Fotografija: Svi vijećnici koji čine Gradsko vijeće Grada Daruvara/Foto: Grad Daruvar
Galerija
Svi vijećnici koji čine Gradsko vijeće Grada Daruvara/Foto: Grad Daruvar

Ivor Kovačko iz redova HDZ-a izabran za predsjednika Gradskog vijeća Grada Daruvara

"Nadam se da ćemo lijepo surađivati, a kada budu bitne teme, a sve su bitne, da ćemo ostaviti stranačke boje ispred vrata vijećnice, a unutra raditi za dobrobit grada i svih nas", rekao je Kovačko.Održana je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara u prostorijama Društveno-kulturnog centra Daruvar.

Sjednica je započela himnom, a nakon toga je pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne, imovinsko-pravne poslove i društvene djelatnosti, Olga Šimon Danek, pozdravila sve prisutne i čestitala na izborima. Potom je pozvala da minutom šutnje odaju počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

Potom se utvrdio kvorum koji je sačinjavao petnaest vijećnika/Foto: Grad Daruvar
Potom se utvrdio kvorum koji je sačinjavao petnaest vijećnika/Foto: Grad Daruvar

Nakon utvrđivanja kvoruma koji je sačinjavao petnaest vijećnika jednoglasno je usvojen Dnevni red, koji je sačinjavao Izbor Mandatnog povjerenstva, Podnošenje Izvješća Mandatnog povjerenstva o mandatima članova Gradskog vijeća Grada Daruvara, Utvrđivanje člana Gradskog vijeća Grada Daruvara koji će presjedati sjednicom do izbora predsjednika, Polaganje svečane prisege članova Gradskog vijeća Grada Daruvara, Izbor Povjerenstva za izbor i imenovanja te Izbor predsjednika i dva potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Daruvara.

Za Mandatno povjerenstvo predloženi su za predsjednika Zdenko Franekić i Tomislav Karaula za člana povjerenstva što je jednoglasno i usvojeno. Kako se povjerenstvo sastoji od tri člana, jedan je član nedostajao kako bi povjerenstvo moglo funkcionirati pa je Igor Jareš predložio Dalibora Jareša za drugog člana što je također jednoglasno usvojeno.

Potom je Zdenko Franekić izašao na govornicu i pročitao Izvješće Mandatnog povjerenstva.

- U Gradsko vijeće Grada Daruvara kao predstavničko tijelo na temelju Konačnih rezultata izbora, izabrani su članovi HDZ, HSU i HDS sa nositeljem kandidacijske liste Damirom Lneničekom, odnosno Damir Lneniček, Vanda Cegledi, Danica Cetin Pajer, Antun Romozi, Marko Bogdan, Ivana Djedović i Nenad Peter - krenuo je Zdenko Franekić.

Ostali članovi 

Nadalje, s kandidacijske liste Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), čiji je nositelj liste Igor Jareš, izabrani su Igor Jareš, Danijela Štefan i Dalibor Jareš. S kandidacijske liste Grupe birača Vladimir Bilek izabrani su Vladimir Bilek, Tanja Novotni Golubić i Snježana Sabo.

Igor Jareš potpisuje svečanu prisegu/Foto: Grad Daruvar
Igor Jareš potpisuje svečanu prisegu/Foto: Grad Daruvar

Sa zajedničke liste koalicije Damir Bajs Nezavisna lista, Stranka umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ), Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati (HNS demokrati), Narodna stranka-reformisti, Nezavisni seljaci Hrvatske, Građansko-liberalni savez (GLAS), Hrvatska seljačka stranka braće Radić (HSS braće Radić), Hrvatska seljačka stranka (HSS) - čija je nositeljica bila Tanja Herceg - izabrani su Tanja Herceg i Ines Marijanović.

- Damir Lneniček izabran je za gradonačelnika Grada Daruvara, a Vanda Cegledi za zamjenicu gradonačelnika s iste kandidacijske liste. Damir Lneniček prihvatio je profesionalno obavljati dužnost gradonačelnika Grada Daruvara, a njegova zamjenica Vanda Cegledi izjasnila se da će svoju dužnost do daljnjeg obavljati volonterski - kaže Franekić.

Mandati u mirovanju

Vladimir Bilek izabran je za zamjenika gradonačelnika iz reda pripadnika češke nacionalne manjine te je pisano izjavio da će navedenu dužnost obavljati volonterski te mu mandat u Gradskom vijeću Grada Daruvara miruje po sili zakona. Tanja Novotni Golubić izabrana je za zamjenicu župana iz reda pripadnika češke nacionalne manjine, shodno čemu joj po sili zakona miruje vijećnički mandat u predstavničkom tijelu, radi zabrane istovremenog obavljanja nespojive dužnosti.

- Izabrane vijećnike koji su stavili svoj mandat u mirovanje, za vrijeme dok im mandat miruje zamjenjivat će zamjenici vijećnika, odnosno Damira Lneničeka zamjenjivat će zamjenik vijećnika Zdenko Franekić, Vandu Cegledi Tomislav Karaula, Ivanu Djedović Emina Šimek Kovačić, Danicu Cetin Pajer Ivor Kovačko, Vladimira Bileka Snježana Hopp i Tanju Novotni Golubić zamjenjivat će zamjenik vijećnice Tihomir Ježinac, koji je svoje pravo zamjene stavio u mirovanje iz osobnih razloga te će dužnost zamjenika vijećnice obavljati Saša Coufal - istaknuo je.

Dopunski izbori

Inače, na provedenim izborima u Gradskom vijeću Grada Daruvara nije osigurana zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine te će se broj članova Gradskog vijeća u ovom sazivu povećati za jedno mjesto.

- Radi ostvarenja odgovarajuće zastupljenosti nacionalnih manjina u predstavničkom tijelu, Vlada RH raspisat će dopunske izbore za predstavnike nacionalnih manjina u roku od 90 dana od konstituiranja predstavničkog tijela jedinice. Na provedenim izborima osigurana je odgovarajuća zastupljenost pripadnika češke nacionalne manjine - kaže Zdenko Franekić, predsjednik Mandatnog povjerenstva.

Dio vijećnika/Foto: Grad Daruvar
Dio vijećnika/Foto: Grad Daruvar

Tako dužnost vijećnika, odnosno zamjenika vijećnika počinju obnašati Zdenko Franekić, Tomislav Karaula, Ivor Kovačko, Antun Romozi, Marko Bogdan, Emina Šimek Kovačić, Nenad Peter, Igor Jareš, Danijela Štefan, Dalibor Jareš, Snježana Hopp, Saša Coufal, Snježana Sabo, Tanja Herceg i Ines Marijanović.

Polaganje prisege

Nakon što je jednoglasno prihvaćeno Izvješće slijedilo je Utvrđivanje člana koji će preuzeti predsjedanje sjednicom, a izabran je Antun Romozi s liste Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske stranke umirovljenika i Hrvatske demokršćanske stranke.

- Želim se zahvaliti na ukazanom povjerenju da vodim ostatak Dnevnog reda. Čestitam svima spomenutima na ovom mandatu - rekao je Antun Romozi.

Slijedio je izbor Povjerenstva za izbor i imenovanja, na kojoj je već postojeći prijedlog bio s liste HDZ, HSU i HDS; za predsjednika Povjerenstva Tomislav Karaula, a za vijećnika Marko Bogdan. Nedostajao je još jedan član te je Igor Jareš predložio Danijelu Štefan koja je izabrana za trećeg člana.

Za kraj je ostao Izbor predsjednika i dva potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Daruvara. Prijedlog je već postojao s liste HDZ, HSU i HDS za predsjednika Gradskog vijeća Ivor Kovačko i za potpredsjednika Saša Coufal. Nedostajao je još jedan član pa je Igor Jareš predložio Danijelu Štefan kao trećeg člana što je i jednoglasno usvojeno te je izborom predsjednika Gradsko vijeće Grada Daruvara konstituirano.

Za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Ivor Kovačko/Foto: Grad Daruvar
Za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Ivor Kovačko/Foto: Grad Daruvar

- Hvala vam na povjerenju. Nadam se da ćemo lijepo surađivati, a kada budu bitne teme, a sve su bitne, da ćemo ostaviti stranačke boje ispred vrata vijećnice, a unutra raditi za dobrobit grada i svih nas - za kraj je rekao odabrani predsjednik Gradskog vijeća Grada Daruvara, Ivor Kovačko.