Fotografija: Radionica STEMiziraj se/Foto: Razvojna agencija Daruvar
Galerija
Radionica STEMiziraj se/Foto: Razvojna agencija Daruvar

Daruvarske tehničke udruge cijeli tjedan organiziraju brojne edukativne aktivnosti

Ova uvijek rado posjećena manifestacija organizirana je u prostoru ZTK-a, a sve radionice su besplatneOd lego radionica do astronomije, od fotografije do programiranja i robotike - za svakog ponešto. 

Tako se ukratko može opisati program kojeg su osmislile daruvarske udruge pod krovnom Zajednicom tehničke kulture Daruvara, a pod nazivom "Tjedan tehničke kulture". 

Izrada maketa

Tjedan je počeo baš lego radionicom u ponedjeljak, nastavljen je radionicom robotike u utorak, a u srijedu su posjetitelji mogli uživati u fotografijama nastalim starom tehnikom - cijanotipijom - od koje negativi postaju plave fotografije. Također je i Astronomsko društvo Kumova slama u Društveno kulturnom centru Daruvar, organiziralo edukativno istraživanje Sunčevog sustava.

Prave poslastice za ljubitelje tehnike nastavljaju se i idućih dana.

Program Tjedna tehničke kulture/Foto: ZTK Daruvar
Program Tjedna tehničke kulture/Foto: ZTK Daruvar

Danas, u četvrtak, u prostorima ZTK-a u Ulici J.J. Strosmayera 2, okupit će se osnovnoškolci kojima će voditelj, profesor tehničke kulture Dalibor Bartoš, pokušati prenijeti ljubav prema maketarstvu i modelarstvu. Zainteresirani će tako imati priliku naučiti kako se izrađuju makete i različiti modeli od raznih materijala. 

Završna konferencija

Bogati program nastavlja se u petak i to s dvije aktivnosti. Prva je, također na istoj lokaciji u ZTK-u, završna konferencija projekta "STEM-iziraj se!", koja će se održati u podne. U 18 sati Davor Horvatin zainteresirasne će upoznati sa konceptom Bosona na istoimenoj "Boson radionici". Širok je to pojam, od programiranja do robotike i automatizacije procesa, pa će svakako biti zanimljivo onima iz viših razreda osnovne škole koji već imaju određena znanja iz informatike i voljeli bi se upustiti i u malo zahtjevnije računalne i elektrotehničke operacije. 

Besplatne radionice

Kruna događaja je subota kada će se od 10:30 u prostoru u Strossmayerovoj predstaviti sve četiri udruge koje su suorganizatori Tjedna tehničke kulture - Aeroklub Ždral, Astronomsko društvo Kumova slama, Foto film klub Daruvar te Radio klub Jan Hus. Svatko od njih predstavit će svoj rad i omogućiti posjetiteljima da vide i dožive različite aspekte tehničke kulture. 

Tjedan se odvija pod pokroviteljstvom Grada Daruvara, a sve su radionice i predavanja za sve besplatne te ih, napomenimo, održavaju nastavnici tehničke kulture s daruvarskog područja. 

Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%)
Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%)

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!