Fotografija: 4. osnovna škola Bjelovar najveća je škola na području grada/Foto: Deni Marčinković
Galerija
4. osnovna škola Bjelovar najveća je škola na području grada/Foto: Deni Marčinković

Osam zgrada u Bjelovaru na čekanju za energetsku obnovu: "Nadamo se da će barem IV. OŠ proći"

"Svi projekti dobili su zeleno svijetlo, ali se nalaze na rezervnoj listi. Budući da je ukupan fond s 40 podignut na preko 100 milijuna eura, vjerujem da će dio naših projekta ipak proći", kaže HrebakBjelovarski gradonačelnik ovih se dana pohvalio kako je osam zgrada na području grada dobilo zeleno svijetlo za energetsku obnovu, međutim sve redom našle su na takozvanoj rezervnoj listi.

- Riječ je o obnovama Informativno-edukacijskog centra Barutana, IV. osnovne škole Bjelovar, društvenog doma Trojstveni Markovac, društvenog doma Gudovac, gradske streljane, sportska dvorana TK Omega, sportske građevine Lasta Gudovac i Područne škole Prgomelje. Ukupna vrijednost svih projekata iznosi 5,6 milijuna eura, a udio Grada Bjelovara u njima iznosi 38 posto, odnosno 2,2 milijuna eura. Najveći projekt, a ujedno i najbolje ocijenjeni projekt je obnova IV. osnove škole s pripadajućom Dvoranom europskih prvaka. Samo taj projekt vrijedan je 2,5 milijuna eura, a gradski udio u njemu iznosi 22 posto, poručio je Hrebak te se osvrnuo na činjenicu da su projekti na rezervnoj listi.

Podignut ukupan iznos fonda

- Dobra vijest je da se ukupan iznos za sve projekte s predviđenih 40 milijuna eura podignut na preko 100 milijuna eura. Sad nam ostaje za vidjeti koji će projekti proći nakon podizanja iznosa. Naime, došlo je sedam puta više zahtjeva nego što ima novca, ali se nadamo da će barem dio naših projekata proći. Prvenstveno tu mislim na IV. osnovnu školu, naglasio je bjelovarski gradonačelnik.

Kako kaže, dosta visoke ocjene dobila je i Područna škola Prgomelje. Zanimljivo, ta škola nije u sastavu niti jedne bjelovarske škole.

Dario Hrebak očekuje da barem dio projekata dođe na
Dario Hrebak očekuje da barem dio projekata dođe na "glavnu" listu/ Foto: Deni Marčinković

- Ta škola pripada OŠ Rovišće iako se nalazi na području Grada Bjelovara. Stvar je pomalo nelogična i doista ne znamo zašto je tomu tako, no činjenica je da tu školu pohađaju učenici iz Bjelovara, stoga smo se odlučili i taj projekt prijaviti, pojasnio je Hrebak.

Obnova se planira za knjižnicu i muzej

Pored toga, pokrenut je postupak izrade dokumentacije za energetske obnove matične zgrade Narodne knjižnice i čitaonice Petar Preradović Bjelovar te Gradskog muzeja Bjelovar.

Ostvare li se Hrebakova nadanja te barem IV. osnovna škola "upadne" na glavnu listu, radovi bi prema njegovim riječima mogli krenuti već na proljeće.

Za kraj je dodao i to da bi se rezultati "drugog kruga" trebali znati kroz nekoliko tjedana. 

Dobijete informaciju odmah, pratite nas na Facebooku!