Fotografija: U Područnoj školi Centar i Ždralovi postavljene su Frendovske klupe/Foto: MojPortal
Galerija
U Područnoj školi Centar i Ždralovi postavljene su Frendovske klupe/Foto: MojPortal

Druga OŠ Bjelovar dobila dvije Frendovske klupe: "Djeca će lakše sklapati nova prijateljstva"

Klupa svugdje izgleda isto, brendirana je i ima specifičan dizajn. Djeci je simpatična i lako razumljiva. Vesela je, plijeni pažnju i izaziva te da sjedneš na nju, pojašnjava ZorićBJELOVAR – U Područnoj školi Centar i u Područnoj školi Ždralovi koje pripadaju Drugoj OŠ Bjelovar predstavljene se i postavljene prve „Frendovske klupe u Bjelovaru, ali i u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.

Niame, Frendovska klupa je oslikana, uređena i dobro pozicionirana klupa na koju može sjesti svako dijete koje želi naći novog prijatelja, pokrenuti novu igru ili se uključiti u druženje. Nositelj i organizator projekta je udruga Laboratorij zabave iz Zagreba, a riječ je o međunarodnom humanitarnom projektu koji je osmišljen s ciljem suzbijanja vršnjačkog nasilja, sklapanja novih i njegovanja starih prijateljstava i socijalizacije učenika.

Oslikavanje klupe

Sponzori dviju klupa koje su postavljene su Javor Patkovac i Ljekarna Coner, a sve dosad one su postavljene u nekoliko hrvatskih gradova (Zagreb, Karlovac, Samobor, Vukovar, Pazin).

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

Na svečanom predstavljanju članovi udruge Laboratorij zabave upoznali su učenike sa značenjem Frendovske klupe, a nakon toga su učenici klupu oslikali.

Tom prigodom ravnateljica Druge OŠ Bjelovar Ines Kapša je istaknula kako joj se ideja na prvu svidjela.

- Knjižničarka u II. OŠ Bjelovar prva je uočila ovu sjajnu priču koju je podijelila s mnom. Odlučili smo tražiti donatore jer svaka klupa košta tri tisuće kuna. Nakon postavljanja klupa u Područnoj školi Centar i u Područnoj školi Ždralovi, možda potražimo nove donatore kako bismo klupe postavili i u Matičnoj školi. Djeci koja nemaju toliko prijatelja i koja se slabije socijaliziraju Frendovska klupa možda donese nove prijatelje, zaključila je Kapša.

Kako je cijela ova priča krenula pojasnila je Dijana Zorić, suosnivačica Laboratorija zabave.

Za lakše sklapanje prijateljstva

- Priča je krenula od dječaka Christiana koji se sa svojom obitelji preselio u Ameriku, pa zatim kasnije u Kanadu. Uvidio je potrebu da na školskom igralištu postoji mjesto gdje se bez puno suvišne komunikacije može sklopiti prijateljstvo. Kako je projekt zaživio izvan Hrvatske, tražili smo od inicijatora da projekt pokrenemo i u našoj zemlji. Projekt smo zaštitili i dokumentirali svime onime što radimo, pojašnjava Zorić i dodaje da je on vrlo jednostavan te da djeci na razumljiv i prihvatljiv način prikazuje što je bitno.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

-Klupa svugdje izgleda isto, brendirana je i ima specifičan dizajn. Djeci je simpatična i lako razumljiva. Nema puno filozofije niti u nazivu “Frendovska klupa” jer, jasno je, na nju će sjesti oni koji žele sklopiti prijateljstva. Važno je djecu odgajati i vizualno tako da oni primijete da je ta klupa drugačija od svih drugih. Vesela je, plijeni pažnju i izaziva te da sjedneš na nju. Jednostavna je i za prijenos pa može putovati po razredima, biti na hodniku ili školskom igralištu – zaključuje Zorić.

Mia i Franka prezadovoljne

Koliko se ova ideja zapravo sviđa djeci kojoj je i namijenjena Frendovska klupa, pojasnile su djevojčice Mia i Franka.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal

-Mislim da ću sjesti na Frendovsku klupu, fora je. Vjerujem da će i frendovi na njoj poželjeti sjediti, smatra Franka.

-Ideja je odlična. Frendovska klupa donijet će nam nova prijateljstva, zaključila je Mia.

Foto: MojPortal
Foto: MojPortal