Fotografija: Daruvarske majke pokazale su interes za rad bjelovarskog Obiteljskog centra koji organizira brojne radionice za najmlađe//Foto: Vojko Basic/CROPIX, Udruga mladih Nada Daruvar
Galerija
Daruvarske majke pokazale su interes za rad bjelovarskog Obiteljskog centra koji organizira brojne radionice za najmlađe//Foto: Vojko Basic/CROPIX, Udruga mladih Nada Daruvar

Daruvarske majke slušale sve o odgovornom roditeljstvu: "Evo koja je uloga oca, ali i baka"

"Daruvarske majke pokazale su interes za rad bjelovarskog Obiteljskog centra, odnosno za radionice Baby fitness, Naše malo sunce i Rastimo zajedno kojima su oduševljene", kaže dr. ČatipovićDARUVAR - „Odgovorno roditeljstvo” naziv je predavanja koje je jučer u Društveno-kulturnom centru u Daruvaru održala bjelovarska pedijatrica Marija Čatipović. Kao i ranije teme vezane uz roditeljstvo, i ovo predavanje je organizirala daruvarska Udruga mladih Nada.

O čemu se razgovaralo i koliko se daruvarskih roditelja odazvalo, upitali smo dr. Čatipović.

Odgovorno roditeljstvo

- Došlo nam je 10-ak mama. Uvijek može odaziv biti i veći, no bilo je jako lijepo. Razgovarali smo o temi Odgovorno roditeljstvo. Dotaknuli smo se kako je važno od samog začeća da je majka mirna, da ima dobre uvjete života, da ima podršku partnera, beba osjeća dodire po trbuhu. Važno je pričati bebama u trbuhu jer se one čak okreću prema glasu. Važna je, isto tako, prehrana majke, te da nije u stresu, kao i redovito uzimanje dodataka. Pokazala sam im jedno istraživanje koje dokazuje kako su još uvijek majke angažiranije oko djece. Od 240 ispitanika, 210 je bilo žena, kaže dr. Čatipović koja ističe kako je majčinstvo uistinu Bogom dano razdoblje u životu žene.

Foto: Udruga mladih Nada
Foto: Udruga mladih Nada
Foto: Udruga mladih Nada
Foto: Udruga mladih Nada

- Žene su još uvijek te koje funkcioniraju na temelju multitaskinga, više stvari odjednom, kaže pedijatrica koja nam otkriva da su majke koje su došle na predavanje veoma zadovoljne onime što su čule.

Važna podrška okoline

- Pokazalo se da je roditeljima savjet pedijatra na prvom mjestu kada su u pitanju djeca i njihovo zdravlje. Ja sam mišljenja da bi bake i djedovi trebali biti možda biti i veća psihološka podrška svojoj djeci kada su u pitanju unuci. Naročito oni koji imaju više djece. Ja često tim bakama znam reći kako je njihovo pedijatrijsko znanje ravno mojem, ako nije i veće zbog iskustva koje imaju. No, katakd bake znaju pasti pod utjecaj informacija na internetu pa prestanu vjerovati sebi i svojoj mudrosti. S druge strane, majkama toleriram sve, kaže dr. Čatipović.

Foto: Udruga mladih Nada
Foto: Udruga mladih Nada

Naposljetku valja reći kako su daruvarske majke pokazale interes za rad bjelovarskog Obiteljskog centra.

- Pričala sam kako u Bjelovaru postoje radionice Baby fitnessa za djecu do 6 mjeseci, zatim idu radionice Naše malo sunce i naposljetku Rastimo zajedno. Majke su bile oduševljene time pa sam ih spojila s našim Obiteljskim centrom u Bjelovaru, zaključuje dr. Čatipović.

Podsjetimo, ovo je predavanje održano u sklopu projekta " Podrška roditeljstvu - Sretna mama, sretna beba" te se provodi uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!