Fotografija: Dnevno dr. Čatipović već tjednima u prosjeku pregleda više od 80 malih pacijenata, većinom vrtićanaca/Foto: Martina Čapo
Galerija
Dnevno dr. Čatipović već tjednima u prosjeku pregleda više od 80 malih pacijenata, većinom vrtićanaca/Foto: Martina Čapo

Rapidno porastao broj bolesne djece u vrtićima i školama u BBŽ-u

Trenutno u vrtiću najviše vladaju crijevne viroze i one povezane s respiratornim tegobama, a ima nešto i covidom zaraženih mališanaNešto hladnije vrijeme nego inače u rujnu najvjerojatnije je, uz neke druge neizbježne klimatske faktore, utjecalo da su vrtići i škole – poluprazni. I dok u nekim gradovima u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji odgojitelji savjetuju roditeljima da svoju vrtićku djecu ostave kod kuće ako je ikako moguće jer se povećao broj koronavirusom zaražene djece u skupinama, čini se kako stanje, srećom, ipak nije alarmantno.

Vedran Trupac/ Foto: Deni Marčinković
Vedran Trupac/ Foto: Deni Marčinković

To nam potvrđuje Vedran Trupac, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije. Osim situacije u školama i vrtićima, pitali smo Trupca i kako ide cijepljenje. Evo što nam je rekao.

Pojava glista

- Cijepljenje buster dozama na omikron varijantu ide dobro, u prvom tjednu cijepilo se oko 160 osoba. Stigli su nam Pfizer cjepivo i Moderna. Docjepljuju se svi kojima je prošlo tri mjeseca od preboljenja ili treće doze. Znači, moraju biti primarno cijepljeni da bi primili buster doze. Što se tiče broja zaraženih, tjedno u Bjelovarsko – bilogorskoj evidentiramo između 250 do 300 pozitivnih osoba. No, tu valja uzeti u obzir i one koji nam se ne jave i koji se ne testiraju, upozorava Trupac i dodaje kako među zaraženima ima ponešto vrtićke i školske djece, no ti podaci po ničemu se ne izdvajaju, odnosno ne odskaču.

- Nema značajnijeg porasta, da ima, već bismo reagirali. Ono što je aktualno, jest da se pojedini vrtići bore s pojavom glista. No, niti to nije neuobičajeno, ističe Trupac.

Većinom su posrijedi prehlade, curenje nosića, kašalj i povišena temperatura/Foto: Martina Čapo
Većinom su posrijedi prehlade, curenje nosića, kašalj i povišena temperatura/Foto: Martina Čapo

Dodajmo, svi koji su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus u izolaciji bi trebali biti sedam dana, dok bi svi ostali u slučaju zaraze koronavirosom kod kuće trebali ostati 10 dana.

Da imaju nešto više bolesne djece, ali i da ne prednjače oni zaraženi covidom potvrdila nam je i ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban u Bjelovaru, Senka Ivanušec.

Zaraza covidom rijetkost 

- Trenutno u našem vrtiću najviše vladaju crijevne viroze i one povezane s respiratornim tegobama. Iako ima nešto covidom zaraženih mališana, ti slučajevi su pojedinačni. Nije bio većeg pobolijevanja, kaže Ivanušec i pojašnjava kako kod pojave simptoma koji bi mogli značiti da je riječ o koronavirusu, najprije kontaktiraju roditelje koji se potom obraćaju pedijatrima.

Senka Marija Ivanušec/ Foto: Deni Marčinković
Senka Marija Ivanušec/ Foto: Deni Marčinković

- Roditelj mora zatražiti mišljenje pedijatra, a pedijatri su tu najvjerodostojniji i znaju koje pretrage dijete treba napraviti. Apsolutno treba postojati opservacijski period nakon kojeg roditelji moraju u vrtić donijeti ispričnicu da dijete ponovno može biti u kolektivu, pojašnjava ravnateljica Senka i pohvaljuje suradnju s roditeljima i pedijatrima.

Još je važno istaknuti kako više nema pravila da ostatak kolektiva, ako se utvrdi da je neko dijete pozitivno, treba u samoizolaciju.

Kakvo je stanje u pedijatrijskim ordinacijama, ispričala nam je pedijatrica Marija Čatipović kroz čiju ordinaciju već od prvog tjedna u rujnu prolazi i više od 80 malih pacijenata.

- U mojoj ordinaciji vam je identična situacija kao i u vrtićima jer su upravo vrtićanci moji najčešći pacijenti. Tako da točno znam što se tamo događa. Da nije bilo onog lockdowna u rano proljeće 2020. godine, ne bih doživjela situaciju da u dva mjeseca imam dva mala pacijenta koja kašlju i šmrkavi su. Pazite, njih dvoje u dva mjeseca, podsjeća dr. Čatipović i kaže da je to bilo nevjerojatno. 

Za razliku od tog proljeća, sada je situacija potpuno drugačija.

Nisu jako bolesni, već su često bolesni

- Većina djece vratila se u svoje vrtiće početkom rujna, tada počinje i prilagodba novih mališana. Već četiri dana kasnije, dakle, 5. rujna broj dnevnih pregleda djece u mojoj ordinaciji popeo se iznad 80. Tu vrtići kao ustanove nisu ništa krivi, da se razumijemo, već jednostavno grupiranost djece čini svoje. Drugi faktor su klimatske promjene o kojima se još uvijek premalo govori. Desetak godina u Bjelovaru nije bilo prave zime s obilnijim snijegom i niskim temperaturama, a izostanak tih pravih zima svakako utječu na učestalija pobolijevanja, tvrdi dr. Čatipović i pojašnjava kako mališani nisu teško bolesni. Već su često bolesni i stalno im cure nosići.

Iako covida među malim pacijentima ima, to su izolirani slučajevi, tvrdi pedijatrica Čatipović/Foto: Martina Čapo
Iako covida među malim pacijentima ima, to su izolirani slučajevi, tvrdi pedijatrica Čatipović/Foto: Martina Čapo

- Dovoljno je da su dva sata s jednim prehlađenim malim prijateljem u grupi, zaraza se vrlo brzo širi, kaže nam dr. Čatipović koja savjetuje roditelje da što češće provode vrijeme na otvorenom, bez obzira na vremenske uvjete, bilo da je vani kiša, magla ili hladnoća.

- Neka djeca što više budu vani, tu nisam uopće u dilemi. Ne možemo ih staviti pod stkleno zvono. Jedino dijete s povišenom temperaturom to ne bih smjelo, ono mora biti u toplom i mirovati, kaže nam dr. Čatipović.

Još je zanimljivo reći kako iskustvo ove pedijarice pokazuje da su djeca iz ruralnih sredina znatno manje bolesna.

- Djeca koja žive u selima, daleko od centra grada i koja nisu izložena vrtićkom kolektivu, puno rjeđe dolaze liječniku. Oni otkako se probude, idu za svojim majkama, nemaju mira, često su mokri, no s vremenom očito postaju otporniji. I to nam pokazuje koliko je važan povratak prirodi, upozorava dr. Čatipović.