Fotografija: Goran Pranjić, Zlatko Milovac, Igor Brajdić i Miroslav Šmit/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Goran Pranjić, Zlatko Milovac, Igor Brajdić i Miroslav Šmit/ Foto: Grad Bjelovar

Grad Bjelovar godišnje izdvaja 150 tisuća kuna za potpore pčelarima

Maksimalan iznos koji jedan pčelar može ostvariti je četiri tisuće kuna, a ove godine na natječaj se prijavilo 60 pčelara i svima je potpora odobrena, kazao je BrajdićBJELOVAR - Četvrtu godinu za redom Grad Bjelovar dodjeljuje potpore svojim pčelarima u iznosu od 30 kuna po pčelinjoj zajednici. Prema riječima zamjenika bjelovarskog gradonačelnika Igora Brajdića takav model napravljen je po uzoru na Austriju. 

- Uvijek volimo gledati prema zapadu te preuzimamo od njih ono što je dobro. Maksimalan iznos koji jedan pčelar može ostvariti je četiri tisuće kuna, a ove godine na natječaj se prijavilo 60 pčelara i svima je potpora odobrena, kazao je Brajdić pozvavši sve građane da kupuju domaći bjelovarski med koji je vrhunske kvalitete. 

Igor Brajdić/ Foto: Grad Bjelovar
Igor Brajdić/ Foto: Grad Bjelovar

Za ovu godinu u gradskom proračunu predviđeno je ukupno 150 tisuća kuna za pčelarske potpore, koje za cilj imaju očuvanje i proširenje pčelinjeg fonda te stvaranje preduvjeta za daljnju proizvodnju pčelinjih proizvoda.

Vremenske neprilike

-Pravi smisao ovo je potpore upravo je vidljiv u mjesecima kada nam vremenski uvjeti ne idu na ruku, kao što je sada to slučaj. Također, pčelari upravo zbog spomenutih vremenskih uvjeta prate situaciju u košnicama, da nam se ne dogodi da pčelinje zajednice ostanu bez hrane. Proljetnu pašu već smo otpisali jer su generativni organi biljaka stradali zbog mraza, a nadamo se da isti slučaj neće biti prilikom glavne paše na bagremu, kazao je predsjednik Pčelarske udruge Bilogora Goran Pranjić.

Košnice Zlatka Milovca/ Foto: Grad Bjelovar
Košnice Zlatka Milovca/ Foto: Grad Bjelovar

Posljednjih nekoliko godine gradske potpore koristio je i Zlatko Milovac, pčelar na čijemu su imanju i predstavljene ovogodišnje mjere.

- Posljednjih par sezona zbilja su loše te nam potpore uistinu dobro dođu. Također, drago mi je da je gradsko sufinanciranje konstantno i sigurno te možemo na njega i računati, zaključio je Milovac koji se pčelarstvom bavi već 15 godine i trenutno ima oko 130 košnica.

Zlatko Milovac/ Grad Bjelovar
Zlatko Milovac/ Grad Bjelovar

Mjere Grada Bjelovara preuzete su od Austrije/ Foto: Grad Bjelovar
Mjere Grada Bjelovara preuzete su od Austrije/ Foto: Grad Bjelovar