Fotografija: S poticajima za samozapošljavanje možete nabaviti opremu potrebnu za pokretanje posla/Foto: Unsplash
Galerija
S poticajima za samozapošljavanje možete nabaviti opremu potrebnu za pokretanje posla/Foto: Unsplash

Vodič kroz poticaje za samozapošljavanje koji će vam sačuvati tonu živaca

Primijetit ćete kako je članak prepun linkova, a oni vas vode direktno do informacije. Na taj način vam želimo uštedjeti sate i sate pretraživanjaIznos poticaja koji je država odlučila u ovoj godini davati za program samozapošljavanja gotovo je udvostručen. Poticaji za samozapošljavanje u 2021. godini donose do 130.000 kuna, piše digitalnimarketing.hr,  koje predstavljaju vjetar u leđa za samozapošljavanje.

Autor Mirko Logožar na jednom je mjestu je sažeo sve što je potrebno kako biste se prijavili za program samozapošljavanja, a s obzirom da je, kaže, i osobno prošao ovaj proces 2017. godine kada je otvorio obrt s paušalnim načinom oporezivanja (u tekstu će koristiti naziv poznatiji u narodu kao “paušalni obrt”) i iskoristio mjeru samozapošljavanja. Iskreno kaže da bi volio da je tada imao vodič poput ovoga, a mi to možemo samo potvrditi jer da smo u trenutku pokretanja vlastite tvrtke imali ovakav detaljan vodič, život bi nam u tom periodu bio bitno lakši.

Maksimalan iznos poticaja u 2021. godine je 130.000 kuna/Foto: Unsplash
Maksimalan iznos poticaja u 2021. godine je 130.000 kuna/Foto: Unsplash

Članak je fokusiran isključivo na poticaje za samozapošljavanje s obzirom da postoji niz različitih vrsta poticaja koji se mogu iskoristiti. Primijetit ćete kako je članak prepun linkova, a oni vas vode direktno do informacije. Na taj način vam želimo uštedjeti sate i sate pretraživanja.

Tko ima pravo na poticaje za samozapošljavanje u 2021. godini?

Nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju Zavoda. Dovoljno je da ste prijavljeni na burzu minimalno jedan dan i ostvarujete pravo da se prijavite za ove poticaje. Ipak, postoje situacije kada ne možete ostvariti pravo na poticaje:

a) Osobe koje imaju ovrhu po privatnim računima, a otvaraju obrt, samostalnu djelatnost ili slobodnu profesiju ne mogu dobiti

b) Osobe koje su već jednom koristile potporu za samozapošljavanje bez obzira na godinu dodjele potpore

c) Osobe koje su bile zaposlene u poslovnom subjektu koji žele preuzeti uz potporu, unatrag 12 mjeseci od podnošenja zahtjeva

d) Osobe kojima je prethodni radni odnos završio osobno uvjetovanim otkazom (ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti. Radi se otkazu bez krivnje radnika, dakle samo na temelju objektivne činjenice da on zbog trajnih osobina ili sposobnosti ne može uredno izvršavati svoje obveze) u istoj ili sličnoj djelatnosti za koju namjeravaju tražiti potporu osim ako su nezaposlene više od 12 mjeseci

e) Osobe koje od člana obitelji namjeravaju preuzeti poslovni subjekt ili postojeće poslovanje kroz novi poslovni subjekt

Sada kada znamo tko može dobiti poticaje, a tko ipak ne, idemo vidjeti što sve trebamo napraviti?

S ovim odičem ćete uštedjeti sate i sate pretraživanja/Foto: Unsplash
S ovim odičem ćete uštedjeti sate i sate pretraživanja/Foto: Unsplash

Poticaji za samozapošljavanje – što sve trebam napraviti?

U nekoliko koraka ću na jednostavan način objasniti što sve treba napraviti fizička osoba kojoj poticaji za samozapošljavanje za otvaranje paušalnog obrta zvuče kao dobra stvar. Imajte na umu da se ovo ne odnosi na otvaranje trgovačkih društava, dohodovnih obrta, trgovačkih društava i samostalnih djelatnosti.

KORAK 1 – Prijava na HZZ i radionica

Po prijavi na burzu rada, automatski vam se dodjeljuje djelatnica za zapošljavanje s kojom idete na razgovor. Kada dođete tamo, obavit ćete razgovor, unijet će vas u bazu, navest ćete da vas zanima samozapošljavanje te će vas uputiti na radionicu za samozapošljavanje gdje ćete dobiti osnovne informacije, uvid u cijelu proceduru, a i prolazit će se kroz stavke poslovnog plana i kako ga ispuniti. S obzirom na trenutnu situaciju s koronavirusom, radionice se održavaju online, a sve informacije o tome možete dobiti ovdje.

Ove radionice su neobavezne, ali donose dodatne bodove kod ocjene zahtjeva o čemu ćemo više pisati u koraku 5 – ocjenjivanje zahtjeva. Kako bi se bodovi mogli dodijeliti, na radionici je potrebno sudjelovati prije predaje zahtjeva za dodjelu potpore.

Prije nego krenete pisati poslovni plan, bacite oko na sekciju Neprihvatljive djelatnosti, čisto da ste sigurni da se vaša djelatnost ne nalazi među njima.

OK, prijavili smo se na HZZ, odslušali smo radionicu, što sada? Idemo pisati poslovni plan!

KORAK 2 – Pisanje poslovnog plana

Poslovni plan se za fizičke osobe piše i predaje online, kao i cijeli zahtjev, putem eMjere aplikacije. Ispunjavanje je vrlo jednostavno, doslovno odgovarate na pitanja. Generalno, poslovni plan se svodi na to da ih uvjerite da vam daju novac, ali i da pokažete razumijevanje tržišta i da ste svjesni svojih prednosti, svojeg iskustva i da je vaša ideja konkretna, primjenjiva u praksi i dugoročno održiva.

Neka od pitanja koja vas čekaju su:

1. Opišite kako ste došli na ideju o pokretanju vlastitog posla te povežite s dosadašnjim radnim iskustvom. Navedite zašto smatrate da Vi (i Vaši poslovni partneri) imate znanje i sposobnost da predloženu poslovnu inicijativu učinite uspješnom.

2. Opišite detaljno vrstu proizvoda i/ili usluge koju planirate ponuditi tržištu te pojasnite na kojoj lokaciji namjeravate obavljati djelatnost. Ukoliko planirate obavljati više djelatnosti, navedite pojedinosti za svaku od njih.

3. Tko su potencijalni korisnici ili klijenti Vaših proizvoda /usluga, te na koji dio tržišta se planirate orijentirati (odrediti lokalitet: grad, županija, država)?

4. Navedite na koji način ste procijenili da će Vaši proizvodi/usluge biti prepoznati na tržištu te da ćete imati dovoljno klijenata za uspješno poslovanje?

5. Tko je Vaša konkurencija? Molimo navedite podatke o Vašim glavnim konkurentima, njihovim prednostima i slabostima u odnosu na Vas.

6. Po čemu ćete biti drugačiji od svoje konkurencije? Navedite konkretne aktivnosti kojima ćete privući klijente (izbjegavati fraze “brži, bolji, jeftiniji“).

Dobar biznis plan ključ je uspjeha/Foto: Unsplash
Dobar biznis plan ključ je uspjeha/Foto: Unsplash

Ovo je ustvari najduži korak, čeka vas puno pisanja, raspisivanja i oblikovanja teksta kako bi na najbolji mogući način pokazali da vam trebaju dati poticaje. Zanimljivo je da pod sekcijom Kriteriji na službenoj stranici, prvo piše: “Osoba mora izraditi poslovni plan iz kojeg je razvidno da je poslovna ideja održiva.” što već poprilično jasno govori o smjeru u kojem trebate ići.

Napisali smo dobar dio poslovnog plana, ostale su nam financije, što sada?

KORAK 3 – Izrada troškovnika

U sklopu poslovnog plana nalazi se vrlo važna stavka – troškovnik odnosno koliko vi to novaca tražite i za što? Ovdje unosite troškove za sve što vam treba za vaše poslovanje. Potpore se dodjeljuju kroz dvije vrste iznosa:

1. fiksni iznos

2. varijabilni iznos

Fiksni iznos potpore je unaprijed određen za inicijalne troškove registracije poslovnog subjekta, troškove rada jedne zaposlene osobe na puno radno vrijeme te uobičajene tekuće troškove za prvih nekoliko mjeseci poslovanja (trošak knjigovodstva, zakup poslovnog prostora, obvezne članarine, administrativni troškovi i troškovi sitnog inventara, troškovi izrade mrežne stranice i oglašavanja i slično) te on za naš slučaj paušalnog obrta iznosi 40.000 kuna bez potrebe pravdanja navedenih iznosa u Troškovniku koji je sastavni dio poslovnog plana. Super je to što si možete platiti i troškove doprinosa, tako da odmah pokrijete one troškove koje trebate platiti neovisno o svemu, između ostaloga i doprinose.

Poticaji za 2021. su povećani u odnosu na prošlu godinu/Foto: Unsplash
Poticaji za 2021. su povećani u odnosu na prošlu godinu/Foto: Unsplash

Varijabilni iznos je iznos koji možete tražiti povrh toga, a to je dodatnih 15.000 kuna (ovisi o djelatnosti, ali ovo je najmanji iznos) za primjerice, kupnju odgovarajuće informatičke opreme. Recimo da otvarate edukacijski centar, trebat će vam laptop, trebat će vam projektor, pronađete na tržištu modele koji vam odgovaraju s cijenama koje vam odgovaraju i unosite ih u troškovnik.

Postoje prihvatljivi i neprihvatljivi troškovi, a cijeli popis nalazi se u obrascu na eMjere pod sekcijom Troškovnik. Važno je znati da, ako pokrećete paušalni obrt, prihvaćaju vam se troškovi s PDV-om što nije bio slučaj ranijih godina.

Iznos potpore varira ovisno o djelatnosti, a kreće se od 55.000 kuna pa sve do 130.000 kuna. Sve detalje oko djelatnosti koje su uključene možete vidjeti na ovoj stranici pod sekcijom Visina subvencije i prihvatljive djelatnosti.

Ono što je također važno što se financija tiče jest da će vam trebati jamac koji će potpisati bjanko zadužnicu i ovjeriti ju s vama kod javnog bilježnika, ovo koriste kao osiguranje za slučaj da ne ispunite svoje obaveze, a više o njima u koraku 6. Ne ispunite li svoje obaveze, trebate vratiti potporu pa im treba neki račun s kojeg se mogu naplatiti, za svaki slučaj.

Moj jamac je bila moja majka, nekako je vjerovala u moju poslovnu ideju i da ju neću odvesti u bankrot i minus već da će moji poticaji za samozapošljavanje biti iskorišteni za svoju svrhu, a to je početni vjetar u leđa. Hvala joj na tome.

Dobro, mi smo napisali poslovni plan, imamo troškovnik, što ćemo sada?

KORAK 4 – Predaja zahtjeva

Zahtjev se predaje putem online aplikacije eMjere. Preduvjet za podnošenje zahtjeva je prijava putem NIAS sustava e-građani. Ako niste prijavljeni u taj sustav, ovdje možete vidjeti kako to napraviti.

Uz ono što ste u ovom trenutku ispunili, a to je poslovni plan s troškovnikom, trebat će vam još par izjava i jedna potvrda.

1. Poslovni plan s troškovnikom,

2. Izjava o nepodmirenim obvezama,

3. Izjava o prihvaćanju posljedica ovrhe,

4. Izjava o registraciji poslovnog subjekta prije odobrenja zahtjeva,

5. Potvrda o blokadi računa i novčanih sredstava ovršenika na osobno ime podnositelja zahtjeva ne starija od 7 dana (potvrdu izdaje FINA na zahtjev osobe i bez naplate)

Ovaj vodič olakšat će vam put kroz birokratske procese/Foto: Unsplash
Ovaj vodič olakšat će vam put kroz birokratske procese/Foto: Unsplash

KORAK 5 – Ocjenjivanje zadataka

Nakon što ste predali zahtjev, slijedi ocjenjivanje. Ne znam sjednu li tri profesora pa vijećaju ili kako to već izgleda, ali evo kriterija za ocjenjivanje, to će vam poprilično pomoći kod pisanja poslovnog plana da znate na što se najviše fokusirati. Kriterij za prolaz je 65/100 bodova, bogme, stroži su nego na nekim fakultetima.

* Radno iskustvo u djelatnosti u kojoj se osoba želi samozaposliti - najviše 15 bodova

* Obrazovanje ili dodatne edukacije u djelatnosti u kojoj se osoba želi samozaposliti - najviše 10 bodova

* Prvo poduzetničko iskustvo – najviše 5 bodova

* Pripremne radionice/savjetovanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - najviše 10 bodova

* Indeks razvijenosti jedinice lokalne samouprave u kojoj se poslovni subjekt osniva - najviše 10 bodova

* Popunjenost poslovnog plana s priloženim ponudama/predračunima uz troškovnik - najviše 15 bodova

* Procjena prihoda i troškova - najviše 15 bodova

* Dodatne prednosti i nedostatci poslovnog plana (održivost i konkurentnost) - najviše 10 bodova

* Inovativnost projekta - najviše 5 bodova

* Ulaganje u nedostajuće djelatnosti - najviše 5 bodova

Nakon što dobijete obavijest da je zahtjev odobren, dobit ćete i informativni letak gdje vam pišu sljedeći koraci, što sve trebate napraviti, koje dokumente prikupiti i gdje ih predati kako bi mogli potpisati ugovor, jer će tek nakon toga sjesti poticaji za samozapošljavanje.

Napokon, dobili ste obavijest da je zahtjev odobren. Kako spasiti jamca od ovrhe na računu? 

Poticaji za samozapošljavanje mogu biti dobar vjetar u leđa za vaš posao/Foto: Unsplash
Poticaji za samozapošljavanje mogu biti dobar vjetar u leđa za vaš posao/Foto: Unsplash

KORAK 6 – Zahtjev odobren, koje su mi obaveze?

24 mjeseca održati poslovanje i zaposlenost u poslovnom subjektu kojem je dodijeljena potpora. Namjenski utrošiti varijabilni iznos potpore tijekom prvog 12-mjesečnog ugovornog razdoblja sukladno odobrenom troškovniku dostavljenom uz poslovni plan – dokazuje se dostavom dokaza o utrošku varijabilnog iznosa potpore najkasnije do zadnjeg dana prvog 12-mjesečnog ugovornog razdoblja. U prijevodu, sve što mislite kupiti, trebate kupiti unutar prvih godinu dana i dostaviti im dokaze o tome (slike računa, izvodi).

Trebate i nešto zaraditi. Kriterij kaže sljedeće: potrebno je ostvariti ukupni promet od obavljanja djelatnosti u razdoblju od 24 mjeseca od prijave u HZMO u iznosu od najmanje 50% dodijeljenog iznosa potpore – isto se dokazuje službenim financijskim izvješćima koji se dostavljaju FINA-i ili Poreznoj upravi.

Ostale obaveze možete vidjeti ovdje pod sekcijom Obveze korisnika.

Di su pare?

Novac ćete dobiti jednokratno, u roku 30 dana od dana potpisa ugovora, a po dostavi instrumenata osiguranja naplate (bjanko zadužnica) od strane podnositelja zahtjeva.

Sve je odobreno, znamo koje su nam obaveze, znamo kada će novac, idemo otvoriti paušalni obrt!

KORAK 7 – Otvaranje paušalnog obrta

Obrt možete otvoriti online putem aplikacije eObrt ili možete napraviti turneju po institucijama. Svakako preporučujem online opciju s obzirom da sve izgleda kao instaliranje igrice.

Što vam sve treba za otvaranje obrta nije nešto što ću sada raspisivati u ovom članku jer postoji jedna nevjerojatno korisna institucija zvana Plavi Ured koja je u 10 koraka na najjednostavniji mogući način objasnila kako to napraviti.

Samo pratite korake i mirni ste.

Ako mislite da imate dobru poslovnu ideju, iskoristite mogućnost državnih poticaja/Foto: Unsplash
Ako mislite da imate dobru poslovnu ideju, iskoristite mogućnost državnih poticaja/Foto: Unsplash

NAPOMENA: ispravan naziv je obrt s paušalnim načinom oporezivanja. Paušalni obrt je termin koji se koristi u narodu, a ovo pišem tako da znate ispravne nazive. 

Zaključak

Poticaji za samozapošljavanje su stvarno dobra stvar. U ovom vodiču sam vas na jednostavan način htio uvesti u cijelu proceduru i dati vam širu sliku o procesu. Jednom kada otvorite paušalni obrt i krenete s poslovanjem, želim vam puno sreće!

Također, kada krenete sa svojim poslovanjem, jedna od ključnih karika za uspješno poslovanje je kvalitetan marketing i prisutnost na društvenim mrežama. Svoj posao sam pokrenuo od nule preko društvenih mreža, pukim stvaranjem sadržaja i razvio respektabilnu edukativnu platformu. U sklopu nje držim tečaj za brendiranje gdje mentoriram male i srednje poduzetnike o izradi kvalitetnog sadržaja i stvaranje jake zajednice pratitelja koji u budućnosti mogu postati vaši kupci. Pogledajte ovdje što sve sadrži tečaj i može li vam biti koristan.

Još jednom, sretno!