Fotografija: Zapovjednik JVP Bjelovar Davor Đalog/Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Zapovjednik JVP Bjelovar Davor Đalog/Foto: Grad Bjelovar

JVP Bjelovar ostaje bez 20 posto vatrogasaca: Nadamo se da ćemo uspjeti popuniti kadar

Vatrogasci su itekako svoju mirovinu zaslužili, ali doista mi nije jasno zašto je država odlučila stimulirati ljude visokim otpremninama, čudi se gradonačelnik Dario HrebakU svega nekoliko mjeseci čak devet vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Bjelovara odlazi u zasluženu mirovinu. Točnije, dvoje vatrogasaca umirovilo se krajem prošle godine, dok će sedmero njih svoju profesionalnu karijeru zaključiti krajem idućeg mjeseca.

S obzirom na to da znamo koliko su vatrogasci bitni za svaku, pa tako i našu zajednicu, a jednako tako svjedočimo da upravo oni među prvima izlaze na teren u slučaju mnogih nezgoda, što se potvrdilo i prilikom nedavnog potresa u Petrinji, vjerujemo da je svaki od njih svoju mirovinu itekako zaslužio.

Vatrogasna škola

Ono što bi mogao biti problem glede spomenutih mirovina je podatak da JVP Bjelovar trenutno zapošljava 36 operativnih djelatnika. Dakle, od veljače taj broj mogao bi se smanjiti za 20 posto, što nam je potvrdio i zapovjednik JVP Bjelovar, Davor Đalog.

- Na tržištu rada vatrogasni kadar trenutno je deficitaran. U vatrogasnoj školi intenzivno se provode aktivnosti osposobljavanja i školovanja vatrogasaca, stoga se nadamo da ćemo na proljeće uspješno popuniti naše kadrove, rekao je Đalog.

Prema njegovim riječima, zbog nedostatka djelatnika postoji mogućnost da će u proljeće uvjeti rada biti otežani, ali ne i katastrofalni.

– Pripremljeni smo da u tom kraćem periodu obustavimo korištenje godišnjih odmora, dok ne popunimo redove.  Ono što mogu garantirati je da će naša postrojba i dalje pružati adekvatnu zaštitu, a nedostatak radne snage naši građani neće osjetiti, poručio je Đalog. 

Povećanje otpremnina

Prema novom Zakonu u vatrogastvu koji je na snagu stupio početkom prošle godine, osim redovnog puta, vatrogasci pravo na mirovinu mogu ostvariti i temeljem Rješenja glavnog zapovjednika. Upravo tu mogućnost iskoristit će 6 od 7 djelatnika JVP Bjelovar koji s radom prestaju idućeg mjeseca, što nam je potvrdio i zapovjednik Đalog. Riječ je o vatrogascima starosne dobi između 54 i 58 godina.

Zapovjednik JVP Bjelovar Davor Đalog i gradonačelnik Dario Hrebak/Foto: Grad Bjelovar
Zapovjednik JVP Bjelovar Davor Đalog i gradonačelnik Dario Hrebak/Foto: Grad Bjelovar

Također, novi zakonom bitno je povećan iznos otpremnina koje vatrogasci dobivaju odlaskom u mirovinu. Treba istaknuti da će u ovom slučaju za mirovine spomenutih vatrogasaca Grad Bjelovar u proračunu morati osigurati oko milijun kuna, stoga smo za komentar upitali i bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka. 

Loša poruka države

- Vatrogasci su itekako svoju mirovinu zaslužili, ali doista mi nije jasno zašto je država odlučila stimulirati ljude visokim otpremninama. U konkretnom slučaju radi se o iznosima između 100 i 130 tisuća kuna bruto. Smatram da se time šalje loša poruka prema drugim službama sigurnosnog sustava poput policije, vojske ili zdravstvenih djelatnika koji nemaju pravo na tolike otpremnine - istaknuo je Hrebak i ponovio da ne želi umanjivati ulogu vatrogasca koji su godinama izlagali sebe s ciljem da zaštite druge Bjelovarčane i njihovu imovinu, ali da jednako tako misli da se njihovo iskustvo i potencijal mogao koristiti još neko vrijeme. 

Za razliku od zapovjednika Đaloga, Hrebak smatra da će odlazak velikog broja bjelovarskih vatrogasaca u mirovinu stvoriti probleme u funkcioniranju JVP Bjelovar.

- Ne osjećam se odgovornim za tu situaciju i mišljenja sam da je zakonodavac u ovom slučaju zakazao. Nije problem u milijun kuna iz našeg proračuna, ali slična situacija je u većini gradova i onda taj iznos više nije milijun kuna, nego puno veći, zaključio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.