Fotografija: Končanička OŠ ipak ne ide u program cjelodnevne nastave/Foto: ČOŠ Končanica
Končanička OŠ ipak ne ide u program cjelodnevne nastave/Foto: ČOŠ Končanica

Češka OŠ J. Ružičke Končanica ipak ne ide u program cjelodnevne nastave. Evo zašto

"S obzirom da smo manjinska škola, naša djeca imaju četiri sata češkog jezika više. A ono što eksperiment predviđa nije moguće strpati u normalan raspored", kaže ravnatelj Jaromir VrabecČeška osnovna škola Josipa Ružičke Končanica ipak neće sudjelovati u programu cjelodnevne nastave koji kreće ove jeseni, s novom školskom godinom.

Iako su se prijavili za novi eksperimentalni projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja, a idući tjedan su trebali ići na potpisivanje ugovora, ravnatelj škole Jaromir Vrabec danas je mailom obavijestio nadležno ministarstvo kako neće doći u Zagreb na potpisivanje jer ova končanička škola neće biti dio novog programa.

Ravnatelj Vrabec nam je ukratko pojasnio kako je glavni i osnovni razlog za tu odluku nedefinirani uvjeti za manjinske škole u koje spadaju i oni.

Manjinska škola

- S obzirom da smo manjinska škola, naša djeca imaju četiri sata češkog jezika više. A ono što eksperiment predviđa po novoj satnici, plus ta naša četiri sata – nije moguće strpati u normalan raspored. Previše je predmeta, odnosno previše je sati. Mi smo se s ovom nedoumicom više puta obratili Ministarstvu obrazovanja, no još uvijek nismo dobili nikakav odgovor. Stoga odustajemo od programa cjelodnevne  nastave, potvrdio je Jaromir Vrabec.

Budući da smo pisali OVDJE kako su se roditelji končaničkih učenika pobunili protiv uvođenja eksperimentalnog projekta, te su prikupili i mnoštvo potpisa u peticiji koju su predali svima nadležnima u školsko-obrazovnom sustavu, zanimalo nas je ima li ta roditeljska pobuna utjecaj na novu odluku da se ne ide u cjelovnevnu nastavu.

Dobra praksa

- Roditelji zapravo ne znaju što bi njihovu djecu dočekalo, misle da bi sva njihova djeca bila u školi cijeli dan, do 15 ili 16 sati. Niži razredi bili bi u školi do 13, možda 13 i 30 sati najviše. Kada bi se roditeljima to sve točno prezentiralo, vjerujem da bi njih 99 posto bilo za, podsjeća Vrabec koji nije mogao roditeljima objaviti točan raspored jer ga nije dobio od ministarstva. 

- Zapravo sam mišljenja da još kao društvo, nažalost, nismo dorasli pozitivnim promjenama kakva je i ova s cjelodnevnom nastavom, zaključio je Vrabec koji je svjestan da svaka nova odluka najprije bude loše prihvaćena.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!