Fotografija: Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Daruvar ukidanjem prireza neće povećavati porez na dohodak: "Građanima će ostati više novca..."

Prirez odlazi u povijest s prvim danom 2024., no ostavljena je mogućnost povećanja poreza na dohodak, što Daruvar neće iskoristiti, a građanima će ostati nešto više novca u novčaniku...Današnjom odlukom daruvarskog Gradskog vijeća jednoglasno je usvojeno da zbog ukidanja prireza neće biti povećanja poreza na dohodak. 

Naime, Vlada i Sabor donijeli su zakon kojim se prirezi ukidaju. Najveći je bio onaj u Zagrebu od čak 18 posto, dok je u Daruvaru iznosio deset posto. To je novac koji se izdvajao iz plaća i drugih primanja te je izravno išao jedinicama lokalne samouprave, odnosno gradovima i općinama. No, Vlada je gradovima ostavila mogućnost da taj manjak prihoda nadoknade povećanim porezom na dohodak. Daruvar je odlučio da tu mogućnost neće iskoristiti.

Gradonačelnik Damir Lneniček objasnio je kako će zbog toga plaće biti rasterećene prireza kao nameta, zbog čega će građanima na mjesečnoj razini ostati više novca u kućnom budžetu. 

Sjednica Gradskog vijeća/Foto:: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Sjednica Gradskog vijeća/Foto:: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Teško je reći koliko, jer to ovisi o visini svačijih primanja, no vjerujemo da će prosječno svakom stanovniku Daruvara od mjesećnih primanja ostati deset do trideset eura više. Nismo htjeli povećavati porez na dohodak nego smo na ovaj način omogućili građanima da sami odlučuju na što će utrošiti taj novac - objasnio je daruvarski gradonačelnik vijećnicima. 

Kada se govorilo o ukidanju prireza, gradonačelnik Lneniček isprva je bio protiv rekavši da će to biti udar na gradske financije, no očito je iznađen model da se i taj udar prebrodi pa je donesena ovakva odluka.

No, jedan je porez ipak povećan, a radi se o porezu na potrošnju koji je sada u Daruvaru, umjesto dva posto - tri posto. Tako će na svaki euro potrošen u, primjerice, kafiću ili restoranu, umjesto dva centa biti tri centa poreza na potrošnju.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!