i Sportsku zajednicu, jer su njihovi računi za plin postali ogromni - poručio je daruvarskih čelnik.

Vrijednost potpisanih ugovora iznosi nešto više od 3,7 milijuna kuna/ Foto: Predrag Uskoković
Vrijednost potpisanih ugovora iznosi nešto više od 3,7 milijuna kuna/ Foto: Predrag Uskoković

Lneniček je dodao i to korona i dalje utječe na poslovanje ovih ustanova, primjerice broj prodanih kino ulaznica Pučkog otvorenog učilišta bitno je manji.

Nužne energetske obnove

- Usprkos svim tim problemima, sustav i dalje funkcionira. Ovo je samo još jedan dokaz da su nužne energetske obnove. Naši projekti su spremni i samo čekamo raspisivanje natječaja bilo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti ili Višegodišnji financijski okvir. Tu mislim na energetsku obnovu Gradske športske dvorane, Doma za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković, zgradu Gradske uprave, ali i niz drugih objekata, naglasio je gradonačelnik Lneniček.

Zbog povećanja cijena energenata najavljena je dodatna pomoć Grada/ Foto: Predrag Uskoković
Zbog povećanja cijena energenata najavljena je dodatna pomoć Grada/ Foto: Predrag Uskoković

Da im porast cijene energenata otežava poslovanje potvrdio je i predsjednik Sportske zajednice Grada Daruvara Tihomir Djedović.

Novi sportski klub

- Kao i prošle godine, dobili smo 1,1 milijun kuna za poslovanje, međutim to nam neće biti dovoljno. Oko polovice tog iznosa utroši se za plaće djelatnika i održavanje objekata, a drugu polovicu dobiju klubovi, odnosno sportske udruge. Inače, u sklopu Zajednice djeluje 16 takvih udruga, a novac dijelimo prema kriterijima koje udruge moraju ispuniti. Najveći problem predstavljaju nam računi za plin. Prije smo mjesečno plaćali oko 15 tisuća kuna, a zadnji račun iznosio je 40 tisuća, zato će nam trebati dodatna sredstva, poručio je Djedović dodavši da su se Zajednici prošle godine pridružile dvije nove udruge, Super - Sportaš i Školsko sportski savez, a za koji mjesec s radom bi trebao početi i košarkaški klub. 

Sportska zajednica Grada Daruvara dobila je ogromne račune za plin/ Foto: Predrag Uskoković
Sportska zajednica Grada Daruvara dobila je ogromne račune za plin/ Foto: Predrag Uskoković

Problema u poslovanju, što zbog cijene plina, što zbog pandemije, imaju i u Domu za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković.

Velika podrška gradonačelnika

- Dobili smo nešto više od milijun kuna za redovni rad i naš program Pomoć u kući, odnosno identičan iznos kao i lani. Za razliku od ostalih korisnika, naša ustanova ima povećane troškove poslovanja već dvije godine. Naime, od početka pandemije poskupjela je medicinska i zaštitna oprema, a neke stavke skuplje su i do 1000 posto. Također, muči nas i poskupljenje namirnica, uz energente naravno. Unatoč tomu, nadam se da neće biti potrebe za dodatnom pomoći Grada, jer je uslijed navedenih poskupljena došlo i do povećanja cijene usluge smještaja u našem domu. Naravno, ako nešto krene po zlu, znamo da je Grad uz nas. Naime, zahvalni smo gradonačelniku Lneničeku, koji od dolaska na čelno mjesto izdvaja znatno veća sredstva za našu ustanovu, u odnosu na prethodne vlasti. Dosita imamo odličnu suradnju s Gradom i to govorim u ime svih djelatnika i korisnika doma, zaključila je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Ljudevite pl. Janković Marina Vulinović.

Marina Vulinović više je nego zadovoljna suradnjom s Gradom/ Foto: Predrag Uskoković
Marina Vulinović više je nego zadovoljna suradnjom s Gradom/ Foto: Predrag Uskoković