Fotografija: Udruga Ždralice Daruvar organizira drugi po redu Eko-tjedan koji je započeo jučer, a trajat će sve do 15. studenog/Foto: Udruga Ždralice
Galerija
Udruga Ždralice Daruvar organizira drugi po redu Eko-tjedan koji je započeo jučer, a trajat će sve do 15. studenog/Foto: Udruga Ždralice

Daruvarske Ždralice: "Donesite nam pamučnu odjeću koju ne koristite, udahnut ćemo joj život"

Ove godine skupljamo isključivo pamučne materijale, njih prerađujemo u razne rukotvorine, kao što su torbe, ruksaci ili mašne, koje zatim prodajemo po simboličnoj cijeni, kaže Nada BerićUdruga Ždralice Daruvar organizira drugi po redu Eko-tjedan koji je započeo jučer, a trajat će sve do 15. studenog. Posjetiti ih možete na adresi Masarykova 46 u Daruvaru gdje možete donijeti staru pamučnu odjeću koju više ne koristite, a možete i kupiti njihove rukotvorine od recikliranih materijala po simboličnim cijenama. 

Od starih stvari nastaju nove

- Želimo proširiti ideju da ne moramo kupiti sve novo, želimo prestati zatrpavati ovu našu lijepu Zemlju i pokazati da se "stare" stvari mogu jako dobro iskoristiti i da se od njih mogu načiniti novi i jedinstveni uporabni predmeti. 

Foto: Udruga Ždralice Daruvar
Foto: Udruga Ždralice Daruvar
Foto: Udruga Ždralice Daruvar
Foto: Udruga Ždralice Daruvar

Ove godine skupljamo isključivo pamučne materijale, stare odjevne predmete koji se više ne koriste. Njih prerađujemo u razne rukotvorine, kao što su torbe, ruksaci ili mašne, koje zatim prodajemo po simboličnoj cijeni, od 5 do 30 kuna. Dakle, sve rukotvorine koje nudimo proizvedene su od recikliranih materijala  - rekla nam je Nada Berić, voditeljica projekta CoolturaONica.

Čine nešto dobro za Zemlju

Kako tvrde iz udruge Ždralice, cilj ove ekološki osvještene akcije je da se do što više ljudi dopre svijest kako je moguće smanjiti kupovinu novih odjevnih i uporabnih predmeta te kako možemo iskoristiti one koje već posjedujemo. 

Foto: Udruga Ždralice Daruvar
Foto: Udruga Ždralice Daruvar
Foto: Udruga Ždralice Daruvar
Foto: Udruga Ždralice Daruvar

Rad sa recikliranim materijalima nije jednostavan, tvrde nam Ždralice, ali njihove su se vrijedne krojačice uhvatile u koštac s ovim izazovom da bi smanjile količinu tekstilnog otpada na smetlištima i učinile nešto dobro za Zemlju.

- Upravo na ovaj način želimo osvjestiti ljude kako otpad nije smeće i dokazati kako se uvijek može reciklirati i napraviti predmet koji je i dalje uporabljiv i koristan. Naš planet pretrpan je raznim smećem, trebamo učiniti što možemo. Pozivamo sve koji mogu da nam donesu svoju staru odjeću koju više ne koriste, a mi ćemo znati što s njom. Molimo jedino, da sve što nam donesete bude čisto i suho - poručili su iz udruge Ždralice Daruvar.

Štand Ždralica/Foto: Predrag Uskoković
Štand Ždralica/Foto: Predrag Uskoković