Fotografija: Roditelji končaničke djece protiv su cjelodnevne nastave/Foto: ČOŠ Končanica, Privatni album
Galerija
Roditelji končaničke djece protiv su cjelodnevne nastave/Foto: ČOŠ Končanica, Privatni album

Roditelji iz Končanice: "Ne želimo cjelodnevnu nastavu". Ravnatelj: "Ugovor još nije potpisan"

"Čak 47 od 70 obitelji potpisalo je peticiju protiv ulaska u program cjelodnevne nastave. Smatramo da se tako važna odluka ne može donijeti bez suglasnosti roditelja", upozorava Tomaš ValentaKONČANICA – Češka osnovna škola Josipa Ružičke Končanica, uz Osnovnu škole Mate Lovraka iz Velikog Grđevca, jedina je koja se iz Bjelovarsko – bilogorske županije prijavila za program cjelodnevne nastave, novi eksperimentalni projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Iako ravnatelj končaničke škole Jaromir Vrabec još u travnju nije bio siguran treba li se škola prijaviti ili ne zbog nejasnoća vezanih za manjinske škole među kojima je i Končanica, ipak su donijeli potvrdan odgovor. Naime, samo 35 posto prosvjetnih radnika zaposlenih u Češkoj osnovnoj školi Josipa Ružičke Končanica, kazao nam je tada Vrabec, izjasnilo se protiv ulaska u eksperimentalni projekt cjelodnevne nastave u njihovoj školi.

- Naši učitelji nisu strogo protiv eksperimenta. Mišljenja su podijeljena. Imamo 35 posto učitelja koji su se izjasnili da ne žele. Ostalima ili je svejedno ili su za eksperiment. Imamo dosta roditelja kojima odgovara da im djeca do 15 sati budu u školi. To na neki način gledaju kao produženi boravak za svoju djecu, pojasnio je Vrabec u travnju i dodao kako mu je drago što je Ministarstvo shvatilo da treba omogućiti svima jednake uvjete. A ne da bogate sredine imaju produženi boravak, dok su male, siromašne općine za njega zakinute, zaključio je.

Spontana reakcija roditelja

No, s ovom odlukom Škole, ne slažu se svi roditelji. Naime, nekolicina njih, pokrenula je peticiju protiv ulaska končaničke škole u eksperimentalni projekt. Kako nam kažu predstavnici roditelja Tomaš Valenta, Ivana Sertić Patek i Dalibor Putak, iako su se roditelji većinski izjasnili da to ne žele, vodstvo škole taj je njihov odgovor ignoriralo.

Roditelji Dalibor Putak, Ivana Sertić Patek i Tomaš Valenta/Foto: Privatni album
Roditelji Dalibor Putak, Ivana Sertić Patek i Tomaš Valenta/Foto: Privatni album

- Ova peticija je zapravo spontana reakcija nas roditelja na događaje koji su prethodili uključenju naše škole u eksperimentalni program cjelodnevne nastave. Usmjerena je u prvom redu protiv cjelodnevne nastave, ali usmjerena je i protiv jednog nasilnog i nedemokratskog načina na koji je sve skupa provedeno, kazao nam je Tomaš Valenta dodavši kako se na peticiji nalazi 47 potpisa koji predstavljaju 47 od ukupno 70 obitelji iz kojih će ujesen djeca krenuti u neki od osam razreda osnovne škole u Končanici.

- Radi se dakle o približno dvotrećinskoj većini svih roditelja odnosno djece. Peticiju smo osobno predali ravnatelju Jaromiru Vrabecu te smo ju dopisno poslali Bjelovarsko -bilogorskoj županiji koja je osnivač škole, kao i nadležnom ministarstvu.

Podsjećamo, sve osnovne škole u Hrvatskoj su prije odluke o ulasku u eksperimentalni program na neki način konzultirale roditelje svoje djece. Negdje je to napravljeno putem anketnog listića, a negdje, kao kod nas, putem roditeljskog sastanka. I u praktično svim školama, nakon što su se roditelji izjasnili protiv cjelodnevne nastave, ta priča bi stala. U Končanici se na roditeljskom sastanku (podijeljenom na dva dijela, tj na niže i više razrede) oko 60 posto prisutnih roditelja izjasnilo protiv eksperimentalnog programa, a oko 25 posto je glasalo za. Nekoliko dana kasnije ravnatelj je dao intervju upravo vašem portalu, gdje između ostalog navodi da „dosta roditelja podržava cjelodnevnu nastavu“ te obavještava javnost da će prijaviti školu u taj projekt, podsjeća Valenta čije dvoje djece idu u ČOŠ Končanica. Jedno u 4. razred, drugo u 7. razred.

Nepoštovanje prema roditeljima

Dodao je kako, iako im je ravnatelj prilikom predaje peticije jasno dao do znanja da njemu nije potrebna suglasnost roditelja za uključenje škole u cjelodnevnu nastavu, smatraju da je ignoriranjem rezultata glasovanja roditeljima iskazano izrazito nepoštovanje, te je narušena dobra praksa koja je primijenjena u svim drugim školama.

-Ovom peticijom podsjećamo ravnatelja da nije imao podršku roditelja niti prije, a nema ju niti sada, te ga još jednom molimo da ne prisiljava našu djecu na niti jedan oblik cjelodnevne nastave, jer takva nastava ne znači samo više vremena provedenog u školi, nego utječe na život i svakodnevicu čitave obitelji. Zbog toga smatramo da se tako važna odluka ne može donijeti bez suglasnosti roditelja, zaključuje Valenta i naposljetku zahvaljuje svim roditeljima koji su reagirali na upuštanje škole u jedan novi i nedovoljno pojašnjen izazov.

- Prije svega želimo zahvaliti svim roditeljima koji su potpisali peticiju, znamo da to nije bilo jednostavno za njih. Također zahvaljujemo i onim roditeljima koji su nam izrazili usmenu podršku, ali peticiju nisu potpisali, njihove razloge također razumijemo, poručio je Valenta.

Izvjesnije je da ne idemo nego da idemo u projekt cjelodnevne nastave, smatra ravnatelj Vrabec/Foto: ČOŠ Končanica
Izvjesnije je da ne idemo nego da idemo u projekt cjelodnevne nastave, smatra ravnatelj Vrabec/Foto: ČOŠ Končanica

Kontaktirali smo ravnatelja Jaromira Vrabeca kako bismo doznali mijenja li peticija roditelja odluku Škole da se ide u program cjelodnevne nastave.

Vrabec: "Vjerojatno nećemo ući"

- Još uvijek ugovor nije potpisan jer s Ministarstvom nismo definirali nejanoće zbog činjenica da smo manjinska škola. Kao što sam rekao ranije, ne znamo kako bi se trebala odvijati nastava materinjeg jezika. Sedmaši i osmaši bi trebali imati devet sati, što je neprihvatljivo. Ja sam i roditeljima rekao, dok god nije definiran taj dio, mi nećemo potpisati ugovor, pojašnjava Vrabec.

Zanimalo nas je ukoliko se taj dio definira, što će onda biti. Odnosno, hoće li peticija utjecati na promjenu odluke.

- Teško mi je sada reći. Mi smo i dosad imali osam sati. Ne vidim tu neki problem što bismo nastavu produžili za nekih 20-ak minuta, a zapravo je riječ o pauzama koje bi djeci itekako dobro došle. Dosad ih nije bilo, a učenici su imali svega 15 minuta pauze u danu. I odrasli koji rade imaju veću pauzu od naše djece, pojašnjaca Vrabec koji podsjeća kako Javni poziv od škola traži samo suglasnost Škoskog odbora.

- Ja imam suglasnost Školskog odbora na prijavu u eksperimentalni projket, no još uvijek nemam za sudjelovanje jer nije definiran nastavni plan za manjinske škole. Kada će taj dio biti definiran, onda će Školski odbor donijeti svoju konačnu odluku ide li se ili ne u cjelodnevnu nastavu, ističe Vrabec. 

Budući da je već krenulo ljetno razdoblje i godišnji odmor, Vrabec nije optimističan jerr kako kaže, već dobro debelo kasne sa svime.

- Iz Ministarstva su obećali da će nam javiti. Još uvijek nisu zvali. Ja ću ih opet kontaktirati, no najvjerojatnije da mi nećemo stići sve to definirati i upasti u program, smatra Vrabec.

- Neke aktivnosti oko provedbe programa cjelodnevne nastave poput seminara za učitelje ili popunjavanje tablice za sredstva već su krenule, a ja po tom pitanju ne mogu ništa jer ne znam odgovor Ministarstva. Izvjesnije je da ne idemo nego da idemo u projekt, zaključio je Vrabec.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!