Fotografija: Sajam "Slavonski banovac" se u proteklim godinama profilirao kao jedna od najznačajnih godišnjih manifestacija u Pakracu/Foto: Grad Pakrac
Galerija
Sajam "Slavonski banovac" se u proteklim godinama profilirao kao jedna od najznačajnih godišnjih manifestacija u Pakracu/Foto: Grad Pakrac

Na vrijeme isplanirajte slobodan vikend i dođite u Pakrac na "Slavonski banovac"

Želimo promovirati našu kulturnu baštinu, zato se sajam i zove Slavonski banovac jer je u Pakracu kovan prvi hrvatski novac – slavonski banovac još 1256. godine, kaže gradonačelnica Anamarija Blažević
PAKRAC - Pakrac će, nakon godinu dana pauze uzrokovane korona virusom, ove jeseni ponovno biti sajamsko središte Slavonije i kontinentalnog dijela Hrvatske, zahvaljujući 12. po redu Sajmu „Slavonski banovac“ koji će biti održan u subotu 16. listopada.

Sajam i ove godine organizira Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom. Sajam će biti održan na otvorenom, u Ulici Matice hrvatske te na dijelu novoobnovljenog središnjeg Trga bana Jelačića, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Najvažnija gradska manifestacija

„Slavonski banovac“ se u proteklim godinama profilirao kao jedna od najznačajnijih godišnjih manifestacija u Pakracu, a prema najavljenom programu tako bi trebalo biti i ove godine.

<p>Drveni suveniri/Foto: Grad Pakrac</p>

Drveni suveniri/Foto: Grad Pakrac

Nakon što je 2019. godine, zbog radova na rekonstrukciji središnjeg gradskog Trga bana Jelačića sajam po prvi puta bio održan na novoj lokaciji, u Ulici matice hrvatske i prostoru u i oko Gradske tržnice, ova nova lokacija se pokazala kao pun pogodak pa će ta dobra praksa biti nastavljena i ove godine, s razlikom što će dio ovogodišnjih sajamskih događanja biti organiziran i na samom novoobnovljenom trgu.

Koliko je ova manifestacija značajna za Pakrac i okolicu, upitali smo i Pakračku gradonačelnicu Anamariju Blažević.

-Mi se veselimo jer su ove godine ipak epidemiološke mjere doustile da možemo razmišljati o našem tradicionalnom sajmu Slavonski banovac. On puno znači za naše sugrađane, ali i za sve one koji dolaze iz okolice. Isto tako, on od turističkog ima puno značajniju ulogu – mi želimo promovirati našu kulturnu baštinu, zato se Sajam i zove Slavonski banovac jer je u Pakracu kovan prvi hrvatski novac – slavonski banovac još tamo davne 1256. godine. I svoju povijest cijenimo i volimo i ponosimo se njome – istaknula je gradonačelnica Anamarija i dodala kako sve ide u smjeru da se Pakrac brendira kao grad u kojem je bila prva kovnica novca.

Do pet tisuća posjetitelja

Inače, Blažević je istaknula kako je Slavonski banovac u ona zlatna vremena znalo posjetiti i do pet tisuća ljudi.

<p>Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca/Foto: Nikica Puhalo</p>

Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca/Foto: Nikica Puhalo

-Prije smo Sajam organizirali kroz dva dana, čak i tri, no onda smo zaključili da sve možemo održati u jednome danu, kada je najveća koncentracija ljudi. To je subota i da, Slavonski banovac uistinu posjeti oko pet tisuća posjetitelja – pohvalila se gradonačelnica koja se nada kako će posjećenost i ove jeseni biti dobra.

<p>Popularni kovani novac/Foto: Grad Pakrac</p>

Popularni kovani novac/Foto: Grad Pakrac

-Uz našu odgovornost, pridržavanje epidemioloških mjera i cijepljenje, ja vjerujem da će sve proći u redu. Stoga pozivam sve ljude na odgovornost kako bismo što prije izašli iz ovog vremena u kojem se nalazimo i kako bismo već mogli razmišljati i o idućem Sajmu Slavonski banovac – zaključila je gradonačelnica.

Bogat program

Petak 15.10. – „Dječje poslijepodne na šetnici“

Upravo će Trg bana Jelačića biti mjesto održavanja „Dječjeg poslijepodneva na šetnici“ i to u petak 15. listopada kada će od 16 sati djecu, mališane i najmlađe Pakračane zabavljati članovi „MAK Teatra“ iz Zagreba. U sklopu bogatog srednjevjekovnog programa za djecu bit će organizirana Viteška radionica kao i kazališna predstava „Mačak u čizmama“, a u večernjim satima će biti upriličen vatreni fire show. Uz sve navedeno, posjetitelje će zabavljati MAKovi lakrdijaši, iluzionisti, hodači na štulama i žongleri.

Subota 16.10. – središnji Sajam uz 6. Grahfest

U subotu 16. listopada već od 10 sati ćete moći razgledati, degustirati ili kupovati robu i proizvode koje će predstaviti sudionici Sajma na svojim štandovima. Zainteresirani svoj štand mogu rezervirati putem prijavnice koju mogu preuzeti na: https://tz-pakrac.hr/

U 13 sati će u središnjem šatoru biti održana svečanost otvorenja Sajma uz kulturno – umjetnički program, a od 15 sati započinje tradicionalni 6. po redu Grahfest - natjecanje u kuhanju graha kojeg i ove godine organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika. Uz Grahfest, tradicionalno će biti organizirana i Eno – gastro prezentacija udruženje obrtnika i obrtničkih komora iz cijele Hrvatske.

Neizostavni Grahfest

Kotizacija za sudjelovanje na Grahfestu je 50,00 kuna, a prijaviti se možete na broj 098/724-669 (Davor). Ocjenjivanje je predviđeno u 18 sati, a proglašenje najboljih u 20 sati. Najbolji kuhar graha će biti nagrađen dvodnevnim odmorom u vili „Ivana“ u Prekopakri.

Ponuda u krčmi „Kod veprove glave“

Gastronomsku ponudu Sajma obogatit će pripadnici nacionalnih manjina koje žive i koje su aktivne na području Grada Pakraca, a koje će se predstaviti svojim „narodnim“ jelima. Uz njih, već tradicionalno na Sajmu će se ponudom srednjovjekovnih jela predstaviti i članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik u svojoj krčmi „Kod veprove glave“, a za ovu prigodu pripremili su autohtone starinske gastronomske delicije.

<p>Na omiljenoj pakračkoj manifestaciji uživaju mladi i stari/Foto: Grad Pakrac</p>

Na omiljenoj pakračkoj manifestaciji uživaju mladi i stari/Foto: Grad Pakrac

Posebnost je što će se njihova gastro ponuda naplaćivati kovanicama Slavonskog banovca koje će biti kovane na samom sajmu, na prostoru Kovnice koju će pripremiti Muzej grada Pakraca što je također važan dio promotivno-turističke ponude ovogodišnjeg Sajma.

Srednjevjekovni program i „Bitka za kovnicu novca“

Posebnost i ovogodišnjeg Sajma „Slavonski banovac“ bit će srednjovjekovni sadržaji i prikaz života iz toga doba, a uz već spomenutu krčmu „Kod veprove glave“ te domaće vitezove i streličare Slavonskog banovca, posjetiteljima će se predstaviti i nekoliko ostalih viteških udruga. Srednjevjekovni program će kulminirati u 18 sati kada će biti upriličena uvijek atraktivna i zabavna viteška borba „Bitka za kovnicu novca“.

Tamburaški koncert

U večernjim satima, od 21 sat u velikom šatoru će koncert održati Tamburaški sastav „Satir“.

Sve dodatne informacije vezane uz ovogodišnji Sajam Slavonski banovac pratite na društvenim mrežama i na stranici www.pakrac.hr te putem medija.

I na naravno, rezervirajte 16.10. za Sajam Slavonski banovac u Pakracu jer... „Nije sve u novcu, ima nešto i u banovcu“.

<p>Plakat sa svim detaljima ovogodišnje pakračke omiljene manifestacije Slavonski banovac/Foto: Grad Pakrac</p>

Plakat sa svim detaljima ovogodišnje pakračke omiljene manifestacije Slavonski banovac/Foto: Grad Pakrac

PROGRAM SAJMA „SLAVONSKI BANOVAC“ 2021.

PETAK 15.listopada

Središnji gradski Trg bana Jelačića

16:00 – Dječje poslijepodne na šetnici

SUBOTA 16. listopada

10:00 – degustacija, promocija, prodaja na štandovima Sajma (Ulica matice hrvatske)

13:00 – svečano otvaranje Sajma i kulturno – umjetnički program (veliki šator)

15:00 – Grah fest – natjecanje u kuhanju graha (Ulica matice hrvatske)

18:00 – viteška „Bitka za kovnicu novca“ (Ulica matice hrvatske)

20:00 – proglašenje pobjednika 6. Grahfesta

21:00 – koncert TS „Satir“ (veliki šator)

<p>Upriličena bitka/Foto: Grad Pakrac</p>

Upriličena bitka/Foto: Grad Pakrac