Fotografija: Osnovna škola Čazma postaje gradska/ Foto: D. Kirin
Galerija
Osnovna škola Čazma postaje gradska/ Foto: D. Kirin

Grad Čazma s prvim danom 2023. i službeno postaje "vlasnik" Osnovne škole Čazma

Planirana su sredstva u proračunu, provedena je javna nabava za prijevoz učenika, a rade se i planovi za najavljene besplatne obroke za učenike, kaže v.d. pročelnica Elvira Babić MarkovićČazmanski gradski vijećnici na sjednici su jednoglasno usvojili proračun za 2023. godinu te projekcije za iduće dvije godine. Također, usvojen je i prvi ovogodišnji rebalans najvažnijeg gradskog dokumenta.

Ukupni iznos prihoda i rashoda je rebalansom smanjen s 83 milijuna na gotovo 72 milijuna kuna, a najveće smanjenje odnosi se na Program građenja komunalne infrastrukture koji je bio planiran s nešto više od 12 milijuna kuna, a realiziran je u iznosu od nešto više od tri milijuna kuna te je usklađen s raspisanim natječajima za ovu godinu.

Razvojna politika

Proračun za 2023. godinu izražen u eurima iznosi 13.445.934 eura, a kako je rekao pročelnik Upravnog odjela za proračun, komunalno gospodarstvo, gospodarstvo, zaštitu okoliša i ekologiju Mario Ivanović, baziran je na razvojnoj politici Grada te najavljenim nacionalnim i EU natječajima.

Predviđeni su tako projekti rekonstrukcije i dogradnje objekta za potrebe vrtića u Gornjem Dragancu, projekt Kulturnog centra u Čazmi, rekonstrukcija zgrade muzeja, uređenje prostora iznad gradske tržnice za potrebe poduzetničkog inkubatora i uređenje sportskih terena i to u prvom redu energetska obnova balon dvorane.

Čazmanski vijećnici jednoglasno su podržali prvi proračun u eurima/ Foto: D. Kirin
Čazmanski vijećnici jednoglasno su podržali prvi proračun u eurima/ Foto: D. Kirin

Što se tiče izgradnje objekata komunalne infrastrukture, u planu je uređenje nerazvrstane ceste u Bosiljevu, izgradnja dječjih igrališta u Vrtlinskoj, Dapcima, Donjim Lipovčanima, Suhaji, Novom selu i Bojani, nastavak rekonstrukcije javne rasvjete s ugradnjom novih rasvjetnih tijela, postavljanje autobusnih nadstrešnica i asfaltiranje parkirališta kraj groblja u Čazmi te izgradnja parkirališta kod zgrade udruga u Čazmi. Vijećnici su jednoglasno podržali Proračun i sve programe.

Škola napokon pod Gradom

Još jedna važna odluka koju su vijećnici usvojili je i ona o promjeni osnivača Osnovne škole Čazma.

Kako je pojasnila Elvira Babić Marković, službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti, obrazovanje i odnose s javnošću, radi se o formalnoj odluci:

– U ovoj odluci se konstatira da je osnivač promijenjen i da to više nije Bjelovarsko-bilogorska županija, već Grad Čazma. Odluka nam je potrebna kako bismo pristupili promjeni daljnjih akata škole.

Podsjetimo, Gradsko vijeće u veljači je donijelo odluku o pokretanju postupka za prijenos osnivačkih prava, Županijska skupština BBŽ je u ožujku donijela odluku o prijenosu osnivačkih prava i u srpnju je potpisan ugovor između Županije i Grada kojim je definirano da je škola od 1. siječnja 2023. u nadležnosti Grada Čazme. U međuvremenu je održan niz sastanaka u Ministarstvu obrazovanja na kojima je dogovoreno financiranje i sredstva koja trebaju pristizati iz državnog proračuna te su napravljeni svi preduvjeti kako bi s 1.1.2023. počeli s redovnim aktivnostima.

– Planirana su sredstva u proračunu, provedena je javna nabava za prijevoz učenika, rade se planovi za najavljene besplatne obroke u školi za učenike. Surađujemo svakodnevno s Osnovnom školom, zajednički radimo na svim projektima koji se moraju nastaviti i koje preuzimamo i nadamo se da će biti sve u redu i da prelazak osnivačkih prava neće osjetiti ni učenici ni zaposleni u školi jer tu je još nekoliko formalnih odluka koje treba donijeti, zaključila je Babić Marković.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!