Fotografija: Građani su ipak uspjeli dokazati da žive u prašini//Foto: MojPortal
Galerija
Građani su ipak uspjeli dokazati da žive u prašini//Foto: MojPortal

Igor Brajdić potvrdio: "Buka iz Kronospana je prekoračena, nepravilnosti ima i u Bjelinu"

"Inspekcije su u obje tvrtke pronašle nepravilnosti. I dalje su dobrodošli u Bjelovar, neka rade, ali neka poštuju i grad u kojem rade. Ne vjerujem da bilo gdje Europi posluju na ovakav način", bio je prilično jasan BrajdićNakon što smo objavili dvije priče o borbi Bjelovarčana s piljevinom iz tvrtki Bjelin i Kronospan koji posljednjih tjedana imaju znatno narušenu kvaliteu života, o čemu više pročitajte OVDJE i OVDJE, javili su nam se mnogobrojni građani koji godinama pokušavaju i putem inspekcija dokazati da tvtke rade mimo propisanih zakona. Osim što je grad pun piljevine, buka je postala nesnosna.

Iako smo o ovome problemu pokušali kontaktirati ndležne osobe u spomenutim tvrtkama, na naše upite ne odgovaraju. Nisu nam odgovorii na postavljena pitanja niti prošle godine, kada smo PRVI PUT pisali o problemu piljevine i buke u Bjelovaru. 

Piljevina koju su prošlog tjedna udisali stanovnici Podravske ulice/Foto: Pavle Toth
Piljevina koju su prošlog tjedna udisali stanovnici Podravske ulice/Foto: Pavle Toth

No, zato redovito komuniciraju s bjelovarskim dogradonačelnikom Igorom Brajdićem koji je od početka upoznat s problemom s kojima mu se suočavaju građani. Ovoga puta, otkrio nam je, čvrsto je stao na stranu ljudi, a doznao je i kako je inspekcija u Kronospanu pronašla nepravilnosti.

Piljevina ulazi u oči

- Svakom gradu su bitna radna mjesta, ali važna je i kvaliteta života Bjelovarčana. Nikada nije bilo ovako strašno što se tiče piljevine i buke i zato sam sada stao u obranu Bjelovarčana. Napominjem da ja živim jako blizu tih tvrtki, na nekih 300 metara udaljenosti i svakodnevno prođem Slavonskom cestom pokraj njih. Dok se vozim biciklom piljevina ulazi u oči, a svaki dan ju imamo i u svojim dvorištima. To je nedopustivo, kazao je bjelovaraki dogradonačelnik Igor Brajdić i potvrdio kako ima korektne poslovne odnose i s Kronospanom i s Bjelinom, no isto tako očekuje da i oni budu korektni.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

- Poštujem radna mjesta, ali i oni trebaju poštovati Bjelovarčane. U  Bjelinu je ovaj tjedan inspekcija utvrdila nepravilnosti vezano uz održavanje okoliša i nakupljanja krupnih čestica piljevine. Ovaj tjedan sam i osobno sa suradnicima posjetio tu tvrtku. Iako tamo ima piljevine, ipak je nema u velikim količinama na otvorenome. Koliko saznajem, ići će i u izmjenu građevinske dozvole te će potpuno zatvoriti i taj preostali dio s piljevinom na otvorenome i to je sada prioritet. Ima dosta zelenila u krugu tvrtke što je dobro. Vjerujem da će problem riješiti, a osobno ću stalno pratiti razvoj situacije i što poduzimaju po tom pitanju, istaknuo je Brajdić i potom se osvrnuo na stanje u Kronospanu.

Prekoračenje buke

- Što se tiče tvrtke Kronospan sazvao sam hitan sastanak idući tjedan s njihovim direktorima. Tamo je situacija puno lošija po mojem mišljenju, a i po snimkama koje dobivam od građana.

Igor Brajdić/Foto: Martina Čapo
Igor Brajdić/Foto: Martina Čapo

Neslužbeno sam saznao da je u Kronospanu inspekcija ustanovila prekoračenje buke te će se pokrenuti prekršajni nalog. Na snimkama koje dobivam vide se i veliki oblaci piljevine koja leti zrakom. To je nedostupivo! Stupili smo u kontakt sa HZJZ Primorsko goranske županije koji su ovlašteni provoditi mjerenje kvalitete zraka i imaju uređaje koji mjere kvalitetu zraka te ćemo ove godine postaviti dva mjerna uređaja u neposrednoj blizini Bjelina i Kronospana.

Pogled iz Radničkog naselja/Foto: Ivan Galir
Pogled iz Radničkog naselja/Foto: Ivan Galir
Pogled na Kronošpan/Foto: Pavao Toth
Pogled na Kronošpan/Foto: Pavao Toth

Nećemo otkrivati datume mjerenja već ću samo reći da ćemo s mjerenjem nastaviti i iduće godine. Ova inicijativa koju sam pokrenuo usmjerena je prema brizi za zdravlje i dobrobit i radnika i građana. Još jednom napominjem tvrtke su dobrodošle u Bjelovar i neka rade, ali neka poštuju i grad u kojem rade. Ne vjerujem da bilo gdje drugdje u Europi posluju i rade na ovakav način, bio je prilično jasan Brajdić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!