Fotografija: Leon i njegova bivša partnerica/Foto: Privatni album
Galerija
Leon i njegova bivša partnerica/Foto: Privatni album

Državni prvak u plesu Leon Grgić (12): "Već s 3 godine sam znao da želim postati plesač"

Htio sam se nečim baviti, a ples me u potpunosti ispunjava. Najdraža mi je samba, kaže Leon koji se u budućnosti vidi kao plesni trener ili sudac
BJELOVAR – Bjelovarčanin Leon Grgić učenik je šestog razreda, ima 12 godina i naoko je običan dječak. Ono što ga izdvaja od ostalih vršnjaka strast je prema plesu koji ga je u manje od tri godine, koliko pleše u bjelovarskom Športsko plesnom klubu H8, vinuo do neslućenih visina. Ni sanjao nije kako će postati državni prvak u kategoriji ,,mlađa mladež“, no prije desetak dana upravo se to dogodilo.

<p>Posljednje natjecanje u Osijeku gdje je Leon u kombinaciji postao državni prvak/Foto: Privatni album</p>

Posljednje natjecanje u Osijeku gdje je Leon u kombinaciji postao državni prvak/Foto: Privatni album

Na Državnom prvenstvu u kombinaciji 10, tj. u standardnim  i latinsko-američkim plesovima koje je održano u Osijeku, upravo je Leon ostvario najbolji rezultat. Zlatna medalja i titula državnog prvaka njegovo je najveće dostignuće u dosadašnjoj plesnoj karijeri, stoga smo naprosto morali doznati nešto više o samozatajnom mladom plesaču.

Beba plesač

-Upisao sam plesnu školu prije točno tri godine, tada sam imao devet godina i krenuo sam u treći razred. Početi plesati bila je moja ideja, a za plesni klub sam saznao jer je predsjednik ŠPK H8 i trener Dragutin Hubak na početku nastavne godine obilazio sve škole, posjećivao razrede i dijelio nam svima letke. Tako da sam kod kuće i ranije pričao da bih se volio upisati u plesnu školu, no kod kuće me nisu baš ozbiljno – prisjeća se Leon i otkriva kako se prije plesa kratko okušao i u rukometu, no ubrzo je shvatio da nije taj sport za njega.

<p>Leon s majkom Krstinom i sestrom Lorenom koje su mu bezrezervna podrška/Foto: Martina Čapo</p>

Leon s majkom Krstinom i sestrom Lorenom koje su mu bezrezervna podrška/Foto: Martina Čapo

-Leon je zapravo cijelo vrijeme navijao za ples i sve je išlo u tom smjeru, a naposljetku smo suprug i ja popustili i rekli neka pokuša pa ćemo vidjeti. Malo je reći da je bio presretan. Leon je još kao beba, kada bismo ga nosili na rukama mahao nogicama i uvijek se rado gibao čim bi čuo glazbu. Jasno se sjećam trenutka kada je imao otprilike tri godine i kada me pitao „mama, što ti misliš, kad odrastem bi li bilo dobro da se profesionalno bavim plesom i uz to da budem kuhar ili da se bavim kuhanjem, a ples da mi bude hobi“. Ostala sam veoma začuđena, zaprepastio me i da iskreno kažem, ne znam što sam mu odgovorila u tom trenu. Vjerojatno nešto u smislu „izabrat ćeš ono što budeš volio i htio“ – priča nam Leonova majka Kristina koja je svojem djetetu, baš kao i ostatak obitelji, bezrezervni oslonac. Leona tako osim nje, na plesnim natjecanjima redovito bodri 15-godišnja sestra Lorena i otac Dražen.

Trostruki državni prvak

Inače, kod upisa Leon je krenuo s društvenim, latino-američkim i standardnim plesovima. U međuvremenu društvenih više nema u Plesnoj školi H8 pa se Leon posvetio samo standardnim i latino-američkim plesovima, natječe se po kategorijama i uzrastu, odnosno po bodovima i kvaliteti plesa i malo je reći da uživa u tome što radi. Na naše pitanje je li mu teško koji puta otići na trening koji ima tri do četiri puta tjedno, spremno nam kaže „ne“.

<p>Leon je do prije pet mjeseci plesao u paru, a njegova je partnerica bila Larisa/Foto: Privatni album</p>

Leon je do prije pet mjeseci plesao u paru, a njegova je partnerica bila Larisa/Foto: Privatni album

-Državna natjecanja održavaju se jednom godišnje za određeni ples plus kombinacija plesova koja je bila sada u Osijeku. Ove sam godine osvojio zlato na sva tri natjecanja, u latinu, standardu i sada u kombinaciji. To mi je treća državna titula prvaka i naravno da sam ponosan na sebe. Bio sam jako sretan kada sam prošloga tjedna prolazio hodnicima škole, a svako malo netko od nastavnika me zaustavio i čestitao mi – priznaje nam Leon koji je osvojio sve što se dalo, a tek mu je 12 godina.

Najdraži ples

U obzir valja uzeti i zatvaranje, odnosno lockdown kada nije bilo treninga pa tako niti natjecanja. Tim više, Leonovi uspjesi su još upečatljiviji jer ako se računa pauza od godinu dana, ovaj talentirani Bjelovarčanin pleše svega dvije godine.

<p>Leon je ponosan na sebe i na svoje uspjehe, a jednoga dana se vidi kao trener ili sudac/Foto: Martina Čapo</p>

Leon je ponosan na sebe i na svoje uspjehe, a jednoga dana se vidi kao trener ili sudac/Foto: Martina Čapo

Zanimljivo ga je bilo pitati i jesu li njegovi prijatelji ponosni na njega.

-Neki su sretni zbog mene, a neki baš i ne. Smiju se jer misle da ples nije sport i da nije za dečke – priznaje Leon koji se ne da smesti na svom putu. Svjestan je da u njegovoj okolini najviše ima malih nogometaša, no njemu ples ničim nije zamjenjiv i zato mu se toliko veseli. Vjerojatno je tu negdje i ključ njegovih postignuća jer ako radiš ono što voliš i radiš to sa srcem, uspjeh neće izostati. Leon je stoga živa potvrda kako to nije samo priča.

Zagrebački treneri

-Htio sam se nečim baviti i biti kao i druga djeca, a ples me u potpunosti ispunjava. Najdraži su mi latino – američki plesovi, a samba mi je najdraži ples. Treniram i kod kuće, jer tako moramo, to nam je poput domaće zadaće. Jednostavno ne stižemo sve na satovima plesa – pokušava nam približiti Leon ples. Dodaje kako svi plesači dodatno plaćaju i privatne satove plesa trenerima koji im dolaze iz Zagreba.

<p>Leon s plesačima Filipom, Sarom, Bornom, Petrom i trenerom/Foto: Privatni album</p>

Leon s plesačima Filipom, Sarom, Bornom, Petrom i trenerom/Foto: Privatni album

-Mjesečno nam izdaci dosežu i tisuću kuna, ovisno kako kad. Samo cipele koštaju oko 400 kuna, a vrlo brzo ih preraste pa trebaju nove. Tu su odijela, zatim privatni satovi bez kojih ništa ne ide, putovanja na natjecanja, ulaznice koje moramo platiti makar smo pratnje, odnosno roditelji… Mjesečno nas plesna škola košta 140 kuna i u toj cijeni su dva treninga tjedno, dok preostala dva moramo sami platiti – ističe Kristina koja je svjesna da je sve to veoma skupo, no ne želi da Leon odustane od onoga što veoma voli i što mu jako dobro leži.

Ulaganje u budućnost

-Bilo bi dobro da imamo više sponzora pa da sva djeca imaju više prilike trenirati i natjecati se. Barem da su nam plaćeni svi treninzi, a ovo ostalo bismo nekako pokrili sami. U svakom slučaju, žao nam je odustati od Leonovog sna. Često kaže kako bi jednoga dana volio imati svoju plesnu školu i biti možda plesni trener ili sudac tako da ovo sada ulaganje gledamo kao ulaganje u Leonovu budućnost – priznaje Kristina kojoj i drugi često hvale Leona i njegov talent u plesu koji je itekako vidljiv već na prvi pogled na ovog iznimnog malog plesača.

<p>Predsjednik i trener ŠPK H8 Dragutin Hubak i Leon/Foto: Privatni album</p>

Predsjednik i trener ŠPK H8 Dragutin Hubak i Leon/Foto: Privatni album

Inače, Leon je do prije pet mjeseca plesao u paru, no nakon što je njegova partnerica odustala od plesa, nastavio je sam. I odlično mu ide. Sljedeće natjecanje na koje bi mogao ići je u Splitu, no kako kaže njegova majka Kristina, zbog udaljenosti i zbog troškova, ovoga će puta preskočiti.

Mjesečna rata kredita

-Prije korone smo jednom bili u Splitu na natjecanju, no tada smo išli organizirano i bilo je ipak povoljnije. Sada je odlazak u vlastitom angažmanu i jednostavno ćemo morati preskočiti. Zbilja se nadamo da će klub pronaći sponzore jer sve je manje djece u plesnom klubu, a bojim se da su visoki troškovi roditelja jedan od razloga. Mjesečno je to nekome rata kredita – iskrena je Kristina koja vjerno prati Leona na nastupima.

<p>Trener Ismet Čamdžić i Leon/Foto: Privatni album</p>

Trener Ismet Čamdžić i Leon/Foto: Privatni album

-Sve se snima, svaki ples, sve se fotografira, prati… Leon voli kasnije pogledati nastup i vidjeti gdje je možda pogriješio. On je zbilja vrlo odgovoran u tom pogledu, a na nama je samo da ga bodrimo. Žena koja mu šiva odjeću također je jako sretna, svi čestitaju, svi ga bodre – kaže nam Kristina koja je zahvalna svima, kako ekipi u plesnom klubu, tako i trenerima koji dolaze iz Zagreba i rade s Leonom.

Plesna avantura

-Niti korona ga nije zaustavila, ples je jači od svega. Prošle godine u studenom prebolio je koronavirus, a da nismo niti znali. Primijetili smo kako je smršavio četiri kilograma, a kada smo izvadili krv i vidjeli količinu antitijela bilo je jasno da je imao koronu. Jedina posljedica je što ga bole zglobovi nakon treninga, kada se mišići ohlade, no on se ne želi, sve odradi kao pravi profesionalac – priča Kristina i zaključuje kako Leon, otkako je krenuo u svoju plesnu avanturu, nije imao period bez plesa. Plesao je tako kod kuće i za vrijeme lockdowna, plesao je s koronom, plesao je i za vrijeme školskih praznika…

<p>Leon s trenericom Milkom Čamdžić/Foto: Privatni album</p>

Leon s trenericom Milkom Čamdžić/Foto: Privatni album

-Ali ne volim plesati u svatovima – kaže nam Leon koji se jedino svojih plesova, standardnih i onih latino-američkih nikada ne zasiti. Želimo mu stoga da ih pleše čitavog života i da bude jednako toliko uspješan, ali i skroman kakvog smo ga mi imali priliku upoznati.

<p>Hana, Lena, Amelie i Ramona s Leonom/Foto: Privatni album</p>

Hana, Lena, Amelie i Ramona s Leonom/Foto: Privatni album

<p>Ove je godine mladi Bjelovarčanin tri puta postao državni prvak/Foto: Martina Čapo</p>

Ove je godine mladi Bjelovarčanin tri puta postao državni prvak/Foto: Martina Čapo

<p>Leon s trenerom Ismetom Čamdžić te plesačicama Lenom, Ameli i Ramonom/Foto: Privatni album</p>

Leon s trenerom Ismetom Čamdžić te plesačicama Lenom, Ameli i Ramonom/Foto: Privatni album

<p>Obitelj je Leonu najveći oslonac i podrška na svakom njegovom plesnom koraku/Foto: Privatni album</p>

Obitelj je Leonu najveći oslonac i podrška na svakom njegovom plesnom koraku/Foto: Privatni album