Fotografija: Mnoštvo mališana zarazilo se šarlahomFoto: Martina Čapo
Galerija
Mnoštvo mališana zarazilo se šarlahomFoto: Martina Čapo

Bjelovarske mališane pomeo šarlah: "Ima ga više nego u zadnjih nekoliko desetljeća"

"U ovom trenutku na ekranu pred sobom imam 8 do 10 kartona djece kod kojih je sa HZJZ BBŽ-a potvrđena pristutnost betahemolitičkog streptokoka grupe A. To je u jednome danu", pojašnjava doktorica"Ove godine ima jako puno šarlaha. Impresivno je da u ovoj 2023. godini ima više šarlaha nego koliko sam ga ja ukupno u svom višedesetljetnom radnom stažu vidjela. No, ima i djece koja imaju jako upaljeno ždrijelo. Majke već znaju kako to izgleda. Žarko crveno grlo i po nepcu točkice, a jezik malinast. Uglavnom radimo briseve ždrijela i dobijemo da je to betahimolitički streptokok", potvrdila nam je to danas bjelovarska pedijatrica Marija Čatipović.

Kaže kako ju roditelji često pitaju je li šarlah isto što i streptokok.

Streptokok nije isto što i šarlah

- Nije isto. Kada je riječ o jakoj upali grla govorimo o streptokoknoj upali. No, to dijete uvijek potencijalno može dobiti šarlah koji je pak, popraćen osipom. To su karakteritične sitne točkice po tijelu, najviše ih djeca imaju ispod pazuha, na preponama, kako kažemo bikni zona, pojašnjava dr. Čatipović i ističe kako zasad za streptokok ne postoji cjepivo. 

Sporadičnih slučajeva zaraze šarlahom, nastavlja naša sugovornica, uvijek je bilo. No, ne u toj mjeri kao ove godine.

- Ja u ovom trenutku na ekranu pred sobom imam osam do 10 otvorenih kartona djece kod kojih je sa Zavoda za javno zdravstvo BBŽ-a potvrđena pristutnost betahemolitičkog streptokoka grupe A. To je u jednome danu, pojašnjava doktorica koja razlog za ovolikom zarazom vidi prvenstveno u izostanku zime. 

Osip je karakterističan za šarlah/Foto: Martina Čapo
Osip je karakterističan za šarlah/Foto: Martina Čapo

- Svi naši problemi proizlaze zbog klimatskih promjena. Nema više prave zime, nema snijega kako ga je nekada bilo. U svom dugogodišnjem radu primjećujem i smatram da je to razlog za sve više dječjih bolesti i zaraza. Često to govorim, a potvrda da je to istina je i pedijatrijsko predavanje koje je bilo održano u listopadu u Rovinju. Jedan profesor je baš govorio o utjecaju vremena na dječje zdravlje. Prevodim to predavanje i slažem slajdove, mislim da će to biti jedno od popularnijih predavanja koje mislim prezentirati roditeljima, ističe dr. Čatipović koja umiruje roditelje i poručuje im kako nema panike.

Osip

Šarlah se, priznaje, proširio u svim dječjim kolektivima, u vrtićima i školama, no razloga za pretjeranom brigom nema.

Dodajmo, period od ulaska streptokoka u organizam do početka bolesti (inkubacija) kod šarlaha iznosi 3-5 dana. Početni stadij bolesti karakteriziran je naglom pojavom karakterističnog trijasa simptoma: povišene temperature, grlobolje i povraćanja. Uz navedeno javlja se i glavobolja, malaksalost, bolovi u trbuhu, a nerijetko i bolovi u mišićima i zglobovima. 

Stadij osipa obilježen je razvojem sitnotočkastog osipa drugi do treći dan od pojave prvih simptoma. Prvo se javlja na vratu, a potom na trupu i ekstremitetima. Kada se u potpunosti razvije, najgušći je u pazušnim jamama, području prsa, donjem dijelu trbuha, preponama i unutarnjoj strani natkoljenica. Ne javlja se na licu, dlanovima i tabanima. 

Potpuni oporavak

Stadij perutanja (ljuštenja) se javlja 7-10 dana nakon nestanka osipa, kad počinje perutanje kože, posebno izraženo u području pazušnih jama, prepona, kao i na dlanovima i tabanima (posebno vršcima prstiju). Navedeni stadij može trajati nekoliko tjedana.

Krajem prvog i početkom drugog tjedna simptomi bolesti postupno jenjavaju te, ukoliko se ne pojave komplikacije, bolest završava postupnim i potpunim oporavkom.