Fotografija: Od ponedjeljka svi će učenici Druge OŠ nastavu polaziti u jednoj smjeni/Foto: Druga OŠ Bjelovar
Galerija
Od ponedjeljka svi će učenici Druge OŠ nastavu polaziti u jednoj smjeni/Foto: Druga OŠ Bjelovar

POVRATAK NA STARO Svi učenici Druge OŠ Bjelovar od ponedjeljka u školu u jednoj smjeni

"Sigurno će biti svima bolje. I što se tiče obiteljskog života i koncentracije učenika. U školi će se isto tako, smanjiti troškovi režija, prijevoza i svega ostaloga", zaključila je KapšaBJELOVAR – Sve se polako vraća na staro. Vijest je to koja bi ponajviše mogla obradovati roditelje bjelovarskih učenika koji polaze Drugu OŠ Bjelovar.

Naime, od ponedjeljka svi će učenici te škole nastavu polaziti u jednoj smjeni, a školski sat će ponovno trajati 45 minuta. Iako danas ovu odluku treba još potvrditi Školski odbor, ravnateljica Ines Kapša vjeruje da će tako i biti. 

Više nema dezinfekcije

Podsjetimo, tekuću školsku godinu u jednoj smjeni polazili su dosad samo učenici razredne nastave, dok su učenici predmetne nastave, tj djeca od 5. do 8. razreda na nastavu išli ujutro i poslijepodne. Skraćivanje školskog sata s 45 minuta na 40 minuta za ovu školu je sve dosad bilo neophodno kako bi se ispoštovali svi dosadašnji naputci Zavoda za javno zdravstvo. 

Svi učenici Druge OŠ Bjelovar nastavu će ponovno pohađati u jednoj smjeni/Foto: II. osnovna škola Bjelovar
Svi učenici Druge OŠ Bjelovar nastavu će ponovno pohađati u jednoj smjeni/Foto: II. osnovna škola Bjelovar

 -Prošli smo tjedan od Ministarstva dobili naputak kako više nema potrebe da sat traje skraćeno jer više, sukladno uputama Zavoda za javno zdravstvo, nema potrebe za dezinfekcijom prostora. Stoga smo upitali Ministarstvo možemo li se vratiti u jednu smjenu. Nakon što su oni odobrili, tražili smo suglasnost i osnivača. Budući da postoji određena procedura, najprije smo imali Učiteljsko vijeće, zatim Vijeće roditelja te još danas imamo Školski odbor koji bi sve to trebao potvrditi, pojasnila je Ines Kapša koja se nada da se od ponedjeljka sve vraća na staro.

Kako bi to uspjeli provesti, u petak će za Drugu OŠ Bjelovar biti nenastavni dan.

Kvalitetniji život i uštede

-Potrebno je razmjestiti namještaj, napraviti nove rasporede, a sve to iziskuje puno fizičkog rada, tako da u petak neće biti nastave kako bismo sve stigli pripremiti, kazala je Kapša koja smatra da je pozitivno što se stvari vraćaju na staro.

-Sigurno će biti svima bolje. I što se tiče obiteljskog života i koncentracije učenika. U školi će se isto tako, smanjiti troškovi režija, prijevoza i svega ostaloga, zaključila je Kapša.

Ines Kapša/ Foto: Deni Marčinković
Ines Kapša/ Foto: Deni Marčinković

Provjerili smo kakva je situacija i u Prvoj OŠ Bjelovar budući da je u toj bjelovarskoj školi nastava prije korone također bila u jednoj smjeni. Zanimalo nam se hoće li i oni vratiti stari model.

Prva OŠ još uvijek u dvije smjene

-Mi se planiramo vratiti u jednu smjenu, ali ne od ponedjeljka. Teško bi nam to bilo organizirati „preko noći“, puno je posla oko toga. Osim fizičkog dijela, puno je „papirnatih“ priprema poput evidencije radnog vremena koja ide preko aplikacije i slično. Kod nas se sat nije skraćivao već je on cijelo vrijeme trajao 45 minuta. Tako da možemo bez bojazni ostati raditi kao i dosad, pojasnila je ravnateljica Prve OŠ Bjelovar, Martina Supančić koju smo upitali kakvi su im daljnji planovi. Odnosno, kada misle da bi i njihovi učenici nastavu ponovno mogli polaziti u jednoj smjenu.

Martina Supančić/ foto: Deni Marčinković
Martina Supančić/ foto: Deni Marčinković

-Vidjet ćemo. Ili ćemo se vratiti u jednu smjenu nakon proljetnih praznika ili ćemo ovako ostati sve do kraja ove školske godine. Još ćemo se, prije donošenja odluke, konzultirati, zaključila je Supančić.