Fotografija: Pčelari su zadovoljni ovom sezonom/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Pčelari su zadovoljni ovom sezonom/ Foto: Deni Marčinković

Grad Bjelovar osigurao 150 tisuća kuna za pčelare: "Napokon smo imali dobru sezonu"

Već petu godinu zaredom potpore iznose 30 kuna po pčelinjoj zajednici za očuvanje pčelinjeg fonda, s tim da je četiri tisuće kuna maksimalan iznos koje jedno gospodarstvo može ostvariti, kaže PranjićGrad Bjelovar nastavlja s isplatama potpora za poljoprivrednike, a ovog tjedna na red su došli i pčelari. Prema riječima zamjenika bjelovarskog gradonačelnika Igora Brajdića, jučer je isplaćeno nešto više od 150 tisuća kuna za 60 pčelara.

- Već pet godina imamo sjajnu suradnju i naši poljoprivrednici znaju da Grad stoji iza njih. Ukupno je isplaćeno oko pola milijuna kuna vrijednih potpora, a na naše mjere apliciralo je 157 poljoprivrednih gospodarstava, pored ostalog poručio je Brajdić.

Aktivne udruge

Predsjednik Pčelarske udruge "Bilogora" Bjelovar Goran Pranjić tom je prilikom istaknuo da pčelari aktivno sudjeluju na brojnim gradskim manifestacijama poput Adventa, Pisanicom do Uskrsa, Terezijane, Proljetnog, Jesenskog i Pčelarskog sajma.

Goran Pranjić i Igor Brajdić pohvalili su se dobrom suradnjom/ Foto: Deni Marčinković
Goran Pranjić i Igor Brajdić pohvalili su se dobrom suradnjom/ Foto: Deni Marčinković

- Također, zahvaljujem se Gradu i na potporama, koje već petu godinu zaredom iznose 30 kuna po pčelinjoj zajednici za očuvanje pčelinjeg fonda, s tim da je četiri tisuće kuna maksimalan iznos koje jedno gospodarstvo može ostvariti. Ove potpore posebno će dobro doći, jer poznato je da smo nedavno imali trovanje pčela, poručio je Pranjić.

Odlična sezona

Nakon tri neuspješne godine, dodaje predsjednik ove pčelarske udruge, ova sezona doista je bila uspješna za pčelare.

- Sretni smo i radosni zbog toga. Nadalje, koristim priliku pozvati sve idući vikend u Bjelovar, kada se od 23. do 25. rujna održavaju Dani meda, koji se tradicionalno održavaju povodom Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja, poručio je Pranjić.

Pčelinjak Vere Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Pčelinjak Vere Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Domaćin današnjeg susreta bila je Vera Marušić, koja na svom pčelinjaku ima 63 košnice.

- S dobivenim sredstvima može se opremiti jedna lijepa punionica i potpore nam doista puno znači. Prinos bagrema od 2018. godine nije bio ovako dobar, stoga smo iznimno zadovoljni ovom sezonom. Što se cijena tiče, nešto su porasle, ali zbog ambalaže koja je duplo poskupjela, zaključila je Vera Marušić. 

Vera Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Vera Marušić/ Foto: Deni Marčinković