Fotografija: Retail parkovi grade se bez katova i podruma, odnosno podzemnih garaža
Galerija
Retail parkovi grade se bez katova i podruma, odnosno podzemnih garaža

Gotovo je! Daruvar dobiva trgovački centar na periferiji i do 150 novih radnih mjesta

"Investicija vrijedna 50 milijuna kuna privući će ljude iz susjednih gradova i općina u Daruvar, samim time napraviti dodatnu promociju i proširiti trgovačku ponudu Daruvara", kaže gradonačelnik LneničekSada je i službeno: kao što je MojPortal.hr sredinom veljače prvi najavio, Daruvar će uskoro dobiti shopping centar!

Naime, društvo ENS DEVELOPMENT d.o.o. iz Zagreba, kojeg je predstavljala direktorica Jelena Narančić, prijavili su se za kupnju gradskog zemljišta na kojem planiraju izgraditi retail park, odnosno prizemni trgovački centar. Riječ je o formatu karakterističnom za manje sredine. Retail parkovi smješteni su podalje od središnjih gradskih zona, trgovine su na jednoj razini, ali spojene u cjelinu, bez podruma i katova.

- Oni su bili jedini ponuditelj na javnoj licitaciji te je prihvaćena početna kupoprodajna cijena od 3.317.714,38 kuna. Za tjedan dana slijedi potpisivanje ugovora i isplata sredstava na proračun Grada Daruvara. Vjerujem da je ovo jedna zdrava priča u kojoj Daruvarčani mogu biti zadovoljni jer je na dobrobit svih nas - rekao nam je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček.

Promocija Daruvara

Tako bi Daruvar uskoro trebao dobiti trgovački centar s parkiralištem, gospodarskim dvorištem i pratećim sadržajima. Objekt će se prostirati na površini od 7000 kvadrata na parceli ukupne površine od najmanje 25.000 kvadrata. Na nacrtima je vidljivo da će trgovački centar imati deset poslovnih prostora tako da se može pretpostaviti da će u Daruvar doći 8 ili 9 novih trgovačkih brendova dok će, pretpostavljamo u najmanje jednom, a možda i dva prostora biti smješteni ugostiteljski objekti.

Trgovački centar nalazit će se na ulazu u Daruvar kada se dolazi iz smjera Zagreba/Foto: Grad Daruvar
Trgovački centar nalazit će se na ulazu u Daruvar kada se dolazi iz smjera Zagreba/Foto: Grad Daruvar

Retail parkovi su, inače, tržišno otporniji na krize od velikih trgovačkih centara, najčešće imaju vrlo snažne i stabilne zakupnike te se u pravilu nalaze u područjima gdje ponuda nije velika i konkurentna.

- Izgradnja trgovačkog centra znači zapošljavanje od 100 do 150 ljudi, a investicija vrijedna 50 milijuna kuna privući će ljude iz susjednih gradova i općina u Daruvar, samim time pospješiti dodatnu promociju i proširiti trgovačku ponudu grada Daruvara - kaže Damir Lneniček i dodaje da će se kroz uplate komunalne naknade i vodnog doprinosa te poreza i prireza osiguravati redoviti prihod lokalnoj samoupravi.

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: MojPortal.hr
Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: MojPortal.hr

Društvo ENS DEVELOPMENT d.o.o. razvija projekte izgradnje trgovačkih centara ili retail parkova koji sadržavaju poslovne prostore raznovrsnih namjena kao što su trgovina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, drogerija, odjeća i obuća, tekstil i oprema za kućanstvo, dječja odjeća i igračke, parfumerija, delikatese, caffe barovi i drugo.

Čista situacija

- Oni ne planiraju samo u Daruvaru izgraditi retail park nego i u dvadesetak gradova u Hrvatskoj, a što se tiče Daruvara tu im je relativno čista situacija bez nekih dodatnih otežavajućih okolnosti – ističe Damir Lneniček i dodaje kako će se ovim projektom doprinijeti revitalizaciji predgrađa Daruvara.

Kako je društvo navelo u pismu namjere, gradnjom objekta krenut će odmah po ishođenju građevinske dozvole, a izgradnju objekta kojeg će financirati i opremiti iz vlastitih sredstava, namjeravaju dovršiti u roku dvije godine. 

Prema nacrtima na kojima su jasno vidljivi odvojeni poslovni prostori, u trgovačkom centru trebalo bi biti smješteno nešto manje od 10 novih brandova jer će najamnje jedan prostor biti ugostiteljski objekt/Foto: Grad Daruvar
Prema nacrtima na kojima su jasno vidljivi odvojeni poslovni prostori, u trgovačkom centru trebalo bi biti smješteno nešto manje od 10 novih brandova jer će najamnje jedan prostor biti ugostiteljski objekt/Foto: Grad Daruvar

Otvaranje trgovačkog centra na rubu Daruvara također bi podiglo cijenu nekretnina na tom području, a rub grada više ne bi bio rub nego svojevrsni "drugi centar" gdje bi ljudi, osim u šoping, dolazili družiti se u ugostiteljskim objektima. Raspršivanje zone interesa građana iz centra na zapravo dvije pozicije (centar i rub grada) može donijeti niz dobrih stvari, a najvažnija je svakako socijalno i ekonomsko oživljavanje periferije.

Gradnja retail parka u Daruvaru sigurno će stvoriti jaki zamašnjak s kojim bi grad bitno lakše krenuo putem gospodarskog oporavka te stekao novu poziciju na lokalnoj trgovinskoj karti.