Fotografija: Slaven Đurđević i Josip Bilandžija/Foto: MojPortal.hr
Slaven Đurđević i Josip Bilandžija/Foto: MojPortal.hr

Đurđević: "Natječaj je nezakonit" Bilandžija: "Imamo suglasnosti Ministarstva i Županije"

Natječaj se poziva na odluku Gradskog vijeća od 22. ožujka, ali je raspisan 19. svibnja kada predsjednik GV-a, koji potpisuje natječaj, zbog izbora više nije imao tu funkcijuPredsjednik garešničkog SDP-a, Slaven Đurđević, koji je i gradski vijećnik te član gradskog Povjerenstva za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, poslao je priopćenje u kojem tvrdi kako je posljednji natječaj za prodaju državnog zemljišta u Garešnici nije izveden sukladno zakonu.

Loklani izbori

Naime, Đurđević kaže kako je Grad Garešnica posljednji javni natječaj za prodaju zemljišta objavio 19. svibnja 2021. te da ga je potpisao predsjednik Gradskog vijeća Željko Starčević. Sporno je, tvrdi dalje Đurđević, što su u tom trenutku zbog lokalnih izbora bila raspuštena sva Gradska vijeća odlukom Vlade od 14. travnja. 

"Iako se natječaj poziva na odluku Gradskog vijeća od 22. ožujka 2021., na dan objave natječaja potpisani predsjednik Gradskog vijeća nema tu funkciju kao što ni Gradsko vijeće, koje objavljuje natječaj, ne postoji. Oba tijela, Gradsko vijeće i predsjednik Gradskog vijeća, su raspušteni odlukom Vlade RH 14. travnja 2021. godine kada je donesena odluka o raspisivanju izbora", napisao je u priopćenju Đurđević i dodao kako je poslao i dopis ministrici poljoprivrede Mariji Vučković od koje traži poništenje natječaja i njegovu ponovnu objavu kada se za to, kaže, steknu pravni aspekti. Također je naveo da je obavijest poslao županu Bjelovarsko-bilogorske županije, DORH-u i USKOK-u. 

Komentar ove situacije tražili smo i od gradonačelnika Garešnice Josipa Bilandžije. 

Suglasnosti institucija

- Natječaj je raspisan u skladu s odlukom koja je donesana na Gradskom vijeću 22. ožujka 2021. Nakon odluke Gradskog vijeća, Grad Garešnica morao je za natječaj tražiti suglasnost Bjelovarsko-bilogorske županije, a zatim i suglasnost Ministarstva poljoprivrede. Suglasnost Ministarstva poljoprivrede dobili smo u svibnju i tada se, sukladno odluci Gradskog vijeća od 22. ožujka, potpisao i tadašnji predsjednik Gradskog vijeća, dakle nakon što smo dobili suglasnost. Zatim je povjerenstvo odradilo svoj posao i napravilo zaključak i predalo ga Gradskom vijeću koje je donijelo odluku i zatim tu odluku poslalo u Bjelovarsko-bilogorsku županiju koja mora dati suglasnost, a nakon toga i Ministarstvu poljoprivrede koje također mora dati suglasnost. Dakle, Grad Garešnica ne može ni jednu takvu odluku donijeti bez suglasnosti Bjelovarsko-bilogorske županije i Ministarstva poljoprivrede. Mi smo samo pokušali, sukladno odluci Gradskog vijeća, ubrzati proces kako bi našim poljprivrednicima dali mogućnost da izvrše jesensku sjetvu - rekao nam je gradonačelnik Josip Bilandžija.