Fotografija: Cesta Daruvar - Končanica snimljena ujutro oko 8 sati/Foto: MojPortal
Cesta Daruvar - Končanica snimljena ujutro oko 8 sati/Foto: MojPortal

Pogledajte kako je polarni val donio suhi snijeg koji se ledio na cesti

Dok smo se vozili cestom iz Daruvara prema Končanici vidjeli smo kako je jedan automobil na cesti proklizao, zatim dva puta zavrtio oko svoje osi te sletio sa ceste. Vozio je brzinom između 20 i 30 kilometara na sat, dakle uopće nije vozio brzo.

Hrvatsku je zahvatio polarni val zbog kojeg će se temperature tijekom noći i jutra u dijelovima zemlje spuštati i do -12 stupnjeva. 

Snijeg je rano ujutro počeo padati u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Padao je takozvani suhi snijeg koji je na cestama brzo počeo stvarati i tanki ledeni pokrivač. Dok smo se vozili cestom iz Daruvara prema Končanici vidjeli smo kako je jedan automobil na cesti proklizao, zatim dva puta zavrtio oko svoje osi te sletio s ceste. Vozio je brzinom između 20 i 30 kilometara na sat, dakle uopće nije vozio brzo.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za hladne valove diljem zemlje idućih dana koji mogu ugroziti ljudsko zdravlje. 

Danas će temperature biti niske, -10 u gorju, u većini unutrašnjosti temperatura će se kretati između -7 i -2, na obali i otocima od -1 na sjevernom dijelu do 5 na jugu.

Kako javlja DHMZ, u unutrašnjosti države padat će snijeg, osobito u prvom dijelu dana kad je u središnjim kopnenim predjelima moguća i slaba kiša koja se smrzava u dodiru s podlogom. No, ono što je dobro jest da se ne očekuje obilni snijeg.

Povremeno slabog snijega, uz osjetan pad temperature bit će u unutrašnjosti. Snijeg će većinom padati u sjevernim kopnenim predjelima, ponajprije u Slavoniji i Baranji. Od petka se očekuju dulja sunčana razdoblja. No, sa sjevera će stizati osjetno hladniji zrak zbog čega je DHMZ objavio upozorenje na opasnost od hladnog vala. Njegov je vrhunac u nedjelju.

Pogledajte klipove koje smo snimili ujutro na cesti Daruvar-Končanica:

PREPORUKE HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Ne boravite dugo na otvorenom

Izbjegavajte izlazak u jutarnje ili noćne sate kada su temperature najniže. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu da se prekine boravak na hladnoći. Također izbjegavajte sve aktivnosti koje mogu uzrokovati brzo umaranje i izazvati ubrzano disanje pri niskim temperaturama. Ako vam grijanje nije dostupno, kao privremeno rješenje možete provoditi vrijeme u trgovačkim centrima.

Obvezni kapa, šal i rukavice

Ako ne možete izbjeći izlazak na hladnoću, zaštitite glavu kapom, jer se 30 % topline gubi iz područja glave. Ruke zaštitite rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Lice i usnice zaštitite kremom i balzamom za usnice.

Pripazite na odjeću i obuću

Odjenite više slojeva tople, ne preuske, odjeće po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Izuzetno je važna obuća otporna na vlagu. Izbjegavajte neudobnu obuću visokih potpetica radi smanjenja rizika od pada i ozljeda.

Budite u kontaktu sa svojim starijima

Starije osobe, osobito kronični bolesnici, zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. U hladnim mjesecima održavajte redoviti kontakt sa starijim osobama i osigurajte da uvijek uza sebe imaju osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Što učiniti u slučaju ozljede hladnoćom?

U slučaju pojave početnih simptoma hipotermije ili ozeblina (trnci u prstima, smanjen osjet prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol) potrebno je u što kraćem roku potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postupno ugrijavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se konzumirati tople bezalkoholne napitke (čaj, juhe) te potražiti stručnu medicinsku pomoć kod nadležnog liječnika.