Fotografija: Bjelovarčani su očajni zbog svakodnevne piljevine/Foto: Ivan Galir
Galerija
Bjelovarčani su očajni zbog svakodnevne piljevine/Foto: Ivan Galir

Agonija Bjelovarčana se nastavlja: "Ručali smo na terasi, a oči su nam suzile od prašine"

"Imam dobru suradnju s obje tvrtke i nije Grad nadležan za kontrolu procesa, no kao zamjenik gradonačelnika apeliram na tvrtke da ubrzaju procese zaštite jer od nekud piljevina zaista dolazi", poručio je BrajdićJučerašnji dan za Bjelovarčane bio je ponovno u znaku borbe protiv piljevine. Od samoga jutra javljali su nam se građani iz više ulica koje su okrenute prema tvornicama Kronospan i Bjelin. Ponovno su nam slali fotografije i pitali nas je li Grad Bjelovar upoznat s poslovanjem ovih tvrtki i što rade inspekcije.

- Šaljem vam nove fotografije automobila prekrivenog piljevinom. Imate li kontakte nadležnih inspekcija, ovako se ne može živjeti, poručili su građani iz Podravske ulice.

Vjetar nosi piljevinu

Kronospan obavijen oblakom piljevine poslali su nam građani Radničkog naselja koje se nalaze 300 metara zračne udaljenosti od tvornice.

Automobil u Podravskoj ulici/Foto: Pavao Toth
Automobil u Podravskoj ulici/Foto: Pavao Toth

- Ujutro je još bilo "dobro". Trebali ste vidjeti naše naselje od 14 sati pa na dalje, kada je počeo puhati vjetar. Bili smo u oblaku piljevine. Pokušali smo ručati vani, a oči su suzile od prašine. Rekao sam supruzi da brzo unese rublje u kuću. Bili smo primorani topli jesenski dan provesti u zatvorenom jer boravak na dvorištu nije bio opcija, kazao nam je Ivan Galir iz Radničkog naselja. Ujedno nam je ispričao kako posljednjih mjesec dana biciklom ide na posao u grad. 

Pogled na Kronospan/Foto: Pavao Toth
Pogled na Kronospan/Foto: Pavao Toth

- Kada prolazim pored Bjelina i Kronospana, doslovno prolazim kroz oblak piljevine. Ovo je agonija koja ne prestaje. Te elevatore koji dižu drvnu masu trebalo bi zatvoriti. Nisu problem samo filteri već otvoreni pogon s kojeg se prilikom drobljenja i mrvljenja drvne mase širi piljevina gradom. Očajni smo. Dosta nam je torture, poručio je Galir koji nam je također ustupio fotografije Kronospana snimljene s njegove terase.

Iz tvrtki šute

Budući da nam iz nijedne tvrtke nisu odgovorili na naše upite poslane prije nekoliko dana kada smo posljednji put objavili priču o Bjelovarčanima koji se guše od piljevine, upitali smo dogradonačelnika Igora Brajdića je li on uspio dobiti odgovore od spomenutih tvrtki.

Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković
Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković

- Zatražio sam očitovanje obje tvrtke krajem rujna ove godine. Poštujem radna mjesta, no kvaliteta života ljudi mi je na prvome mjestu.

Kronospan se očitovao navodeći da ima propisanu obvezu periodičkih mjerenja sukladno izdanom Rješenju o okolišnoj dozvoli od strane nadležnog ministarstva te da se nakon mjerenja ovlaštene osobe tijekom veljače i kolovoza 2023. godine, ni jedan parametar nije prekoračio u odnosu na propisane granične vrijednosti.

Brajdić: "Piljevina odnekud zaista dolazi"

Iz Bjelina su se očitovali da se sav nusproizvod koji je nastao u preradi drva melje i odlaže u silose. 

Grad Bjelovar provest će o svom trošku, a sukladno zahtjevu Državnog inspektorata, mjerenje posebne namjene, odnosno procjene razine onečišćenosti. Poslali smo upit na nekoliko adresa te očekujem povratnu informaciju ovlaštenih tvrtki.  

Pogled iz Radničkog naselja/Foto: Ivan Galir
Pogled iz Radničkog naselja/Foto: Ivan Galir

Ponavljam da imam dobru suradnju s predstavnicima obje tvrtke i nije Grad nadležan za kontrolu procesa, no kao zamjenik gradonačelnika apeliram na tvrtke da ubrzaju procese zaštite jer od nekud piljevina zaista dolazi, poručio je Brajdić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!