Fotografija: Sjednica daruvarskog Gradskog vijeća /Foto: Daria Marković
Galerija
Sjednica daruvarskog Gradskog vijeća /Foto: Daria Marković

Daruvar će dobiti još dva rotora - jedan kod Lidla, a drugi na križanju Zagrebačke i Jelačićeve ulice

Jednoglasno je usvojen Prijedlog Odluke o II. izmjenama i dopunama proračuna Grada Daruvara za 2021. godinu. Tako rebalans proračuna za 2021. iznosi 66 milijuna 920 tisuća kunaU Velikoj vijećnici daruvarske Gradske uprave u utorak u 14 sati održala se druga sjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara u novom sazivu. Usvojene su sve točke Dnevnog reda.

Aktualni sat

Na aktualnom satu sjednice, koju je vodio novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Ivor Kovačko, raspravljalo se o POS stanogradnji, programu socijalne skrbi i zdravstva za subvencioniranje privatnih domova u Daruvaru te poticajima za vinogradarstvo i vinare. Osim toga, bilo je govora o uključivanjima građana u tematiku Gradskog vijeća, prometnoj povezanosti i regulaciji, uređenju raskrižja i povećanju sigurnosti u prometu, biciklističkim stazama, naknadama za školski pribor u obrazovanju, željezničkoj povezanosti te poljoprivrednoj proizvodnji i zadrugama. Na sva postavljena pitanja odgovorio je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

Vijećnici Gradskog vijeća/Foto: Daria Marković
Vijećnici Gradskog vijeća/Foto: Daria Marković

- Nažalost nije bilo interesa za POS stanogradnju u toj mjeri da bismo mogli nastaviti dalje s programom. Razlog tome je APN i subvencionirani krediti za mlade obitelji koje koristi veliki broj građana. Grad Daruvar je osnivač ustanove Doma za starije i nemoćne kojem dotiramo značajna sredstva, a planiramo i proširenje što ne znači da ne možete predložiti ostale subvencije. Grad Daruvar postaje centar uzgoja lijeske i uvijek smo za potpore vinogradarstvu. Još uvijek pojedine ceste nisu asfaltirane, ali se uvijek težilo kompromisnom rješenju. U planu su za iduće četiri godine Radićeva ulica, Kolodvorska, dio Frankopanske, ulica Dolac, a što se tiče kružnog toka bit će ih još kod Lidla i Vatrogasnog doma te na križanju Jelačićeve i Zagrebačke. Naknade za novorođenčad smo povećali za više od 100 posto, uveli smo 200 kuna po osnovnoškolcu, stipendije za studente te produženi boravak u obje škole. Za ovu jesen nije planirano, što ne znači da iduće godine nećemo povećati naknadu na 300 kuna. Spremni smo od jeseni osigurati autobusni prijevoz do Virovitice nedjeljom navečer i petkom - kazao je Damir Lneniček.

Rebalans proračuna

Isto tako, jednoglasno je usvojen Prijedlog Odluke o II. izmjenama i dopunama proračuna Grada Daruvara za 2021. godinu. Tako rebalans proračuna za 2021. iznosi 66 milijuna 920 tisuća kuna. Prateći dosadašnje ostvarenje povećani su prihodi od poreza; prodajom građevinskog zemljišta i poslovnih objekata te pomoći od raznih ministarstava, a rashodi su povećani za investicijsko održavanje objekata u vlasništvu Grada i objekata u poduzetničkoj zoni Dalit, dodatna ulaganja na uređenje okoliša Dječjeg vrtića Vladimir Nazor, produženi boravak u osnovnim školama koji je povećan na 780 tisuća kuna, kapitalne donacije Pučkom učilištu za digitalizaciju kina, dodatke Domu za starije i nemoćne, subvencije obrtnicima zbog COVID-a u proljeće, projektnu dokumentaciju, izgradnju nogostupa u Podborju, modernizaciju cesta i nogostupa, gospodarenje otpadom…

Svi su vijećnici bili prisutni/Foto: Daria Marković
Svi su vijećnici bili prisutni/Foto: Daria Marković

- Došlo je do izmjena za 96 tisuća kuna. Imat ćemo jednu novu manifestaciju Grofove večeri, a smanjene su stavke za novorođenčad jer nije ispunjeno ni 50 posto planiranih sredstava. Što se tiče poreza i prireza ova godina je bolja od prošle - kazala je Milena Šimić.

Gradska zaduženja

Što se tiče četvrte i pete točke Dnevnog reda; Prijedlog Odluke o kratkoročnom kunskom kreditu - dopušteno prekoračenje po poslovnom računu i Prijedlog Odluke o kratkoročnom revolving kreditu, one nisu izglasane jednoglasno. Naime, obje točke dobile su podršku jedanaest vijećnika, tri vijećnika strane SDP-a su bile protiv te jedan vijećnik suzdržan.

- Osobno sam protiv zaduženja jer ne bih volio da u ovom sazivu glasamo za nova kreditna zaduženja Grada. Zamolio bih pročelnicu za financije da nam iznese koliko je Grad trenutno zadužen i ukupni iznos, a da vijećnici potom odluče - kazao je prvi čovjek daruvarskog SDP-a, Igor Jareš.

Druga sjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara/Foto: Daria Marković
Druga sjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara/Foto: Daria Marković

- 15 milijuna kuna dali smo za led rasvjetu, dogradnju vrtića i kupovinu samostana što uredno otplaćujemo svaki mjesec 250 tisuća kuna. Otplaćujemo kredit za Termalni vodeni park u iznosu većem od 200.000 kuna te kredit za kupovinu Elektrometala s mjesečnom otplatom od 25 tisuća kuna - rekla je Šimić.

Temeljem Odluke gradonačelnika odobren je i iznos od 85 tisuća kuna Srećku Ivaniću iz Gline za nabavu montažne kuće zbog stradanja obiteljske kuće u potresu koji je krajem 2020. godine pogodio područje Banovine.

Zavičajni muzej

Usvojen je i Prijedlog Odluke o osnivanju Zavičajnog muzeja Daruvar što znači da će Daruvar dobiti Zavičajni muzej. Na kraju same sjednice Vladimir Bilek spomenuo je tornado na području Južnomoravske regije koja je nakon potresa u Petrinji uplatila 100 tisuća kruna, a Grad Brno više od milijun kruna u Državni proračun za potporu i pomoć.

- Tko god želi od Gradskih vijećnika ili sugrađana neka pomogne u skladu sa svojim mogućnostima jer je preko tisuću kuća urušeno i u nemogućnosti su za stanovanje. Nadam se da će i Grad izaći u susret - rekao je Bilek.