Fotografija: Projekt je dobar je uvod u 2021. godinu, poručio je župan Damir Bajs/Foto: BBŽ
Projekt je dobar je uvod u 2021. godinu, poručio je župan Damir Bajs/Foto: BBŽ

Čak 61 novozaposlena žena brinut će se o 366 starijih i nemoćnih u 8 općina BBŽ-a

Zahvaljujući partnerskim odnosima obuhvatit ćemo veliki dio naše županije i tako omogućiti da naši najstariji sugrađani dobiju potrebnu skrb - rekao je župan Damir BajsNakon što je dvije godine uspješno provođen projekt Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije, kojeg je kao nositelj provodila Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s 12 partnera, druga faza ovog projekta prošla je sve faze odobrenja. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je Odluku o financiranju, a potpisan je i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za europski projekt "Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije-faza II". 

Bespovratna sredstva

Putem projekta će biti zaposlena 61 žena koje će skrbiti o 366 krajnjih korisnika. Ukupna vrijednost projekta je 5.3 milijuna kuna, a sredstva su u potpunosti bespovratna.

- Iako je naša županija treća u Hrvatskoj po povlačenju europskog novca, taj uspjeh ne bismo mogli ostvariti sami. Ovaj projekt dobar je uvod u 2021. godinu, a provodit ćemo ga u suradnji s 12 partnera. Zahvaljujući partnerskim odnosima obuhvatit ćemo veliki dio naše županije i tako omogućiti da naši najstariji sugrađani dobiju potrebnu skrb. Parterski odnosi, okupljanje i zajednički interesi upravo je ono čemu želimo težiti - rekao je prilikom predstavljanja projekta župan Damir Bajs.

Svaka od novozaposlenih žena brinut će o šest korisnika, a uz redovite obilaske pomagat će im u kućanskim poslovima, nabavci lijekova, kuhanju obroka i slično. Sami korisnici čestu su znali naglašavati da im uz te poslove posebno znači socijalni kontakt te razgovor koji ostvaruju sa ženama koje o njima brinu. Jedan o partnera na projektu je i Općina Veliko Trojstvo.

- Ovaj projekt u našoj općini koristimo gotovo 14 godina. U ovoj fazi projekta zaposlit će se 10 žena koje će brinuti o 60 korisnika - rekao je načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić te dodao da odličnu suradnji sa Županijom ostvaruju kroz mnoge druge projekte.

Bitan projekt

Baš kao i u Velikom Trojstvo, deset žena bit će zaposleno i na području Općine Ivanska. Načelnik Željko Marvin na konferenciji za novinare istaknuo je da ovaj posebno znači korisnicima koji nemaju gotovo nikoga. Uz navede općine u projektu će sudjelovati i Općine Velika Pisanica, Berek i Veliki Grđevac. Također pomoć će dobiti i korisnici Doma za starije u Bjelovaru u sklopu kojeg će 15 žena skrbiti o 90 korisnika s područja Općina Dežanovac, Nova Rača i Velika Trnovitica.

- Riječ je o vrlo bitnom projektu koju ima kontinuitet te dugo traje. Veseli me što će o 90 građana naše županije skrbiti 15 novozaposlenih žena. To je samo nastavak skrbi budući da već skrbimo o korisnicima Doma za starije. Treba istaknuti da osobe koje duže ostaju sa svojim bližnjima u svojim sredinama duže ostaju zdravije i sretne - zaključila je Jasmina Radojčić, ravnateljica Doma za starije u Bjelovaru. 

Uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju koja je nositelj, partneri na projektu su i Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područni ured Bjelovar, ali i Centri za socijalnu skrb Bjelovar, Daruvar, Garešnica, Grubišno Polje i Čazma.