Fotografija: Foto: Srdjan Vrancic/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Srdjan Vrancic/CROPIX (Ilustracija)

Garešnica će imati samo jedan gradski porez - na pića, a i on je smanjen na samo jedan posto

Porez na potrošnju odnosi se na vina, pivo, žestoka i bezalkoholna pića te ga plaćaju fizičke i pravne osobe koje se bave ugostiteljstvomUkidanjem prireza, odlukom Vlade RH, gradovima je oduzet taj novac, ali im je ostavljena mogućnost da povećaju ili uvedu neke nove poreze poput povećanja poreza na potrošnju, na kuće za odmor ili na korištenje javnih površina.

O toj temi raspravljalo je i Gradsko vijeće Garešnice na svojoj posljednjoj sjednici. Na koncu je donijeta Odluka o gradskom porezima kojom je kao jedini gradski porez Grada Garešnice zadržan porez na potrošnju i to po stopi od 1 posto.

- Gradu Garešnici, podsjetimo, do sada su pripadali prirez porezu na dohodak, porez na potrošnju i porez na korištenje javnih površina s tim da je stopa poreza na potrošnju 2020. godine smanjena sa 3 posto na 2 posto. Iz toga proizlazi da je i jedini porez koji je Grad Garešnica zadržao, a to je porez na potrošnju, najnovijom odlukom Gradskog vijeća još smanjen i sada iznosi samo jedan posto. Taj se porez plaća na potrošnju alkoholnih pića (vinjak, rakija i žestoka pića), prirodna vina, specijalna vina, piva i bezalkoholna pića u ugostiteljskih objektima, a obveznik njegova plaćanja su pravne i fizičke osobe koje pružaju ugostiteljske usluge - objašnjavaju u Garešnici.

 Na taj se način, kažu u gradskoj upravi, želi olakšati poslovanje ugostiteljima na području Grada Garešnice budući da su oni već opterećeni inflacijom i porastom troškova poslovanja. Nadalje, ukida se porez na korištenje javnih površina, no taj će se gradski prihod nadoknaditi kroz izmjene visine naknade za korištenje javnih površina koje će biti utvrđene posebnom odlukom, dodaju.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!