Fotografija: Fotografija predivno odjevenih mladih njegovatelja tradicije/Foto: Grad Pakrac
Galerija
Fotografija predivno odjevenih mladih njegovatelja tradicije/Foto: Grad Pakrac

Dvodnevna manifestacija "Tragom Jankovića" u Pakrac donosi dašak glamura i baroka

Ne propustite zanimljive aktivnosti poput pivskog banketa s groficom, grofom i caricom, vožnje kočijom po gradu, kostimirane povorke ili baroknu zabavu
Kraj ovoga radnoga tjedna i početak vikenda Pakračani će obilježiti na najbolji mogući način.

Naime, 24. i 25. rujna po treći put održat će se manifestacija Tragom Jankovića. Riječ je o događanju koje za cilj ima promovirati kulturu Pakraca, a stoga su i planirane aktivnosti u tom duhu. Otkrivamo vam detaljan program u kojem će, vjerujemo, svatko pronaći nešto za sebe.

Stručni skup

Petak, 24. rujna 2021. bit će rezerviran za Stručni skup Tragom Jankovića koji počinje u 16 sati i održat će se u Gradskoj vijećnici Pakrac. Evo koja predavanja možete poslušati tokom poslijepodneva:

16 sati - Pozdravni govori Alfrede Petani Grafina, ravnateljice Osnovne glazbene škole Pakrac i Jelene Hihlik, ravnateljice Muzeja grada Pakraca.

<p>Ova manifestacija sve je popularnija u Pakracu/Foto: Grad Pakrac</p>

Ova manifestacija sve je popularnija u Pakracu/Foto: Grad Pakrac

16.30 – 17.00 - Ivan Roth, Muzej likovnih umjetnosti, Osijek i  Ana Šitina, Odjel za povijest umjetnosti, Zadar, pričat će o temi Povijesni izvori o naručiteljskoj djelatnosti plemićke obitelji Janković.

17.00 – 17.30- Stjepan Benković, OŠ Lipik, predavat će o temi  Plemićka obitelj Janković na području Grada Lipika.

17.30 – 18.00 – Daniela Perković,  Gimnazija Eugena Kumičića, Opatija govorit će o temi  glazbenih zbivanja u Slavoniji od sredine 18. do sredine 19. stoljeća.

18.00 – 18.30 - Ivana Domanović, Gradski muzej Požega, upoznat će sve prisutne o knjizi "Posljednja, dnevnik Ane Elizabete Janković".

<p>Barokna zabava uvijek izazove divljenje/Foto: Grad Pakrac</p>

Barokna zabava uvijek izazove divljenje/Foto: Grad Pakrac

18.30 – 19.00 - Jelena Hihlik, Muzej grada Pakraca, predavat će o Graditeljskoj aktivnosti obitelji Janković na prostoru pakračkog vlastelinstva.

Brojne aktivnosti

Subota će pak pružiti posjetiteljima niz zanimljivih događanja u Dvorištu kompleksa Janković, bit će to prava manifestacija oživljene povijesti.

<p>Okupljanje u dvorištu vlastelinstva na prijašnjoj manifestaciji Tragom Jankovića/Foto: Pakrački list</p>

Okupljanje u dvorištu vlastelinstva na prijašnjoj manifestaciji Tragom Jankovića/Foto: Pakrački list

Naime, u dvorištu vlastelinstva okupit će se plemenita obitelj Janković, a prijepodne će biti rezervirano za djecu i najmlađe. I to u vidu vrtlarenja po vlastelinski i izradi gospodskog nakita. Vlastelinsko poslijepodne bit će primamljivo svima: od 13 sati održat će se pivski banket s groficom, grofom i caricom, u 14 sati slijedi ples i pjesma za pučanstvo koje će obogatiti nastupi hrvatskih i mađarskih KUD-ova. U 15 sati se kreče kočijom po gradu, a u 16 je planirana kostimirana povorka po pakračkim ulicama. U 17 sati ne propustite grofičinu tombolu, u 18 možete nazočiti predstavljanju knjige Tri domovine Janković vlastela – Hrvatska, Ugarska, Austrija, dok u 19 sati počinje barokna zabava za sve.

Inače, ova je hvalevrijedna manifestacija organizirana zahvaljujući Gradu Pakracu, glazbenoj školi, muzeju i udruzi Mađara.