Fotografija: Cilj je senzibilizirati javnost o nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama/Foto: Goran Sebelic/CROPIX (ilustracija)
Cilj je senzibilizirati javnost o nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama/Foto: Goran Sebelic/CROPIX (ilustracija)

Sjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova po prvi put održava se u Pakracu

Ovo će biti prilika da se na nacionalnoj razini razgovara o neravnopravnom položaju žena u Republici Hrvatskoj, a posebice u ruralnim područjima
Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ i Grad Pakrac uz podršku Centra za socijalnu skrb Pakrac organiziraju program obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna 2021. godine s početkom u 11 sati u Velikoj vijećnici Kurije Janković, a u okviru kojeg će se po prvi put u Pakracu održati sjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena.

Senzibilizirati društvo

Okruglim stolom i sjednicom Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora dat će se poseban značaj i prilika da se na nacionalnoj razini razgovara o neravnopravnom položaju žena u Republici Hrvatskoj, a posebice u ruralnim područjima, borbi koja za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama, problemima nezaposlenosti i potplaćenosti, neravnomjernoj zastupljenosti na pozicijama moći i poslovnog odlučivanja, ali i svim drugim problemima sa kojima se žene u Republici Hrvatskoj  svakodnevno susreću.

Kroz uključenost svih dionika u prevenciji i suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama, kroz institucionalnu i izvaninstitucionalnu pomoć i podršku mogu se osigurati uvjeti za poboljšanje njihovog položaja u zajednici i smanjenju socijalne, ekonomske i društvene izoliranosti te doprinijeti njihovom  ravnopravnijem položaju u društvu.

Brojna izlaganja

Sudionici obilježavanje su Koštana Sipić, voditeljica projekta, Mirjana Bilopavlović, koordinatorica OCD Delfin,Anamarija Blažević, saborska zastupnica, članica Odbora za ravnopravnost spolova HS i gradonačelnica Grada Pakraca i Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

U sklopu obilježavanja bit će nekoliko predavanja: Izlaganje: „Nasilje nad ženama – djelovati zajedno?“, izv. prof. dr. sc.  Marija Selak Raspudić, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova HS, zatim Izlaganje: „Vaninstitucionalna pomoć i podrška – uloga OCD-a“ Branke Mašić Žigante, sutkinje u mirovini te će naposljetku biti održana zajednička rasprava članova saborskog Odbora za ravnopravnost spolova i sudionika.