Fotografija: Sad već bivši članovi SDP-a/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Sad već bivši članovi SDP-a/ Foto: Deni Marčinković

Egzodus u SDP-u, 300 članova iz BBŽ-a napustilo stranku: "Ne vidimo više smisao"

"Kad me netko pita zašto da glasa za SDP, a ne za HDZ, HSLS ili bilo koju drugu stranku, više ne znam što bih na to pitanje odgovorio", kazao bivši županijski povjerenik ĐuranOko 300 članova SDP-a s područja Bjelovarsko-bilogorske županije napustilo je stranku s današnjim danom, službeno je potvrđeno na konferenciji za medije koju je ispred stranačkih prostorija u Bjelovaru održala nekolicina sad već bivših članova.

Iako je danas najavio da neće dolaziti, bivši županijski povjerenik Damir Đuran ipak se pojavio na presici i prvi stao pred novinare.

Ne znam zašto glasti za SDP

- Ne vidimo više daljnji smisao rada. Nakon dugogodišnjih svađa i sukoba, kojima se i dalje ne nazire kraj, odlučili smo se na ovaj potez. Ne znamo više niti koje su to politike koje SDP zastupa. Kad me netko pita zašto da glasa za SDP, a ne za HDZ, Možemo, HSLS ili bilo koju drugu stranku, više ne znam što bih na to pitanje odgovorio, između ostalog kazao je Đuran, koji je svoj ispisnicu na Iblerov trg uputio još prošli tjedan. 

Damir Đuran/ Foto: Deni Marčinković
Damir Đuran/ Foto: Deni Marčinković

Iz SDP-a je tako u jednom danu izašlo čak četiri od pet kandidata za gradonačelnike na prošlim izborima i to Slaven Đurđević, Sebastijan Svat, Ivana Sabljak Murlin i Antoneta Đokić. Inače, SDP je na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ostvario najgori rezultat u povijesti stranke, međutim Đurana takav ishod nije previše iznenadio.

- Teško je očekivati bolji rezultat nakon što smo četiri godine imali svađu i nerad, a tek par mjeseci prije izbora počeli smo nešto raditi, poručio je. 

Slaven Đurđević SDP je napustio, kaže, nakon 18 godina, a svoje obraćanje započeo je citirajući riječi Peđe Grbina koje je uputio prilikom preuzimanja stranke. 

Čelništvo vodi stranu u propast

- "Od večeras mi smo jedan SDP. Ne želim politiku konflikta i sukoba, želim politiku u kojoj stvaramo. Već večeras prestaje biti bitno tko je za koga glasao, tko je koga podržavao." Ovo je rečeno prije godinu dana, a nedavno smo vidjeli da su mnogi članovi izbačeni su mimo Statuta, a mnoge gradske i županijske organizacije su raspuštene. Nažalost, aktualno vodstvo ne provodi polite i pretvara se u interesnu skupinu koja vodi stranku u propast, kazao je Đurđević te se osvrnuo na stanje u županijskom SDP-u.

Slaven Đurđević/ Foto: Deni Marčinković
Slaven Đurđević/ Foto: Deni Marčinković

- Desetak vijećnika, što u županijskom, što gradskim i općinskim predstavničkim tijelima izlazi iz stranke i postaju nezavisni. Također, iz stranke izlaze vodstva Garešnice, Čazme i Grubišnog Polja te Končanice, Ivanske, Velikog Grđevca i Severina, treba istaknuti i da su među njima čak dva člana Glavnog odbora stranke, dodao je Đurđević.

Nastavljaju djelovati kao nezavisni

Njegov kolega iz Grubišnog Polja Sebastijan Svat kazao je da ukupno 300-tinjak članova SDP-a s područja cijele županije izlazi iz stranke, od kojih je trećina iz Grubišnog Polja.

- Ako se u budućnosti nešto promijeni, svi smo spremni na povratak u SDP. Nećemo biti ničiji žetončići i nećemo prelaziti u druge stranke, već ćemo se nastojati okupiti, razmjenjivati ideje te ćemo kao nezavisni članovi širiti socijaldemokraciju. Zahvaljujem se svima koji sada odlaze razočarani politikom SDP-a. Hvala im na svemu što su do sada učinili za stranku, poručio je Svat. 

Sebastijan Svat/ Foto: Deni Marčinković
Sebastijan Svat/ Foto: Deni Marčinković

Budućnost općinskih, gradskih i županijske organizacije sada je u rukama Glavnog odbora, koji imenuje povjerenika za županiju, tvrde sad već bivši članovi. Također, na konferenciji je rečeno i to da povjerenike za gradske i općinske organizacije imenuje Županijski odbor i Državno predsjedništvo, koji su već imenovali Vedrana Smešnjaka kao povjerenika za Bjelovar. 

Dodajmo i to da su zbog novonastale situacije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, unutarstranački izbori za ovu županiju odgođeni do daljnjega.